Kaip elgtis patekus į eismo įvykį?

Panagrinėkime, kokie šiuo metu galioja KET reikalavimai patekusiesiems į eismo įvykį.

Ypač svarbu tinkamai vertinti pakeistus KET reikalavimus, kai yra sužeistųjų. Nagrinėjame 269 punktą: 269. „Įvykus eismo įvykiui, su juo susijęs vairuotojas (eismo dalyvis) privalo: 269.1. nesukeldamas papildomo pavojaus, iškart sustoti, įjungti avarinę šviesos signalizaciją, pastatyti avarinio sustojimo ženklą.” Šis punktas išliko nepakeistas, jo reikalavimai buvo tokie pat ir ankstesnėje KET redakcijoje.

Naujas reikalavimas

Štai punktas 269.2. „Pateikti asmens dokumentus, jeigu to reikalauja kiti eismo įvykio dalyviai”, – jau naujas reikalavimas. Koks dokumentas laikomas asmens dokumentu, nenurodoma. Vis dėlto neabejotinai asmens dokumentu galima laikyti pasą ar asmens tapatybės kortelę. Tokiu dokumentu galėtume laikyti ir vairuotojo pažymėjimą, o transporto registracijos liudijimo, žinoma, nepakaktų. Atkreiptinas dėmesys, kad iš šio punkto išbraukti reikalavimai, įpareigojantys imtis visų reikiamų priemonių, kad nukentėjusiesiems būtų suteikta pirmoji medicinos pagalba. Į kitus KET punktus šis reikalavimas neįrašytas, todėl darome išvadą, kad dabar pagal KET su eismo įvykiu susijęs vairuotojas už pirmosios pagalbos nukentėjusiesiems suteikimą neatsakingas? Galbūt ir geriau, kad pirmąją medicinos pagalbą suteiktų tik profesionalūs gydytojai? Tačiau neskubėkime daryti tokių išvadų.

Pasilikti įvykio vietoje

Kitame, naujai suformuluotame punkte apie sužeistuosius vis dėlto užsimenama: 269.3. „Jeigu eismo įvykyje sužeidžiamas arba žūsta žmogus, pranešti apie tai policijai, pasilikti eismo įvykio vietoje ir laukti, kol atvažiuos policija, išskyrus tuos atvejus, kai policija leidžia palikti eismo įvykio vietą, jis turi suteikti pagalbą nukentėjusiam asmeniui, arba jam pačiam turi būti suteikta pagalba.” Taigi pranešti policijai apie įvykį reikalaujama, kai sužeidžiamas arba žūsta žmogus, be to, reikia likti įvykio vietoje ir laukti.

Trimis atvejais

Palikti įvykio vietą leidžiama tik trimis atvejais: a) leidus policijai, b) kai vairuotojas pats yra sužeistas ir jam turi būti suteikiama medicinos pagalba, c) kai vairuotojas turi suteikti pagalbą nukentėjusiam asmeniui. Kadangi suteikiant pagalbą įvykio vietoje pačiam palikti įvykio vietos nėra reikalo, šiame reikalavime, matyt, turimas galvoje atvejis, kai vairuotojas palieka įvykio vietą leistinu atveju, pavyzdžiui, gabendamas nukentėjusįjį į gydymo įstaigą, t. y. vykdydamas 270 KET punkto reikalavimus. Taigi ir čia tiesioginio reikalavimo pačiam vairuotojui suteikti pirmąją medicininę pagalbą neįžvelgiame.

Pranešti apie visus eismo įvykius

Neturėtume pamiršti ir Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo. Šio įstatymo 23 str. reikalavimas imtis visų reikiamų priemonių, kad būtų suteikta pirmoji medicinos pagalba nukentėjusiesiems, vadinasi, suteikti ją ir pačiam sau, galioja. Įstatymas reikalauja pranešti policijai apie visus eismo įvykius, o ne tik apie tuos, kuriuose nukentėjo žmonės.

Suteikti pagalbą

Vykdydami įstatymo reikalavimus galime prisiminti ir KET 71 punktą, kuriame labai aiškiai reikalaujama, kad motorinės transporto priemonės vairuotojas privalo mokėti suteikti pirmąją medicinos pagalbą per eismo įvykį nukentėjusiems asmenims. KET 279 punkte reikalaujama, kad kiekvienoje eisme dalyvaujančioje motorinėje transporto priemonėje būtų pirmosios medicinos pagalbos rinkinys. Kam viso to reikėtų, jei nebūtų reikalaujama suteikti pirmosios medicinos pagalbos? Taigi vertindami visus KET reikalavimus kaip visumą, o ne kiekvieną atskirai, kartu remdamiesi KET 54 punkto reikalavimais sumažinti nuostolingus padarinius, galime teigti, jog ir dabartinė KET redakcija nepanaikino vairuotojo pareigos suteikti pirmąją medicinos pagalbą per eismo įvykį nukentėjusiems asmenims. Likusius su eismo įvykiu susijusius KET reikalavimus panagrinėsime kitame „Trasos” numeryje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.