Savivaldybėms – ginklas prieš apsileidėlius

Seimas pagaliau ėmėsi priemonių prieš savo butus atliekų sąvartynais pavertusius gyventojus.

Antradienį Seimas patvirtino įstatymo pataisas, suteikiančias savivaldybėms galimybę laiku reaguoti į daugiabučių namų gyventojų saugumui ir jų turtui pavojų keliančius asmenų veiksmus bei imtis efektyvių priemonių apsileidėlių kaimynų teisėtiems interesams ginti.

Vadovaujantis šiomis pataisomis, savivaldybėms suteikiami įgaliojimai tvirtinti gyvenamųjų ir bendrojo naudojimo patalpų bei inžinerinių įrengimų naudojimo taisykles. Jas parengus ir patvirtinus, atsiras galimybė bausti šių taisyklių nesilaikančius asmenis.

Už pakartotinį gyvenamųjų ir bendrojo naudojimo patalpų ir inžinerinių įrengimų naudojimo taisyklių pažeidimą nustatyta papildoma sankcija – atliekų konfiskavimas.

Rengti tokius pakeitimus paskatino šiemet Vilniaus mieste dėl asocialių ar psichinę negalią turinčių žmonių, kurie savo butus pavertė atliekų sąvartynais, įvykę keli gaisrai daugiabučiuose, kurių metu žuvo žmonės, sudegė gyventojų butuose buvęs turtas bei buvo padaryta žala net pagrindinėms namų konstrukcijoms.

Apie savo butus apleidusių bei bendro naudojimo patalpas šiukšlėmis užvertusių asmenų įkaitais tapusius klaipėdiečius nekart rašė ir „Vakarų ekspresas”.

Vieno iš pataisų iniciatorių Vytauto Bogušio teigimu, ligšiolinis šios problemos teisinis reglamentavimas buvo nepakankamas, o kai kurios administracinę atsakomybę užtraukiančios normos buvo tik deklaratyvaus pobūdžio.

„Kadangi tokia administracine nuobauda bus suvaržomos asmens teisės į nuosavybę, akivaizdu, kad atliekų konfiskavimo klausimą turės spręsti teismas. Kad atliekų kaupimo problema būtų sprendžiama kuo greičiau, o galimų gaisrų, epidemijų ar kitokių nepageidautinų pasekmių pavojus sumažėtų iki minimumo, įstatymo pataisose įtvirtinta, jog bylos nagrinėjimo terminas yra sutrumpinamas nuo 15 iki 5 dienų”, – pabrėžė kitas pataisų rengėjas Seimo vicepirmininkas Algis Čaplikas.

Vyriausybė ar jos įgaliota institucija turėtų patvirtinti tipines gyvenamųjų ir bendrojo naudojimo patalpų bei inžinerinių įrengimų naudojimo taisykles. Tai palengvintų savivaldybėms pasirengti savą tvarką.

„Tokio dalyko seniai laukėme, – sakė Klaipėdos mero pavaduotoja Judita Simonavičiūtė, – nes ten, kur trūksta įstatyminės bazės, dažnai šlubuoja ir mūsų vietinių taisyklių bei tvarkų rengimas.”

Pasak vicemerės, Klaipėdos savivaldybėje šia kryptimi jau dirbama. „Savivaldybės administracijos Butų ūkio ir energetikos skyriaus specialistai jau yra parengę bendrojo naudojimo patalpų ir inžinerinių tinklų įrengimų naudojimo taisyklių metmenis. Jei Seimo priimtos pataisos suteiks mums teisę kontroliuoti ir privačių gyvenamųjų patalpų būklę, tai skundų dėl sąvartynais paverstų butų tikrai turėtų sumažėti. Jei žmogui Konstitucija suteikia teisę į privačią nuosavybę, tai jis privalo būti už ją ir atsakingas”, – sakė J. Simonavičiūtė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.