ES neketina leisti Lenkijai grįžti prie viršūnių susitikime sutartų dalykų

Pirmadienį Europos Sąjungos lyderiai Lenkijai leido aiškiai suprasti, kad nebegali būti grįžtama prie bloko naujojoje reformų sutartyje numatytų balsavimo teisių svarstymo.
Europos Komisijos pirmininkas Jose Manuelis Barroso (Žozė Manuelis Barozu) pareiškė, kad yra visiškai aišku, dėl ko buvo susitarta birželio 23 dienos viršūnių susitikime, ir sprendimų priėmimo sistemos nebegalima iš naujo pradėti nagrinėti detaliose derybose, kurios prasidės liepos 23 dieną ir kuriose naujoji sutartis turės būti užbaigta.

„Mes negalime leisti vėl grįžti prie tų dalykų, dėl kurių jau buvo susitarta anksčiau”, – sakė J.M.Barroso bendroje spaudos konferencijoje su Portugalijos ministru pirmininku Jose Socratesu (Žozė Sokratišu), kurio šalis sekmadienį artimiausiam pusmečiui perėmė pirmininkavimą ES.

Lenkijos ministras pirmininkas Jaroslawas Kaczynskis (Jaroslavas Kačynskis) praėjusią savaitę pareiškė, kad jo šalies vyriausybė sieks iš naujo pradėti debatus, nes ji manė, kad anksčiau buvo laimėjusi teisę šalių grupei, neužsitikrinusiai sprendimų blokavimo mažumos, atidėti ES sprendimų priėmimą iki dvejų metų.

ES pareigūnai teigia, kad derybų dėl sutarties mandate yra aiškiai nurodoma, jog tokie sprendimai gali būti atidedami tik iki artimiausio ES viršūnių susitikimo, daugiausia keturiems mėnesiams.

J.M.Barroso sakė, kad jo tarnyba kasdien kontaktavo su Lenkijos valdžios institucijomis, ir jis buvęs tikras, jog Varšuva neketina atnaujinti diskusijos ir elgiasi geranoriškai.

J.Socratesas sakė, kad Lisabona ketina kuo labiau spartinti derybas ir ES vadovų suteiktą mandatą iki spalio vidurio paversti formalia sutartimi.

Lenkijos valdančiosios koalicijos jaunesnioji partnerė – nacionalistinė Lenkijos šeimų lyga – pirmadienį pareiškė kovosianti už tai, kad naujoji sutartis nebūtų ratifikuota, sakydama, jog ji prieštarauja lenkų šeimos vertybėms ir nacionaliniams interesams.

Lenkijos šeimų lyga – pirmoji partija, paskelbusi tiesiog atmetanti sutartį ir taip sukėlusi spaudimą ministrui pirmininkui.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.