Pirkti namą ar statyti?

Niekas neabejoja, kad nusipirkti namą – paprasčiau. Sumokėjęs pardavėjui pinigus, be jokių išlygų gali kraustytis į naują būstą.

Tik nežinia, ar toks pasirinkimas yra pats geriausias, nes ilgokai negali būti tikras, jog pirkinys yra geros kokybės. Jeigu perkamą namą apžiūrėjo ir profesionalūs ekspertai, negali žinoti, ar po keleto mėnesių, metų neatsivers kokio nors paslėpto broko padariniai ir apkartins savininkų gyvenimą.

Kitas variantas – statytis namą. Bet tam reikia arba asmeninių statybininko darbo įgūdžių, arba samdyto rangovo.

Bet abiem atvejais individualaus būsto statyba yra sudėtingas inžinerinis sprendinys, reikalaujantis nemažai profesionalių žinių ir sugebėjimų, padedančių spręsti projekto įgyvendinimo ypatumus, darbų spartą ir kokybę.

Ką geriau rinktis – namą pirkti ar statyti? Panagrinėti šias problemas sutiko Klaipėdos projektų vadovų klubo prezidentas ir valdybos pirmininkas Dalius Viršilas.

Perkant namą, didesnės išlaidos

– Ar galima lyginti du gyvenamojo būsto įsigijimo būdus – pirkimą ir statymą?

– Yra nemažai panašumų, bet skirtumų – daugiau. Namo pirkimas įrengtame gyvenamajame kvartale – savotiškas privalumas, nes ateityje jūsų nebevargins statybos darbai, jame yra visi numatyti statiniai, komunikacijos. Tikėtina, kad ilgoką laikotarpį nesikeis kaimynai. Tačiau šiuo metu rinkoje yra ribotas tokių pastatų kiekis, o kai kuriose vietose dar teks ilgokai palaukti, kol bus baigta įrengti visa gyvenvietė.

Pradinėje kvartalo statybos stadijoje galbūt ir galima pasinaudoti didesne laisve – pasirinkti sklypą pagal asmeninius poreikius ir pageidaujamą kraštovaizdį, atsižvelgiant į pasaulio šalis ir energijos absorbavimo kampus. Bet vėliau tokia galimybė išnyksta.

Galima pasirinkti parduodamą namą ir ne gyvenamojo kvartalo ribose su jau įrengta inžinerine ir komunikacine infrastruktūra. Bet tokie atvejai – išskirtiniai, o namai – labai brangūs.

Tačiau nesvarbu kurioje vietoje nutarsite įsigyti individualų būstą, jums taip ir nepavyks sužinoti, kaip tas namas iš tikrųjų buvo pastatytas. Pirkdami namą iš savininkų arba perpardavinėtojų, jūs niekados nieko tikro neišgirsite apie jo kokybę. Taigi pirksite tarsi katę maiše.

Patyrusiems šios srities specialistams yra žinoma, jog pastato statybos proceso dokumentus statybininkai neretai parengia, kai užbaigia darbus, tad neįmanoma tikėtis jokios tikros ataskaitos, kaip ir iš ko viskas buvo daroma. Mat statybose neretai naudojamos kaip įmanoma pigesnės medžiagos ir konstrukcijos be kokybės sertifikatų ir atitikties deklaracijų.

Pasitaiko tokių atvejų, kai naudojamos pasenusios konstrukcijos, kituose objektuose naudotos medžiagos ir detalės, gerokai sutrumpinančios namo eksploatacijos laiką ir sumažinančios fizinį pastato saugumą. Be to, daugeliu atvejų, pastatyti namai daugiau ar mažiau skiriasi nuo projektų reikalavimų, o pakeitimai padaryti be derinimo su jų autoriais arba techninės priežiūros specialistais. Juolab kad statybų prižiūrėtojai samdomi tik būtiniems dokumentams pasirašyti.

Beje, pirkėjas negalės pasirinkti pageidautinos geografinės namo vietos, nes ji buvo parinkta be jo valios.

Pasirinkto pastato kainą nulems būrys konkretaus objekto planavime ir statyboje dalyvavusių partnerių. Juk akivaizdu, kad iki statybos pradžios nemažai pinigų užsidirbo žemės sklypo pardavėjas, perpardavinėtojas, asmuo, pakeitęs žemės paskirtį arba sutvarkęs ūkininko sodybos dokumentus. Konkrečiame statybos objekte pelno dalies pageidauja pastato savininkas ir statybos firma, o atlygio už suteiktas paslaugas – statybos specialistai ir darbininkai, kreditorius, nekilnojamojo turto prekybos agentūros vadybininkas, notaras ir kiti tarpininkai.

Labai paprasta ir viliojanti namo pirkimo procedūra. Kai pastato statyba baigta, nesunku suvokti perkamo turto esmę arba jo tūrį, patalpų planavimo principus, interjero dizaino savybes.

Šį turtą galima greičiau įgyti, anksčiau pradėti juo naudotis ( gyventi, nuomoti) arba pritaikyti kitiems tikslams.

Perkant namą, galima tiksliai žinoti jo kainą, derėtis, tartis dėl atsiskaitymo principų ir t.t.

Tik reikia gerai įsiminti, kad, palyginti su tikraisiais statybos kaštais, namo pardavėjui teks sumokėti solidų antkainį. Reali perkamo pastato kaina padidės nuo 50 iki 150 procentų.

Geresnė išeitis – savarankiška statyba

– Kodėl Jūs taip manote? Visi žino, kad mažai kas gali savo jėgomis pasistatyti nuosavą individualų būstą. Juolab jaunos šeimos, neturinčios nei laiko, nei patirties.

– Visuomenės teigiama, kad susirasti pageidaujamą namą ir jį nusipirkti – kur kas paprasčiau, negu įklimpti statybų verpete. Pradėję namo statybą, užsakovai tiksliai nežino, kada galės kraustytis į vidų, o perkant rizika yra žymiai mažesnė. Bet aš dėl to abejoju, nes susidūriau ir su tokiais atvejais, kai žmonės per keletą metų nesugebėjo išsirinkti sau tinkamo namo. O kiti per pusmetį pasistatė naują būstą ir apsigyveno. Taigi, jei samdoma profesionali statybininkų brigada, atsakingi techninės priežiūros specialistai,- šią riziką galima sušvelninti iki minimumo.

Pasiryžus statyti namą savo išgalėmis, galima išsirinkti tipinį projektą iš katalogų arba interneto. Galima pas pripažintą architektą užsisakyti individualų projektą, atitinkantį asmeninius poreikius, išvengti priklausomybės nuo siūlomos vietos. Visą statybos procesą savininkas gali organizuoti pagal savo norus, kontroliuoti naudojamas konstrukcijas ir medžiagas, skaičiuoti statybos sąnaudas. Nors visos statybos sudėtinės dalys palaipsniui brangsta, savininkas gali savo nuožiūra reguliuoti lėšų naudojimą, derėtis su statybinių medžiagų pardavėjais ir statybininkais. Taigi, savarankiškai tvarkantis, namą galima pasistatyti kokybiškiau ir pigiau, nes statybines medžiagas ir darbo jėgą savininkas perka to laikotarpio kaina, kai dirba, o ne po keleto savaičių arba mėnesių, kai šios kainos šokteli dėl infliacijos arba resursų stokos.

Daugiau problemų, kai statoma naudojantis bankų kreditais, privalomais hipotetiniais įkeitimais, kai reikia lėšų turto vertinimams, kadastro byloms ir t.t. Savininkas privalo intensyviai dalyvauti statybos procese ( samdyti projekto įgyvendinimo darbų valdytoją arba prižiūrėtoją), mokėti atlygį specialistams, nemažai sugaišti asmeninio laiko. Net ir statybos pabaigtuvių terminas nėra konkrečiai numatytas. Bet, savarankiškai dirbant, namą galima pasistatyti žymiai kokybiškiau ir pigiau.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , .

4 atsiliepimai į "Pirkti namą ar statyti?"

  1. dariusp

    tikrai taip, as pats bandau nama po truputi lipdyti, bet su paskolomis uzima daugiau laiko, ir paciam nesinori iklimpti giliai i paskolas. o kaimynas per 4 men jau ir langus susidejo. as tik uz statyba savo jegomis 😉 ir nama pastacius vyru tikru galima pasijausti 😀

  2. Valdas

    Taip sutinku kad pigiau paciam pasistatyti nei pirkti.Bet dazniausiai prisisamdom visokiu papigiaisku „statybininku”, pridaro mums tokio broko, kurio nieks paskui taisyt nenori.O kas apsiima taisyt, tai aisku uz broko pataisyma ima vos ne dviguba kaina, ir nesistebiu, nes nera taip jau paprasta pataisyti, nes vos ne viska is naujo reikia daryt.Is savo patirties tai sakau, nudegiau su stogu, pasisamdziau kazkokius neaiskios reputacijos asmenis, nes jie man pasiule uzdengti stoga uz gana patrauklia suma (pigiai).Ir garantijos dave 5 metams!Praejus 0.5metu pradejo ziauriai skverbtis vanduo pro stoga!Pradejau jiems skambinti, ir isgirdau is operatores kad tokio nr nera!Aisku pradejau ju visaip ieskoti, bet rezultatu jokiu.Pasiskambinau i imone, atvaziavo apziurejo stoga, paskaiciavo ir man remontas atsiejo tiek pat kiek as sumokejau „tiems stogdengiams”.:evil: Pasamdziau juos,sutvarke man stoga, ir jau 3 metai jokiu problemu neturiu.Ir cia prisiminiau auksine rusu patarle „skupoi plotit dva raza”(ar pan.).Taigi zmones jei jau norim tureti tikrai gera ir kokybiska busta, taupykim proto ribose. 😉

  3. Leta

    Didele darbu kaina kokybės taip pat neužtikrina…

  4. nerijus

    sveiki is dalies pritariu valdui, bet tik is dalies, patys namu savininkais retai kada nutuokia apie tai kas yra kokybiskas darbas o kas ne isorinis vaizdas labai daznai apgauna akis ir brokas daznai islenda po kazkurio laiko aisku net ir ptys didziausi profai jo visada padaro tik pas mus brokas skirstomas i svelnus (taisomas)ir grubus (neatleistinas ir sudetingai taisomas) . aisku as dirbu statybose ir statau gyvenamuosius namus bet daznas atvejis kada klientas kreipiasi i mane ir praso pagalbos sutvarkyti jo naujai pastatyta nama nes kazkokie „terliai” atejo ir padare nama kur kas pigaiu nei as galeciau tai padaryti aisku restauravimo darbai kainuoja du kartus brangiau nei nauja statyba nes i tai isiskaiciuoja ir griovimo darbai ir pan. ogriauti sienas pav. yra kur kas sunkiau kai yra uzdetas stogas nu ir dar ten visokiu niuansu kuriuos gali vardinti ir vardinti, bet faktas tas kad problemos suradimas, sprendimu pateikimas ir ju igyvendinimas kainuoja kur kas brengiau nei nauja statyba. teko ne viena karta veztis i objekta techninius ekspertus ir jie pasako tokius dalykus kad reikia griauti pav. antra auksta ir pan. bet jei pasakytum klientui tai tai sirdis gali jam sustoti zinau ziauru. pas mus vyrauja tokis posakis jei dirbi ir gauni uz tai pinigus tai dirbi gerai o jei dirbi blogai tai nedirbi is vis ir visiems nuo to tik lengviau aisku darbu kainos turi buti vertos padaryto darbo svarbu zinoti jog lazda turi du galus o skupus moka du kartus kaip ir valdas sake 🙂 ir dar sei dienai statyba be techninio priziuretojo labai sunkai issivaizduojama taigi jei turit bedu ar tiesiog iekot konsultacijos rasykit padesim dauguma klausimu jurneross@gmail.com

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.