Širdį stiprina ir ašaros bei atgaila

Širdį, mano rytiečiai, labiausiai stiprina ramybė, atgaila, atleidimas, atsipalaidavimas. Geriausias tam laikas – vasara. Apie tai – šios dienos Rytų medicinos pamokėlė, dėstoma Klaipėdos universiteto Orientalistikos centro vadovės Aletos Chomičenkienės.

„Kasos-blužnies meridianas, su kuriuo skaitytojai jau buvo supažindinti anksčiau, suteikia žmogui aktyvumo, didelę fizinę ištvermę. O kad žmogus nepervargtų, kitas meridianas – širdies, verčia žmogų po įtemptos veiklos sustoti, įsigilinti į savo vidų, išsiminkštinti, pasikeisti, – pasakoja A. Chomičenkienė. – Perėjęs į širdies meridianą, netgi raumeningas žmogus tampa silpnas, nes atsijungia raumenų sistema, kuri priklauso ankstesnei Jaučio fazei. Iš organizmo pradeda išeiti druskos. Bet štai įsijungia protas. Reikia bėgti, padaryti, suspėti. Tačiau širdies ir kraujagyslių sistema jau išsiplėtusi, tad kuo gi bėgti? Taip tampame hipertonikais, nes hipertonikai – tai žmonės, viską darantys per jėgą. Žmogus išsiplėtusiomis kraujagyslėmis yra silpnas. Bet sakome: „Kur valios jėga?.” Ir bėgte į infarktą”.

Širdies meridiano didžiausio aktyvumo periodas – nuo gegužės 21 iki birželio 21 dienos, kada Saulė rieda Dvynių žvaigždynu. Kasdien jis suaktyvėja 11-13 val. Jei žmogaus širdies meridianas silpnas, šiuo laiku pravartu jį pastiprinti kvėpavimo, jogos pratimais. Vaistai nuo širdies, išgerti meridiano aktyvumo periodu, veiks geriausiai.

Širdies meridiano spalva žalia, o jį stimuliuojanti muzika rami, švelni, puikiai tinka bažnytiniai choralai.

Ašaroti sveika

Širdies meridianas energiją perima iš kasos-blužnies meridiano ir peduoda plonojo žarnyno meridianui.

Jo išorinis takas eina vidine rankos puse iš pažasties į mažąjį rankos pirštelį. Todėl mažylis – geras širdies problemų indikatorius. Jei jį diegia, šąla, tirpsta – gal tai širdies problemų ženklas? Jei deformuotas – galbūt kūnas tokiu būdu tausoja ir taip silpną meridiano energiją?

Vidinis meridiano kelias vingiuoja (paveiksle pažymėtas punktyrine linija) per širdies ir plaučių zoną, nueina į žarnyną, o viršuje kyla kaklo vidine puse iki akių.

„Štai kodėl kraštutinė žmogaus būsena būna verksmas, ašaros. Fiziologiškai tai labai svarbus procesas, padedantis suminkštinti vidų, atpalaiduoti kraujagysles. Ašarų nereikia tramdyti, nemanyti, jog verkti gėda. Pagal kinų filosofiją, žmogus, kuris niekada neverkia, pirmas kandidatas į infarktininkų sąrašą, nes jo širdies raumuo visada įtemptas”, pasakoja A. Chomičenkienė.

Neatsitiktinai JAV verslininkams psichologai po įtemptos darbo dienos rekomenduoja profilaktiškai 15-20 minučių paverkti, kad panaikintų įtampą širdies ir kraujotakos sistemoje.

Masažuokime taškus

Meridiano išoriniame take esantys 9 taškai siejami su 5 stichijomis (apie jas – birželio 12 dienos Nr.). Jei taškas skausmingas – ženklas, kad tam tikras elementas kūne yra sutrikęs.

Masažuodami tuos taškus padėsime sau nuo daugelio negalavimų: 3 kartus ant taško pasukime pirštą pagal laikrodžio rodyklę, paspauskime ir atleiskime.

9 taško (medžio) masažas mažina cholesterolio kiekį kraujuje, skystina kraują, aktyvina širdies funkcijas, sumažėjusią skydliaukės funkciją, mažina dusimą dėl širdies, depresiją.

8 taškas (ugnies) masažuojamas, kai tirpsta rankos bei kojos, svaigsta galva, ūžia ausyse, kai reikia didinti hemoglobino kiekį kraujuje. Jo masažas kelia nuotaiką, maksimaliai didina skydliaukės funkcijas.

7 taško (žemės) masažas tirština kraują, šildo tirpstančias rankas ir kojas, mažina širdies plakimą, kraujospūdį.

5 taško (metalo) spaudymas tirština kraują, mažina venų uždegimą, mažina padidėjusią skydliaukės funkciją, kelia kraujospūdį.

3 taško (vandens) masažas padeda sumažinti venų uždegimą ar išsiplėtimą, mažina kraujavimą iš nosies, ramina, gerina miegą, mažina padidėjusią skydliaukės funkciją.

Širdies meridianą galima sustiprinti ir veikiant širdies atitikmenis delnuose – pagal kinų sudžok sistemą (žr. paveikslėlį). Skausmingus širdies taškus A. Chomičenkienė pataria veikti švelniai, geriausia – kelias minutes šildyti tibetietiškais natūraliais smilkalais, masažuoti patrinant delnu.

Ligos

Širdies ligoms, kurios ajurvedoje vadinamos sielos ligomis, priklauso: širdies priepuoliai, stenokardija, arterosklerozė, hipertonija ir insultas. Susirgimą širdies ligomis išprovokuoja emocijų, natūralių troškimų slopinimas, didelė įtampa ir nerimas, netinkama mityba, fizinės ir emocinės traumos. Į širdies problemas gali komplikuotis reumatiniai susirgimai ir kepenų bei tulžies sutrikimai.

Kaip jau rašyta birželio 12 dienos pamokėlėje, širdies ligos, priklausomai nuo došos, gali būti trijų tipų: vatos, pitos ir kaphos tipo.

Vatos tipo žmonėms būdinga aritmija, širdies skausmai, bejėgiškumas, liūdesys, baimė, širdies virpesiai, triukšmo nepakėlimas, blyškumas, apsunkintas kvėpavimas, sunkumas krūtinės srityje, klausos sutrikimas, nemiga, patamsėję paakiai, padidėjęs jautrumas. Širdies priepuolius gali išprovokuoti baimė, įtampa, pyktis, nervingumas. Šio tipo širdies susirgimais dažniausiai skundžiasi senyvo amžiaus žmonės, kada išdžiūsta audiniai ir užkalkėja kraujagyslės.

Pitos tipo žmones gali kankinti troškulys, galvos svaigimas, karščio pojūtis krūtinės srityje, padidėjęs prakaitavimas, tulžies skonis burnoj; paprastai raudonas veidas, karštis, akys, pasruvusios krauju, širdies uždegimas. Emocijose vyrauja irzlumas, pykčio priepuoliai, kurie dar labiau pablogina savijautą.

Kaphos tipui būdingas apmirimas širdies srityje, kosulys, pablogėjęs virškinimas, gleivių susikaupimas krūtinėje, per didelis mieguistumas, suglebimas, skonio ir apetito praradimas, karščiavimas, širdies pabrinkimas. Kapha tipo širdies susirgimai atsiranda persivalgius ir susikaupus gleivėms, riebalams ir cholesteroliui, o tai trukdo normaliam širdies darbui.

Atleiskime

Rytų medicinos traktatuose teigiama, kad širdies būklė susijusi su akių ir ausų būkle. Jei širdies energija nepakankama, žmogaus akys praranda sveiką blizgesį, ima prastėti klausa.

Be to, jei širdies meridianas sutrikęs, tai žmogus patiria daug nepageidaujamų emocijų – baimę, nerimą, liūdesį, depresiją, jis linkęs į neurozes, dažnai gali netekti sąmonės. Tuos sutrikimus rodo ir diegliai po mentėmis, skausmai šone.

Jei žmogus neskiria laiko atsipalaidavimui, gyvenimas jį ima stabdyti – peršalimu, kita liga. Tuomet suaktyvėja širdies meridianas, žmogus tampa jautrus, nori švelnumo, dėmesio. Nereikia skubėti ištraukti jo iš tos atsipalaidavimo būklės. Rytų medicinoje sirgimo laikas laikomas transformacijos periodu. Jei žmogus iššoka iš ligos patalo per anksti, kitą sykį jis sirgs ilgiau, sunkiau.

Gyvybiškai save sustiprinsime, jei išmoksime atleisti. Priešinga būsena – ieškojimas kaltų, keršto siekimas, – sukels tokias ligas kaip aritmija, tachikardija, hipertenzija.

Kaip išvengti?

Vatos tipo žmonės profilaktiškai turi vartoti daugiau karštų skysčių ir arbatų, riebių produktų, kurių sudėtyje yra vitaminų A, E, D, česnako; daugiau laiko skirti poilsiui, sielos ramybei, aromatinėms vonioms, kasdien įsitrinti kūną aliejais.

Pitos tipo asmenys galėtų vartoti mažiau aštrių prieskonių, druskos, alkoholio, česnako, svogūno, riebaus maisto, mėsos. Aromalempose garinti raminančius aliejus, tokius kaip levanda, rožė, jazminas, melisa.

Kaphos tipas turėtų atsisakyti pieno produktų, cukraus, kiaušinių, riebios mėsos, druskos ir kitų produktų, kuriuose yra cholesterolio. Rekomenduojamos žolės ir prieskoniai: ajeras, kardamonas, imbieras, juodieji pipirai.

Stiprina augalai

Vakarų šalių fitoterapijoje geriausias širdies darbo stimuliatorius – gudobelės uogos. Gudobelė gerina kraujo apytaką, stiprina širdies raumenį, mažina cholesterolio kiekį ir turi įtakos ilgaamžiškumui. Gudobelės uogos ypač naudingos vatos ir kaphos tipų atstovams.

Lygiomis dalimis sumaišykime gudobelės vaisius ar žiedus, juodųjų serbentų lapus ar uogas, žemuogių lapus ar uogas, erškėtuogių vaisius. Gerti po stiklinę 3 kartus dienoje nuo aterosklerozės, stenokardijos, širdies neurozės, nemigos.

Hipertonikams naudingas mišinys: lygiomis dalimis sumaišyti gudobelės žiedų, asiūklio žolės, kraujažolės, jonžolės. Du arbatinius šaukštelius užplikyti stikline verdančio vandens. Gerti tyte ir vakare po stiklinę.

Bitininko „balzamas”: sumalti mėsmale 5 citrinas, 5 galveles česnako ir sumaišyti su puse kilogramo liepų medaus. Palaikyti 9 dienas kambario temperatūroje, kasdien vartoti po arbatinį šaukštelį 2 mėnesius

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.