Kazachstano prezidento duktė pašalinta iš didžiosios politikos

Vyriausia Kazachstano prezidento duktė Dariga Nazarbajeva nepateko į „valdžios partijos” kandidatų sąrašą rinkimuose į parlamento žemuosius rūmus, pranešė partijos „Tėvynės šviesa” („Nur Otan”), kuriai vadovauja valstybės vadovas, spaudos tarnyba.

Nursultanas Nazarbajevas paskyrė naujos sudėties parlamento (Mažiliso) rinkimus rugpjūčio 18 dieną, kai jam ištikimas parlamentas paprašė jį paleisti.Tai opozicija įvertino kaip žingsnį stiprinti autoritarinį valdymą Kazahstane.

D.Nazarbajeva iki šiol buvo partijos „Tėvynės šviesa” pirmininko pavaduotoja ir parlamento deputatė, tad buvo manoma, kad ji gali tapti tėvo prezidento įgaliojimų perėmėja.

Tačiau pastaruoju metu ji liovėsi pasirodyti viešai, kai buvo pašalintas iš posto jos vyras, žiniasklaidos ir cukraus magnatas Rachatas Alijevas.

D.Nazarbajeva neseniai išsiskyrė su vyru, kuriam uošvis davė leidimą iškelti baudžiamąją bylą pagal kaltinimą pagrobus anksčiau R.Alijevo kontroliuoto banko „Nurbank” vadybininkus.

Pats A.Alijevas, atleistas iš ambasadoriaus Austrijoje pareigų ir dabar esantis Vienoje, kur vietos teismo sprendimu raštu pasižadėjo neišvykti, užpuolusių bėdų priežastimi nurodo tai, kad turi prezidento ambicijų.

Prezidento buvusio žento tėvas, akademikas Muchtaras Alijevas partijos „Tėvynės šviesa” suvažiavime buvo pašalintas iš jos politinės tarybos.

„Buvo padaryta organizacijos struktūros pakeitimų”, – pranešė „Tėvynės šviesos” spaudos tarnybos darbuotojas Kanatas Šaimerdenovas.

Partijos pirmininko pavaduotojais vietoj D.Nazarbajevos ir Aleksandro Pavlovo paskirti valstybinio susivienijimo „Kazyna” vadovas Kairatas Kelimbetovas ir Sergejus Gromovas, kuris vadovavo partijos sekretoriatui.

Vakarų spaudos atstovai nebuvo įsileisti į partijos „Tėvynės šviesa” suvažiavimą.

Tuo tarpu, pasak politologo Dosymo Satpajevo, „anksti manyti, kad Nazarbajevo dukters politinė karjera baigta”.

Tačiau, jo nuomone, „prezidentas aiškiai davė suprasi, jog jis nenori, kad kas nors iš jo artimų giminaičių šiandien aktyviai dalyvautų politikoje”.

Deputatų pasiūlytos prieš pat jų paleidimą ir prezidento pasirašytos konstitucijos pataisos suteikė N.Nazarbajevui, kuriam šią savaitę sukanka 67-eri metai, teisę būti perrenkamam neribotą laikotarpių skaičių. N.Nazarbajevas sakė, jog dar pagalvos, ar pasinaudos šia teise.

N.Nazarbajevo, vadovaujančio Kazachstanui nuo sovietmečio laikų – 1989 metų, įgaliojimai baigiasi 2012 metais.

„Tikriausiai Dariga Nazarbajeva padarė pertrauką ne savo valia, o prezidentui spaudžiant”, – sako D.Satpajevas, kuris mano, kad „ateityje politikoje” ji dar gali pasireikšti.

„Sunku įsivaizduoti ją namų šeimininke”, – sako analitikas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.