Fergė – šlovės viršūnę pasiekusi atstumtoji

Steisė Ana Fergiusion, labiau žinoma kaip Fergė, – akivaizdus pavyzdys, kaip gali išsipildyti net fantastiškiausia svajonė.

Kukli mergina iš religingos šeimos prieš dvidešimt penkerius metus sau pažadėjo tapti žvaigžde. Ir tapo, nepaisydama milijono ir vienos kliūties.

Sąžiningai pasakysime: Fergė nėra gražiausia pasaulio moteris, tikriausiai ir ne pati talentingiausia. Tačiau ji taip pasitiki savo jėgomis, nepaprastumu ir taip moka save pristatyti, kad turi daugybę gerbėjų – ir vyrų, ir moterų. Ji buvo miela, tvarkingai apsirengusi mergaitė, sunki paauglė, žėrinti dievaitė ir hiphopo solistė ištampytu megztiniu. Tačiau svarbiausia – visada buvo ir liko žvaigždė.

Maža suaugusioji

Steisė Ana gimė mokytojų ir pavyzdingų katalikų šeimoje. Jos debiutas pramogų versle sutapo su tėvų skyrybomis. Tuo viskas ir pasakyta. Naminis vaikas su dailiais kirpčiukais, įpratusi prie šeimyninių pietų ir maldų prieš miegą, netikėtai susidūrė su tuo, kad pasaulis – o ypač šeima – toli gražu ne idealus. Iš inercijos Steisė dar vaidino tą vaidmenį, kokio iš jos tikėjosi.

„Buvau tarsi maža suaugusioji. Sportavau, buvau mokyklos aktyvistė, gaudavau gerus pažymius. Mano dienos buvo suskirstytos: įgarsindavau animacinius filmus, reklamavau avižinius dribsnius ir sausainius. Tik filmavimui pasibaigus suaugę dėdės tuos sausainius iš manęs atimdavo, kad nesustorėčiau.”

Televizijos šou, į kurį atėjo septynmetė Steisė, vadinosi „Kids Incorporated”. Jeigu mergaitė būtų gimusi keleriais metais vėliau, tikriausiai būtų patekusi ir į „Peliuko Mikio klubą”. Bent jau savo išvaizda Steisė nesiskyrė nuo Britnės, Kristinos ir Džastino. Beje, nepaisydama šešerių metų skirtumo, ji sugebėjo užmegzti romaną su Timberleiku. „Tai buvo dar prieš Britnę Spyrs”, – patikslino Fergė.

„Profesionalūs vaikai” – ypatinga kasta. Jie greitai bręsta, anksčiau nei bendraamžiai tampa savarankiški, turi daugiau pinigų ir ambicijų. Steisė Fergiuson nebuvo išimtis. Dabar ji juokdamasi prisimena, kad pirmąjį rimtą stresą patyrė devynerių metų, kai iškrito pieniniai dantys ir todėl ji porą mėnesių negalėjo filmuotis laidoje.

Tėvų skyrybos problemas tik pagilino. Steisė susidėjo su sunkiais paaugliais. Slapčiomis ji pradėjo rūkyti marichuaną. Žinoma, tai buvo didžiulė paslaptis: prodiuseriams mergaitė tebebuvo ta pati žvaigždutė, animaciniuose filmuose genialiai įgarsinanti šuniuką Snupį. „Profesionalaus vaiko” pareigų sąraše buvo ir jausmų bei emocijų slėpimas.

Brangus Dievuli

Kai keletą kartų šmėkštelėjo serialuose (pavyzdžiui, suvaidino nedidelį vaidmenį seriale „Vedęs ir turi vaikų”), Steisė pagaliau rado jos ambicijas atitinkantį darbą. Kartu su dviem draugėmis iš „Kids Incorporated” Fergiuson įkūrė popgrupę „Laukinė orchidėja”.

Dešimtojo dešimtmečio vidurys – merginų kolektyvų nuo „veteranių” iš „Bananarama” iki „Spice Girls” klestėjimo metas. „Laukinė Orchidėja” buvo „tarpinis” variantas: grupė išleido du albumus, o didžiausia sėkme tapo daina „Declaration”. Ji pateko į serialo „Beverli Hills, 90210” epizodą.

Merginos jau buvo įrašiusios trečiąjį albumą, kai prodiuseriai atsisakė jų paslaugų ir nutraukė kontraktą. Steisė vėl pajuto šio pasaulio netobulumą, akimirksniu niekam nereikalinga atsidūrė gatvėje. Jai buvo dvidešimt treji, todėl vėloka vilkėti sukneles pūstomis rankovėmis. Ji bandė tapti rimta aktore ir net įstojo į Stelos Adler teatro klasę, bet…

„Supratau, kad negaliu kuo nors būti per pusę. Pusiau aktore, pusiau dainininke… Juolab niekam nereikalinga.” Taip Steisė pradėjo palaidai gyventi.

Ji tapo tikra vakarėlių mergina, nepraleisdavo nė vieno dėmesio verto Los Andželo vakarėlio. Į diskoteką mergina ateidavo ne tiek pašokti, kiek užsimiršti. Tam ji rinkdavosi radikaliausias priemones.

„Vartojau viską – nuo ekstazi iki metamfetaminų. Pradėjau smarkiai liesėti – galiausiai svėriau tik 41 kg. Draugams melavau serganti bulimija… Vėliau ėmiau po truputį kraustytis iš proto. Ir viskas tik todėl, jog nejaučiau ryšio su šiuo pasauliu. Nustojau domėtis darbu, draugais, savimi. Žinoma, narkomane savęs nelaikiau – o kas laiko? Narkotikai iš pradžių šaunus dalykas. Nuo jų greitai lieknėji, neblogai atrodai, blizga akys…”

Kada suprato, kad jos kelias virto niekur nevedančiu taku? Tai atsitiko netikėtai. Steisė tiki, kad ja pasirūpino kažkas iš aukščiau. „Kalbėjausi su Dievu, ir Jis man pasakė: „Aš tau suteikiau tiek talentų. Kaip tu jais naudojiesi?” Tą akimirką supratau, jog nuėjau per toli. Nutariau išsivalyti.”

Tačiau šį planą buvo sunku įvykdyti. Ji išgyveno tikrą emocinę krizę, kasdien lankėsi pas psichologą, ją gydė narkoze… Steisės gydytojas patarė rašyti dienoraštį – užrašyti viską, kad vėliau nekiltų pagundų grįžti atgal. Būtent tada Fergiusion susigalvojo Fergės slapyvardį, kad po kiek laiko publikai pristatytų savo naująjį „aš”.

Ne tik papuošalas

Kažkas iš aukščiau merginai suteikė antrą galimybę – už atkaklumą, užsispyrimą, o gal ir talentą. Viename vakarėlyje Steisė susipažino su grupės „Black Eyed Peas” („Juodakiai žirneliai”) solistais. Jiems tuo metu reikėjo pritariančios merginos singlui „Hey Mama” įrašyti. Po šios dainos sekė dar keturios, ir galiausiai dainininkei pasiūlė likti su jais. „Sutikdama visų mažiausiai norėjau tapti baltapūke vištyte „papuošimui”.

Ji tapo daugiau nei papuošalas. Alternatyviai, hiphopą grojančiai komandai ji suteikė seksualumo, „draivo” ir, kaip ji pati sako, „estrogeno”.

„Grupėje buvau vienintelė moteris! Visada svajojau apie vyresnį brolį, o staiga atsirado net tuzinas jų. Tik negalvokite, kad grupėje buvau tarsi princesė – iš manęs reikalaujama tiek pat, kiek iš vyrų! Taip ilgai slopinau save, o dabar pagaliau galiu būti savimi, – tęsė ji. – Niekas nesako „ne”, niekas neverčia. Noriu – viską metu ir važiuoju plaukioti burlente. Noriu – vieną po kitos valgau picas. Tačiau savo laisve nepiktnaudžiauju, labai daug dirbu.”

Fergės dėka kiekvienas „Black Eyed Peas” koncertas virsta uždegančiu šou. „Pusantros valandos, kurias trunka mūsų koncertas, aš improvizuoju. Jeigu scenoje yra kopėčios, būtinai jomis užlipsiu!” Ji – komandos traukos centras. Netgi grupės įkūrėjas Vilas Ai Em su blogai slepiamu pavydu pastebi: „Jai tenka daugiau dėmesio negu bet kuriam iš mūsų. Net ir lesbietės jos nori!”.

Tai teisybė: kur tik Fergė nuvažiuoja, visur paskui ją seka viskam pasirengusių aiškios seksualinės pakraipos merginų eskortas. Fergė į jas žiūri ramiai, kaip į palydą: „Tai irgi žaidimo dalis”. Ir pati dainininkė laikosi šių žaidimo taisyklių: balandį viename interviu ji prisipažino, kad aštuoniolikos metų mylėjosi su moterimi: „O ir vyrai… Negaliu nurodyti tikslaus savo romanų skaičiaus, bet iš prigimties esu labai seksuali”. Beje, naujajame Kventino Tarantino filme „Baimės planeta” Fergė kaip tik suvaidino lesbietę.

Pasak dainininkės, ji kone visą savo gyvenimą (įskaičiuojant su „Laukine orchidėja” praleistus metus) įpratusi vaidinti „tomboy” – „padaužos mergiotės” vaidmenį. „Čia ir slypi ironija. Dabar noriu dėvėti sijonus, žiūrėti romantiškas komedijas. Ypač po to, kai pusvalandį praleidi su vaikinais, mėgstančiais paplepėti apie kūno dalis – vyriškas, moteriškas… Jūs mane suprantate?”.

Hercogienė – į karalienes!

Pirmasis solinis Steisės albumas, pasirodęs praėjusių metų rugsėjį, vadinosi „Hercogienė” – bendrapavardės Jorko hercogienės Saros Fergiuson garbei. Paskutinė jos inkarnacija – aristokratė, gražuolė ilgomis kojomis, paskendusi šilkuose ir briliantuose. Šiam prabangiam įvaizdžiui įgyvendinti Fergė negaili nei pinigų, nei laiko: dainininkė niekada neina į gatvę nepasidažiusi ir nesusišukavusi. Pernelyg brangiai jai kainavo turtai ir statusas, kad taip lengvai viską prarastų. Dabar Steisei nepaprastai sekasi. Ji filmuojasi kine („Poseidonas”, „Baimės planeta”). Ji rengia vardinių papuošalų liniją. Pagaliau ji ketina ištekėti – už savo ilgalaikio draugo ir serialo „Las Vegasas” žvaigždės Džošo Diuamelio. Fergei netgi pasiūlė kartu su Diameliu surengti šou, kažką panašaus į „Jaunavedžius”. „Jokio šou! Mėgstu žiūrėti tokias laidas, tačiau jose dalyvauti nenorėčiau.”

Jeigu teisingai suprantame, Steisė Fergiuson gerai išmoko pamoką. Net ir pramogų versle ne viskas perkama ir parduodama. O pasiekus viršūnę svarbiausia – sugebėti likti savimi. Ir nepamiršti savo praeities. Naujausiame klipe „Glamorous” Fergės išvaizda dvejopa: mergina plačiais apsmukusiais džinsais, šokanti breiką (tai dešimtojo dešimtmečio vidurio Steisė), ir gražuolė su šampano taure, privačiu lėktuvu skrendanti pasitikti debesų (šiandieninė Steisė). Dainininkei svarbiausia – pirmojo neatskirti nuo antrojo ir suvokti, kad visada, bet kokiomis aplinkybėmis esi viena ir ta pati. Jeigu vaikystėje davei žodį tapti žvaigžde, kad ir kas būtų, turi tą žodį išlaikyti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.