Pajūryje – kultūrinio turizmo šventė

Rytoj Klaipėdoje prasideda beveik du mėnesius vyksiantis festivalis „Muzikinis pajūris 2007”.

Apie dešimtą kartą rengiamą šventę LŽ kalbėjosi su Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vadove Audrone Žigaityte-Nekrošiene.

– Kiekvienas festivalis ieško naujovių, tik jam būdingų dalykų. Kuo ypatingas „Muzikinis pajūris”?

– Tik prašau neišsigąsti, kad šių metų šventė – vienintelė Lietuvoje, skirta operos 400 metų sukakčiai. Taip įsiliejame į viso pasaulio, kuris nuo vasario 16-osios mini operos jubiliejų, renginius.

Rodysime geriausia, ką turime repertuare, žaismingai priminsime šio žanro raidos etapus. Kviečiame į populiariausias operetes „Balius Savojoje”, „Šikšnosparnį”, melodramą „Paryžiaus katedra”. Skirtingų šimtmečių operų pristatymą pradėsime nuo žanro ištakų – Sofoklio „Antigonės”. Rugpjūčio 2 ir 3 dienomis numatyta išskirtinė festivalio premjera. Tai Lietuvoje dar nestatyta pirmoji išlikusi opera – Claudio Monteverdi „Orfėjas”. Programoje ir naujausi sezono spektakliai: Mozarto, Pergolesi, Čaikovskio šedevrai. Šventę baigsime mūsų „perliuku” – Igorio Stravinsko opera-oratorija „Karalius Edipas” pagal Sofoklį.

– Šiemet intriguojate ir siūlydami visai naują žanrą…

– Pasaulyje labai patrauklu meninius įspūdžius išgyventi gamtos aplinkoje. Tad ir pamanėme, kodėl Klaipėdoje, kur jūra ir marios, tuo nepasinaudojus. Naujausias, labai manevringas keltas „Nida” jau įrodė savo pranašumus per „Muzikinio kelto” inauguracijos iškilmes. Pakrančių grožis, saulėlydžių romantika padiktavo pagrindinę koncertų ant kelto temą – saulės palydų ritualą. Šiuos renginius ves muzikologas Viktoras Gerulaitis. Jis pasakos apie muziką, Klaipėdos krašto istoriją, mitologiją. Muzikologas tikisi, kad pavyks klausytojus uždegti taip, jog jie dainuos kartu su atlikėjais. Tik aptarę renginius netikėtai suvokėme, kad esame „Kultūrinio turizmo pramogos” pradininkai.

– Kokie koncertai skambės „Muzikiniame kelte”?

– Bus neapolietiškų dainų vakarų „O, saule mano!..” Juolab kad šią dainą paskelbėme „Muzikinio kelto” himnu. Tarp daugybės renginių – teatralizuotos programos „Plaukia laivas”, operetės ir muzikos reviu. Vyks Johanno Strauso muzikos koncertai „Štrausiana”, Raimondo Paulo dainų vakarai. Koncertuos smuikininkas Vilhelmas Čepinskis su jo vadovaujama „Camerata Klaipėda” ir džiazuojantys skrabalai su Rimantu Šilinsku.

Beje, vieną vakarą skyrėme… mėnulio pilnačiai. Rugpjūčio 3-iąją vyks fortepijono muzikos rečitalis „Mėnesienos sonata”. Pianistas iš Rusijos, tarptautinių konkursų laureatas, Maskvos filharmonijos solistas Sergejus Glavatskis į programą įtraukė garsiąją Ludwigo van Beethoveno „Mėnulio sonatą”, Claude’o Debussy „Mėnulio šviesas”, kitus romantiškus kūrinius.

– O jei lis ar siaus uraganas?

– Ir tai numatėme. Koncertų ciklas sumanytas taip, kad jei lis vieną dieną, klausytojų lauksime kitą vakarą. Bilietai galios tie patys.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.