Varganos sąlygos dalyvių dar nepalaužė

Šiuo metu intensyviai rengiamasi Dainų šventei. Jos organizatoriai dar nesulaukė Vyriausybės žadėtų papildomų pinigų, o mažieji dalyviai jau skundžiasi dėl gyvenimo sąlygų.

Liepos 5-8 dienomis Vilniuje ir Kaune vyksiančioje Dainų šventėje laukiama per 35 tūkst. dalyvių, renginius tiesiogiai galės matyti maždaug 50 tūkst. žiūrovų.

Jau praėjusį savaitgalį į repeticijas sugužėjo minios moksleivių – nuo pradinukų iki paauglių. Tačiau daugeliui jų ši patirtis nebus lengva, mat beveik visi vaikai pasirūpino savo čiužinių, atsivežė patalus, net šaukštus.

Skundžiasi dėl sąlygų

Kaune dauguma mažųjų šventės dalyvių apgyvendinti mokyklų salėse, todėl miega ant grindų. LŽ kalbinti vaikai ir jų vadovai labiausiai skundėsi higienos sąlygomis, – kai kuriose mokyklose trūksta dušų, nėra elektros, yra neveikiančių tualetų.

Nors mažieji šokėjai dar pilni entuziazmo, su nerimu laukiama rytojaus, mat sinoptikai žada 28 laipsnių karštį. Dėl ilgų repeticijų nusikamavę vaikai neabejotinai pasijus pavargę, ir asketiškos gyvenimo sąlygos daugeliui pasirodys nebepriimtinos.

Kauno savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vedėjas Sigitas Šliažas pripažino, kad tokios jau šios šventės realijos. „Tik kai kurios delegacijos, pavyzdžiui, kretingiškiai rado rėmėjų, todėl galėjo apsistoti Vytauto Didžiojo universiteto bendrabutyje. Jų sąlygos kiek geresnės”, – sakė jis.

S.Šliažo teigimu, daugumai Šokių dienos dalyvių buvo parinktos tos miesto mokyklos, kuriose yra karšto vandens ir veikia valgyklos. „Manau, už 22 litus per dieną mūsų dalyviai tikrai nebadauja, nors ateityje organizatoriai turėtų labiau galvoti apie sąlygas, kuriomis tenka dirbti šventės dalyviams”, – įsitikinęs Kultūros skyriaus vedėjas.

Problemų nemato

Dainų šventės direktorius Saulius Liausa LŽ patikino, kad vakar visi parengiamieji darbai vyko pagal planą. „Repeticijos jau prasidėjo, jokių nenumatytų įvykių ar incidentų nėra. Tikimės, kad pasirengimas ir pati šventė vyks puikiai”, – vylėsi jis.

Paklausus, ar organizatorius jau pasiekė Vyriausybės žadėti 300-400 tūkst. litų, kurie turėjo būti skirti dalyvių gyvenimo sąlygoms gerinti, šventės direktoriaus optimizmas kiek priblėso. „Jokių pinigų sąskaitoje dar nemačiau. Kaip ir Vyriausybės nutarimo”, – pabrėžė S.Liausa. Tačiau jis iškart pridūrė, kad tai nėra didelė tragedija. Pasak direktoriaus, mokėjimai numatyti visam mėnesiui ir šventei pasibaigus, tad Vyriausybės žadėti pinigai esą dar nevėluoja.

„Tiek gyvenimo, tiek higienos, tiek maitinimo sąlygos tikrai neblogos. Kur nebuvo dušų, jie įrengti vagonėliuose, tad bent šiandien didelių problemų tikrai nematau”, – tikino S.Liausa.

Kalbėdamas apie renginio biudžetą šventės direktorius vylėsi, kad jį papildys lėšos, gautos už parduotus bilietus. „Svajoju į dangų žiūrėdamas, nes kol kas nupirkta tik trečdalis visų bilietų, – sakė jis. – Tačiau tikiuosi, kad žiūrovų netrūks, nes tradiciškai daugiausiai bilietų nuperkama šventės dieną, prieš renginį.” Bendras šventės biudžetas, pasak direktoriaus, apie 6 mln. litų.

Estų patirtis

Praėjusį savaitgalį Estijos sostinėje Taline vyko Moksleivių dainų šventė, kurią stebėjo ir trys Lietuvos atstovai – UNESCO dainų švenčių ekspertai.

Vienas jų – Klaipėdos universiteto Menų fakulteto docentas, studentų ansamblio „Vėtrungė” vadovas Vidmantas Mačiulskis. Anot jo, renginys Taline vyko dieną, į jį rinkosi minios žiūrovų, dauguma jų vilkėjo tautiniais kostiumais. „Net prezidentas su žmona į šventės atidarymą atėjo vilkėdami tautiniais drabužiais. Latvijos prezidentė, pamename, taip pat per oficialius šalies renginius pasirodydavo su latvių tautiniais rūbais. Nuo aukščiausiosios valdžios, matyt, ir priklauso žmonių požiūris į paveldą, tautinę savimonę. Turime ko pasimokyti iš kaimynų”, – kalbėjo V.Mačiulskis.

Pasak klaipėdiečio, ekspertams, kaip ir šventės dalyviams, pietums buvo skirti talonai. Visi prie bendro stalo valgė sriubą, košę, sausainius ar ledus.

Ar teko pasidomėti šventės dalyvių gyvenimo sąlygomis? V.Mačiulskis pasakojo, kad Estijoje moksleiviai per šventę buvo apgyvendinti mokyklų bendrabučiuose. Choreografas prisiminė ir Rygos patirtį. Pernai Latvijos sostinėje vyko Baltijos šalių studentų dainų ir šokių šventė „Gaudeamus”. Manieže, suskirstytame tarsi į gardus, buvo apgyvendinta apie 3 tūkst. studentų. „Ten, aišku, niekas nemiegojo – jaunimas per naktis šėliojo. Bet ką daryti? Anksčiau švenčių dalyviams siūlė bendrabučius. Dabar už tokią nakvynę reikėtų brangiai mokėti”, – sakė V.Mačiulskis.

Jis apgailestavo, kad Lietuvoje, kaip įprasta, vėluoja organizaciniai dalykai. Tai kelia nerimą mažiausių saviveiklininkų tėvams ir pedagogams. Iš šiųmetės Dainų šventės organizatorių Taline neapsilankė nė vienas, išskyrus Dainų dienos kūrybinės grupės vadovą profesorių Vytautą Miškinį.

Susimokėjo patys

Šiemet į Kauną atvyko ir 270 užsieniečių. Nors užsienio lietuvių delegacijos buvo kviečiamos į 2009 metais vyksiančią Tūkstantmečio šventę, entuziastai iš JAV, Kanados, Brazilijos, Lenkijos ir Latvijos nusprendė dalyvauti Šokių dienoje. Šie svečiai už viską moka patys, todėl jų gyvenimo sąlygos yra kur kas geresnės.

Šįkart į Kauną iš Latvijos bus atgabenta speciali danga S.Dariaus ir S.Girėno stadiono vejai apsaugoti. Dviejų dienų jos nuoma kainuos 80 tūkst. litų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.