Venesuela gali nusipirkti penkis Rusijos dyzelinius elektrinius povandeninius laivus

Venesuela ketina įsigyti iš Rusijos penkis modernius dyzelinius elektrinius povandeninius laivus, penktadienį pranešė Rusijos valstybinės įmonės „Rosoboroneksport” generalinis direktorius Inokentijus Naliotovas.

„Šiuo metu Rusija ir Venesuela veda derybas dėl penkių 636-ojo projekto povandeninių laivų pirkimo”, – sakė I.Naliotovas spaudos konferencijoje, surengtoje tarptautiniame kariniame jūrų salone Sankt Peterburge.

I.Naliotovas tai pareiškė tuo metu, kai į Rusiją su vizitu yra atvykęs Venesuelos prezidentas Hugo Chavezas (Hugas Čavesas), anksčiau ne kartą pažymėjęs, kad būtina plėtoti Karakaso karinį techninį bendradarbiavimą su Maskva.

Anksčiau šaltinis gynybos pramonės komplekse pranešė agentūrai „Interfax”, kad „Rusijos laivų statytojai pasiūlė Venesuelos surengtam konkursui dyzelinį elektrinį povandeninį laivą „Amur”. Galutinis sprendimas dėl konkurso nugalėtojo bus priimtas iki metų pabaigos”, – sakė jis.

Jis neatmetė galimybės, kad sutartis parduoti Venesuelai tris povandeninius laivus, kainuojančius iš viso daugiau kaip 600 mln. dolerių, gali būti pasirašytas jau per šį Venesuelos prezidento vizitą į Rusiją.

Per pastaruosius dvejus metus buvo sudarytos kelios sutartys eksportuoti Rusijos ginkluotę ir karinę techniką į Venesuelą, kurių vertė iš viso 3 mlrd. dolerių.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį priėmė H.Chavezą savo užmiesčio rezidencijoje Novo Ogoriove. Pastarąjį kartą abiejų šalių lyderiai buvo susitikę 2006 metų liepą per H.Chavezo darbo vizitą į Maskvą.

Kaip pranešė aukštas pareigas einantis Kremliaus pareigūnas, „Per susitikimą daugiausia dėmesio buvo skiriama prekybos ir ekonominių santykių plėtotei.

H.Chavezas penktą kartą atvyko į Rusiją su vizitu. Itin didelis dėmesys į V.Putino ir griežto Amerikos priešininko H.Chavezo vizitą kreipiamas dėl to, kad jis vyksta likus tik dviem dienoms iki liepos 1-2 dienomis numatyto Rusijos ir JAV prezidento susitikimo Bushų šeimos ūkyje Meno valstijoje.

Kremlius mano, kad Rusijos ir Venesuelos pozicijos dėl daugelio aktualių tarptautinių problemų artimos.

„Abi šalys siekia, kad būtų kuriama demokratinė daugiapolinė tvarka pasaulyje, remiantis tarptautinės teisės principais, gerbiant suverenitetą ir atsižvelgiant į teisėtus visų šalių interesus, ir yra įsitikinusios, kad būtina stiprinti Jungtines Tautas kaip universalų mechanizmą, padedantį išsaugoti taiką ir strateginį stabilumą”, paaiškino šaltinis.

H.Chavezo viešnagės Rusijoje programoje numatyta kelionė į Rostovą prie Dono ir apsilankymas čia sraigtasparnių gamykloje, kurios produkcija tiekiama į Venesuelą.

Po vizito į Rusiją Venesuelos prezidentas vyks į Minską, o paskui – į Teheraną.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.