Prinokusiose uogose – sveikata

Miško uogose, ypač gerai prinokusiose, gausu antioksidantų, kurie apsaugo žmogaus organizmą nuo daugelio ligų. Antioksidantai sulaiko kenksmingus laisvuosius radikalus, kurie sudaro palankias sąlygas širdies ligoms, vėžiui ir kitiems sveikatos sutrikimams atsirasti.

Mėlynėse – ne tik vitaminai

Miškuose užderėjus uogoms, yra puiki proga pabandyti įveikti užsitęsusius negalavimus, sustiprinti savo sveikatą ir prikaupti reikiamų medžiagų atsargų žiemai.

Pasak Visuomenės sveikatos ugdymo centro specialistų, uogose gausu visokio gėrio.

Mėlynėse yra angliavandenių, pektino, organinių rūgščių, tanidų, vitamino C, P, B1, B2, PP, karotino, mineralinių druskų, eterinio aliejaus.

Uogose gausu anticianinų, pačių stipriausių iš visų natūralių antioksidantų, kurie padeda kūno ląstelėms atsinaujinti. Valgant mėlynių, sumažėja uždegiminių procesų tikimybė.

Nuo žarnyno – iki regėjimo

Mėlynės padeda kompleksiškai gydyti ūmias ir lėtines virškinamojo trakto ligas, viduriavimą, nes jų tanidinės medžiagos slopina uždegimus, sulipdo gleivinės paviršiuje esančias baltymines medžiagas. Žarnyno paviršiuje susidariusi plėvelė apsaugo ląsteles nuo nuolatinio dirginimo, taip pat mažina žarnyno peristaltiką, uždegimus, skausmus, gerina virškinimą. Uogų pektinai absorbuoja žarnyne esančias toksines medžiagas, mažina rūgimo ir puvimo procesus, kartu su organinėmis rūgštimis gerina žarnyno florą ir veiklą.

Mėlynėse yra tam tikrų medžiagų kompleksas, gerinantis regėjimą, tinka sergant glaukoma, podagra, reumatu.

Esant burnos gleivinės uždegimams, mėlynių uogų sultimis skalaujamos dantenos, burnos ertmė, ryklė.

Lapai irgi gydo

Mėlynių lapų užpilas (valgomasis šaukštas susmulkintų lapų užplikomas stikline vandens) tinka sergant šlapimo pūslės uždegimu, tulžies ir šlapimtakių akmenlige.

Nustatyta, kad biologiškai aktyvios mėlynių medžiagos mažina cukraus kiekį kraujyje, tad jos padeda gydyti cukrinį diabetą.

Liaudies medicina pataria gerti mėlynių lapų arbatą nuo kosulio, cukraligės, pykinimo, skrandžio skausmų, šlapimtakių uždegimo, viduriavimo, kraujavimo. Mėlynių uogų ir lapų užpilas neišgydo infekcinės kilmės viduriavimo.

Šalina cholesterolį

Žemuogės – labai vertingos gydomosios uogos. Jose yra cukraus, organinių rūgščių (citrinos, obuolių, salicilo, gintaro, fosforo, vyno ir kt.), pektinų, ląstelienos, vitaminų C, B9, B1, B2, E, K, P, karotino, eterinio aliejaus, flavonoidų, fitoncidų, mineralinių druskų (kalio, natrio, magnio, fosforo, kalcio, geležies).

Šios uogos vartojamos peršalus, nusilpus, sergant širdies ir kraujagyslių, kepenų, inkstų ligomis, taip pat kaip gausus vitamino C šaltinis. Ypač daug vitamino C susikaupia žemuogių lapuose.

Šviežios uogos turi daug geležies, todėl jų patariama valgyti sergant mažakraujyste.

Dažnai žemuogės vartojamos kaip organizmo stiprinamoji priemonė, taip pat žarnyno veiklai reguliuoti. Žemuogės mažina žarnyno puvimo procesus, padeda iš organizmo pašalinti įvairias kenksmingas (nuodingas) medžiagas ir cholesterolį. Žemuogės padeda sergant skrandžio ir tulžies latakų ligomis.

Kovoja su blogu kvapu

Žemuogės turi fitoncidų, kurie naikina daugelį ligas sukeliančių mikrobų. Jų sultimis ir užpilu skalaujama burna ir gerklė, jei yra gleivinės uždegimas, blogas kvapas iš burnos.

Žemuogės padeda nuo hemorojaus, tuberkuliozės, cukrinio diabeto.

Lapų užpilas retina ir stiprina širdies susitraukimų ritmą, plečia kraujagysles, didina gimdos tonusą. Lapų ir uogų užpilas geriamas karščiui mažinti, šlapimo išskyrimui skatinti, sergant podagra, taip pat kaip vitaminų šaltinis.

Naikina strazdanas

Lapų užpilas ir šviežios uogos tinka veido kosmetikai. Riebiai, išsiplėtusiomis poromis odai ruošiamos žemuogių kaukės.

Šviežių uogų sultimis vilgoma strazdanota, dėmėta ir spuoguota oda. Lapų nuoviru gydomas išbėrimas, dedervinės.

Kai kurie žmonės žemuogėms yra alergiški. Atsiradus dilgėlinei, odos niežuliui, reikia šių uogų atsisakyti.

Bruknės tinka ne visiems

Vasaros pabaigoje ir rudenį atsirasiančios spanguolės ir bruknės yra ypač vertingos, nes jose yra vitaminų C, P, B1, B2, PP, karotino, pektininių, mineralinių medžiagų (kalio, kalcio, fosforo, mangano, geležies ir kt.), organinių rūgščių (benzoinė ir kt.). Valgyti patariama prisirpusias uogas, nes neprisirpusiose uogose šių vertingų medžiagų yra daug mažiau.

Spanguolės bei bruknės pasižymi antibakteriniu poveikiu, vartojamos šlapimo takų infekcijų, akmenligės gydymui, gerina virškinimą, tonizuoja organizmą.

Bruknių lapų arbata, kaip pagalbinė priemonė, gali būti vartojama reumatui, podagrai, artritui, poliartritui gydyti.

Bruknių negalima vartoti alergiškiems asmenims, kuriems padidėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas, sutrikusi vandens ir elektrolitų apykaita.

Specialistai uogas pataria valgyti šviežias arba šaldytas, nes verdant suyra dalis antioksidantų.

Pakelėse augančiose miško uogose kaupiasi sunkieji metalai, kancerogeninės ir kitos kenksmingos medžiagos, todėl jas reikėtų rinkti toliau nuo kelio.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Prinokusiose uogose – sveikata"

  1. Rūta

    Kiek žinau, tai žemuogės padeda gydytis, kai būna gimdos uždegimas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.