JAV tikisi, kad Šiaurės Korėja per tris savaites uždarys atominį reaktorių

Jungtinės Valstijos tikisi, kad Šiaurės Korėja per tris savaites uždarys savo branduolinį reaktorių, šeštadienį pareiškė JAV vyriausiasis derybininkas branduoliniu klausimu Christopheris Hillas (Kristoferis Hilas).
Pasiuntinys, kuris šią savaitę su trumpu vizitu lankėsi izoliuotoje komunistinėje Rytų Azijos valstybėje, taip pat sakė, kad kitas šešių šalių derybų dėl Pchenjano branduolinės programos nutraukimo ratas bus surengtas, kai Šiaurės Korėja pradės atominio reaktoriaus uždarymo procesą, veikiausiai liepos pirmoje pusėje.

Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai, kurio žodžius citavo valstybinė žiniasklaida, savo ruožtu pranešė, kad per Ch.Hillo vizitą abi šalys sutarė apsvarstyti galimybę atnaujinti šešiašales derybas liepos pirmoje pusėje.

JAV derybininkas Tokijuje žurnalistams sakė, kad Jongbjono reaktorius bus uždarytas, kai Šiaurės Korėja susitars su Jungtinių Tautų (JT) branduolinės veiklos priežiūros institucija – Tarptautine atominės energetikos agentūra (TATENA) – dėl šio proceso stebėjimo.

„Mes tikimės, kad Jongbjono atominis reaktorius bus uždarytas, kai KLDR (Korėjos Liaudies Demokratinė Respublika – BNS) ir TATENA pasieks susitarimą dėl uždarymo proceso stebėjimo”, – sakė Ch.Hillas po susitikimo su Japonijos vyriausiuoju derybininku Kenichiro Sasae (Keničiru Sasaje).

„Mes manome, kad tai įvyks greitai, galbūt per tris savaites. Nenoriu kalbėti apie konkrečią dieną”, – pridūrė jis.

TATENA delegacija antradienį turi atvykti į Šiaurės Korėją, kad padėtų parengti reaktoriaus uždarymo planus. Penktadienį Ch.Hillas sakė, kad, jo nuomone, parengus šiuos planus reaktorius galėtų būti uždarytas per savaitę ar dvi.

Šeštadienį Šiaurės Korėja pareiškė, kad pradės įgyvendinti vasario 13 dieną su įtakingiausiomis regiono valstybėmis pasiektą susitarimą dėl branduolinio nusiginklavimo, kai tik atgaus lėšas, kurios ilgą laiką buvo įšaldytos viename Makao banke.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.