Miesto gatves liūtis buvo pavertusi upėmis

Pirmoji liepos diena Panevėžyje pažymėta didžiule liūtimi. Dembavoje esančios hidrometeorologijos stoties duomenimis, sekmadienį per nepilną valandą iškrito 17 milimetrų kritulių. Panevėžiečiai mano, kad mieste kritulių galėjo iškristi dar daugiau, nes pagrindinės gatvės virto upėmis, jose geso ir strigo automobiliai. Norintieji išstumti savo transporto priemones buvo priversti iki kelių murkdytis drumstame vandenyje. Panevėžio senbuviai tvirtino tokios liūties nematę bent du dešimtmečius. Liūtis parodė, kad atsakingos ir specialiosios tarnybos yra nepajėgios kovoti su stichijos padariniais, o sinoptikai praneša, kad lietūs laukiami antradienį, trečiadienį ir ketvirtadienį

Sekmadienį miesto gatves užtvindęs potvynis gali pasikartoti. Gatvėse esantis smėlis, nušienauta ir neišvežta žolė, šiukšlės užkemša lietaus kanalizacijos šulinėlių groteles ir vanduo išsilieja. Be to, lietaus vandeniui subėgti nepakanka pernelyg mažo diametro lietaus kanalizacijos vamzdžių.

Apie situaciją informavo Vilnių

Panevėžio hidrometeorologijos stoties vyresnioji stebėtoja Vera Mackevičienė „Panevėžio balsui” sakė, kad sekmadienį Panevėžyje siautusi liūtis yra gana retas reiškinys, tačiau derėtų prisiminti 1998 metų liepos 12-ąją, kai per parą iškrito net 86,2 milimetro kritulių. Pasak stebėtojos, sekmadienio naktį Panevėžyje iškrito 10,2 milimetro, o dieną – 17,7 milimetro kritulių. Tačiau vien per nepilną valandą, maždaug nuo 16.30 iki 17.30 valandos, į žemę pliūptelėjo 16 milimetrų storio vandens sluoksnis.

V.Mackevičienės teigimu, daugiametė liepos pirmojo dešimtadienio norma yra 22 milimetrai, o dabar per vieną parą iškrito 28 milimetrai kritulių. Stebėtoja akcentavo, kad per šešias valandas ar trumpesnį laiką iškritus 15 milimetrų kritulių, į Vilnių jau siunčiama „štorminė” telegrama. Taigi situacija Panevėžyje buvo ne iš paprastųjų, jeigu jau prireikė informuoti Vilnių.

Kibirais nesems

Į vandens slidinas gatves patekę miestiečiai ir miesto svečiai, kai automobiliai tiesiog plaukė, tikriausiai ilgai nepamirš, tačiau miesto Civilinės saugos specialistams tai – beveik įprastas reiškinys.

„Jokios stichinės nelaimės ar ekstremalios situacijos nebuvo, – vakar PB teigė miesto Civilinės saugos skyriaus vedėja Vilma Kartanaitė. – Pagal Vyriausybės nutarimais patvirtintus ekstremalių situacijų vertinimo kriterijus, per 12 valandų turėtų išgristi 50-70 milimetrų kitulių, o per vakarykštę trumpalaikę liūtį buvo tik 17,7 milimetro, per parą – 27,9 milimetro. Buvo palaikomas ryšys su „Panevėžio gatvėmis”, Savivaldybės administracijos direktoriumi, nes gatvėse esantys kolektoriai nebesuspėjo surinkti vandens. Ekstremalių situacijų valdymo komisija rinktųsi tik dėl ilgalaikių kritulių, kaip buvo Europoje.”

V.Kartanaitė praūžusios liūties nebuvo linkusi sureikšminti. Anot jos, kiekvieną vasarą yra numatomi krituliai, tačiau nežinia, kur jie iškris. „Šiaip tarnybos dirba sustiprintu rėžimu, – sakė V.Kartanaitė. – Niekas nežino, kur daugiausia kritulių iškris, ar vanduo suspės subėgti į esančius šulinėlius. Vairuotojams buvo laikinų nepatogumų, tačiau „Panevėžio gatvės” ar Priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba to vandens kibirais neišsems. Reikia, kad jis kur nors subėgtų.”

Eismas buvo paralyžiuotas

„Panevėžio gatvių” vyriausiasis inžinierius Rimantas Šiaučiuvėnas pripažino, kad sekmadienį keliose pagrindinėse gatvėse buvo paralyžiuotas automobilių eismas – per trumpą laiką iškritus daugiau nei pusei mėnesio kritulių normos, lietaus kolektoriai vandens nebesuspėjo surinkti. Bendrovės specialistas sakė, kad sudėtingos eismo sąlygos buvo Algirdo gatvėje, dalyje Vilniaus, J.Basanavičiaus, Nemuno, S.Kerbedžio gatvių, bet apie 19 valandą vanduo atslūgo.

R.Šiaučiuvėnas sakė, kad vakar visos „Panevėžio bendrovės” pajėgos buvo mestos lietaus kanalizacijos šulinėliams valyti – jie buvo užnešti smėliu, šiukšlėmis, nupjauta ir neišvežta žole. Anot jo, žmonės dirbo ir per potvynį: bandė valyti užsikimšusius šulinėlius, groteles. Vyriausiasis inžinierius atkreipė dėmesį, kad kai kuriose vietose yra nepakankamo diametro lietaus kanalizacijos vamzdžiai, todėl vanduo nespėja nubėgti. Būtina tinklų rekonstrukcija.

Paminėjus, kad ne vienoje vietoje susidarė automobilių kamščiai, R.Šiaučiuvėnas sakė, kad, informavus Savivaldybės administracijos direktorių bei Ekstremalių situacijų valdymo komisiją, buvo išstatyti policijos reguliuotojai ir eismas buvo nukreipiamas nuo labiausiai užtvindytų gatvių. Specialistas pritarė, kad, esant panašioms liūtims ar joms užsitęsus, situacija gali vėl pasikartoti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.