Penktoji vasara su M.K.Čiurlioniu

Rytoj Druskininkuose prasideda penktasis tarptautinis menų festivalis „Druskininkų vasara su M.K.Čiurlioniu”. Šventė, vyksianti iki rugsėjo 27-osios, siūlo apsilankyti 55 įvairiuose renginiuose.

Lietuvos muzikų rėmimo fondas, prieš dvylika metų Druskininkuose pirmąkart surengęs smuikininkų meistriškumo kursus bei smuiko muzikos šventę, kaskart plečia savo veiklą. Jau penktą kartą vyksiantis trijų mėnesių festivalis „Druskininkų vasara su M.K.Čiurlioniu” tradiciškai baisis rugsėjo mėnesį, po didžio Lietuvos kūrėjo gimimo dienos minėjimo koncertų. Apie šių metų renginį LŽ kalbino festivalio direktorę Genovaitę Šaltenienę.

Festivalio naujovės

– Kaip apibūdintumėte tradicinį festivalį? Ar šįkart renginio gerbėjams vėl parengėte naujų šventės akcentų?

– Tai vienintelis festivalis Lietuvoje, labai natūraliai susijęs su M.K.Čiurlionio vardu. Renginiai vyksta M.K.Čiurlionio aktyvios kūrybos, jaunystės metų miestuose Varėnoje, Druskininkuose, Liškiavoje.

Šiemet pirmą kartą rengiame ne vieno, bet trijų Lietuvos kompozitorių – Jurgio Juozapaičio, Giedriaus Kuprevičiaus, Vytauto Juozapaičio – autorinius vakarus, per kuriuos skambės jų kūrinių premjeros.

Tarp naujovių – nakties pleneras M.K.Čiurlionio memorialiniame muziejuje. Per jį didžio menininko kūrybos temomis improvizuos pianistė Aleksandra Žvirblytė ir kino režisierius iš Ukrainos Aleksandras Dirdovskis.

Pirmąkart vyks ir knygų popietė, per ją pristatysime naujus leidinius apie Čiurlionį bei jo kūrybą. Beje, šiemet skambės ir M.K.Čiurlionio amžininko Edvardo Griego muzika. Taip tarsi įsiliesime į UNESCO paskelbtų E.Griego metų programą.

Patirtis ir perspektyva

– Festivalis labiausiai garsėja koncertais, į ką siūlytumėte atkreipti dėmesį?

– Festivalio programoje dalyvaus per 280 muzikos atlikėjų.

Pagal tradiciją kartu su vyresnės kartos garsiais atlikėjais suteikiame galimybę pasireikšti ir gabiam jaunimui – muzikos mokyklų auklėtiniams, studentams, tarp kurių yra ir tarptautinių konkursų laureatų.

Tarp šventės dalyvių šiemet yra pianistės Birutė Vainiūnaitė, Aldona Radvilaitė, jau minėta A.Žvirblytė, solistės Regina Maciūtė, Asta Krikščiūnaitė, Regina Šilinskaitė, Joana Gedmintaitė, Sabina Martinaitytė, klarnetininkas Algirdas Budrys, birbynininkas Kastytis Mikiška, fleitininkė Viktorija Zabrodaitė, vargonininkai Gediminas Kviklys, Virginija ir Živilė Survilaitės, Jūratė Landsbergytė. Gerai žinomos ir jaunosios atlikėjos – solistė Ieva Prudnikovaitė, smuikininkė Dalia Kuznecovaitė.

Garsių ir perspektyvių muzikų darna atsiskleidžia, kai griežia Čiurlionio kvartetas, meistriškumo kursų styginių kvartetas, jaunimo Naujų idėjų kamerinis orkestras, tarptautinis Baltijos akordeonų kvintetas EXCLELSIOR, kiti kolektyvai.

Daug įdomių menininkų išgirsime ir Druskininkų bažnyčioje per sakralinės muzikos valandas. Šių metų ciklą „Čiurlioniškąją stygą palietus” sudarė doc. G.Kviklys, bus pristatyti net 26 koncertai.

– Nepaminėjote užsienio atlikėjų. Kas atvyks?

– Ne pirmą kartą festivalyje dalyvaus žinomi tautiečiai, gyvenantys svetur. Iš JAV atvyks pianistas Gabrielius Alekna, dainininkai Edmundas Seilius (tenoras), Kristina Zmailaitė (sopranas), iš Vokietijos – violončelininkas Edvardas Armonas, iš Didžiosios Britanijos – smuikininkė Diana Galvydytė. Druskininkuose vėl koncertuos ir muzikų šeima iš Vokietijos Amelie Dembski (sopranas) ir Henningas Dembskis (vargonai); JAV atlikėjai Laurie’as Penpraze (trombonas) ir Todas Cravenas (trimitas).

Smuiko ir studijų savaitė

– Muzikos mėgėjai įsidėmėjo tradicinę Smuiko muzikos savaitę, kuri sutampa su Čiurlionio studijų savaite. Kuo sudominsite šįkart?

– Smuiko muzikos savaitės meistriškumo kursuose dirbs garsūs pedagogai: Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesorė Kornelija Kalinauskaitė, Nacionalinės M.K.Čiurlionio menų mokyklos mokytoja ekspertė Gintvilė Vitėnaitė, profesorius Petru Munteanu iš Vokietijos. Kursų dalyviai, jauni ir gabūs atlikėjai iš visos Lietuvos, surengs šešis smuiko muzikos koncertus.

Ketvirtą kartą vyksiančioje mokslinėje konferencijoje „M.K.Čiurlionis ir pasaulis” pranešimus skaitys žymūs mūsų šalies ir užsienio menotyrininkai bei muzikologai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.