Už rentą balsavo „nematomas” žmogus

Užvakar Seime vykęs balsavimas dėl rentos įstatymo projekto vėl pakvipo skandalu. Paaiškėjo, kad savo nuomonę pareiškė ir salėje tuo metu nebuvęs parlamentaras.

Vakar Seime nuspręsta neskubėti galutinai laiminti skandalingojo rentos įstatymo ir neerzinti visuomenės prieš pat atostogas. Tačiau apsižiūrėta, kad žmonės gali dar labiau pasipiktinti antradienio balsavimu po projekto svarstymo, mat jame dalyvavo mažiausiai vienas „nematomas” žmogus – „pilietininkas” Romas Venclovas.

Kai vyko balsavimas, R.Venclovo vieta plenarinių posėdžių salėje buvo tuščia, tačiau rezultatų suvestinėje puikuojasi jo balsas „už”.

Prisipažino nebalsavęs

Valstiečių liaudininkų ir pilietinės demokratijos frakcijos narys R.Venclovas vakar LŽ prisipažino, kad per balsavimą buvo išėjęs iš salės. Parlamentaras teigė, esą svarstytas įstatymo projektas jam „nelabai patinka”, o palikti darbo vietą jį privertė būtinybė pasikalbėti telefonu.

„Kortele galėjo kas nors pasinaudoti. Tas, kas suinteresuotas surinkti daugiau balsų”, – sakė R.Venclovas. Jis tikino, kad Seimo nariai dažnai pamiršta ištraukti korteles iš balsavimo įrenginio. Kas galėjo pagrobti jo balsą, parlamentaras teigė nežinantis.

Plenarinių posėdžių salėje šalia R.Venclovo sėdintis kolega, Socialdemokratų frakcijos narys Jonas Lionginas, vakar nebuvo linkęs bendrauti su LŽ. Pasiteiravus apie balsavimą jis pareiškė, kad tai opus klausimas rudeniui. Paklaustas, ar balsuojant sėdėjo šalia R.Venclovas, J.Lionginas įsiuto: „Dar kartą jums sakau – įstatymas nebus svarstomas. Tai viskas, taškas.” Po šių žodžių parlamentaras nutraukė pokalbį.

Atsipirks pastaba

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos narys Algirdas Monkevičius nemaloniai nustebo sužinojęs apie Seime vėl balsuojančias „sielas”. „Svarstėme tokius atvejus. Regis, gerai išprausėme, griežtai įvertinome. Paskelbėme pavardes tų parlamentarų, kurie balsuoja už kitus ar specialiai palieka korteles”, – kalbėjo jis.

Parlamentarų drausmę turėtų prižiūrėti posėdžio pirmininkas, tačiau, A.Monkevičiaus nuomone, nesąžiningumui visada lieka vietos. „Dar kartą tenka apgailestauti, kad Seimo nariai nesilaiko statuto. Tai šiurkštus pažeidimas”, – pabrėžė etikos sargas.

Balandžio viduryje komisija svarstė Seimo narių, nusižengusių balsavimo vienasmeniškumo principui, elgesį. Tąkart paaiškėjo, kad dėl Socialinio draudimo pensijų įstatymo nesąžiningai balsavo 12 parlamentarų.

Pasak A.Monkevičiaus, jei apie nesąžiningą elgesį šįkart bus paskelbta viešai, komisija privalės svarstyti šį pažeidimą. „Tačiau žinau iš anksto: jei balsavimo rezultatams tokia pražanga neturėjo įtakos, Seimo narys atsipirks pastaba ir jokios kitos sankcijos jam nebus taikomos”, – aiškino parlamentaras.

Demaskavo melą

Nors rentos įstatymo projekto aiškinamajame rašte sakoma, kad tokias garantijas parlamentų nariai turi visose Europos šalyse, Lietuvos laisvosios rinkos instituto (LLRI) duomenimis, daugelyje Europos Sąjungos šalių parlamentarams renta arba nemokama, arba mokama senatvės pensijos pavidalu, sulaukus nuo 55 iki 65 metų.

LLRI prezidentas Remigijus Šimašius teigia, jog priėmę Seimo nario rentos įstatymą Lietuvos seimūnai taptų Europos pionieriais. Pavyzdžiui, Airijoje nuo 2004-ųjų parlamentarų privilegijos apribotos ir pensija mokama tik sulaukus 65 metų. Belgijoje pensija buvusiems parlamentarams mokama nuo 58 metų, Graikijoje – nuo 60, Ispanijoje – nuo 65, Italijoje – nuo 60, Prancūzijoje – nuo 55 metų. Slovakijoje, Slovėnijoje, Latvijoje parlamentarams atskirų pensijų sistemų apskritai nėra, o Estijoje nuo 2003 metų kaip tik buvo panaikinta tokia sistema, kurią siūloma įteisinti Lietuvoje priimamu įstatymu, ir jokių specialių privilegijų joje nebeliko.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.