Lietuva darbais, o ne žodžiais remia Moldovos siekį tapti ES nare, teigia Seimo pirmininkas

Moldovoje viešintis Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas patikino, jog Lietuva darbais, o ne žodžiais remia šios šalies tikslą tapti Europos Sąjungos (ES) nare.
„Žinome jūsų strateginį tikslą – tapti ES nare – ir jį tvirtai palaikome. Stengiamės ne žodžiais, bet darbais tai įrodyti. Iš šios tribūnos noriu užtikrinti, kad Lietuva yra Moldovos partnerė, kuri nuolat primena ES apie Moldovos problemas ir ieško jų sprendimo būdo”, – Moldovos parlamente penktadienį kalbėjo V.Muntianas.

Jis drauge priminė, jog Moldova pati turėtų stengtis kuo greičiau įgyvendinti savo pagrindinį strateginį tikslą.

„Moldovos suartėjimo su ES raktas yra jūsų šalyje – privalote stengtis pilnai ir laiku įgyvendinti ES – Moldovos veiksmų planą, nuosekliai ir skaidriai įsisavinti ES finansinę paramą. Tai nėra taip paprasta, kaip gali pasirodyti – Lietuvoje mes tą žinome iš savo patirties. Žiniasklaidos, žmogaus teisių padėties gerinimui, kovai su korupcija nereikia didelių finansinių išteklių, tačiau reikia politinės valios. Ir tada tai tampa įveikiama”, – teigė V.Muntianas.

Lietuvos parlamento vadovas savo kalboje priminė ir Moldovos Padnestrės separatizmo problemą. Moldovai priklausantis Padnestrės regionas yra pasiskelbęs nepriklausomybę, kurios tarptautinė bendruomenė nepripažįsta. Jau penkiolika metų Moldovai nepavyksta sureguliuoti šio konflikto.

„Lietuva įsitikinusi, kad Rusija privalo iki galo įvykdyti Stambulo įsipareigojimus ir išvesti savo karines pajėgas iš Moldovos teritorijos. Tikimės, kad greitu laiku daugiašalės derybos dėl Padnestrės konflikto sureguliavimo galiausiai pajudės iš mirties taško ir duos konstruktyvių rezultatų. Galiu Jus užtikrinti, kad šiam tikslui pasiekti nuosekliai dedamos pastangos, Padnestrės klausimas yra nuolatinis ES darbotvarkės punktas”, – teigė V.Muntianas.

Pasak politiko, Lietuvos Užsienio reikalų ministerija (URM) siūlo rugsėjo mėnesį Kišiniove surengti neformalų tarptautinį seminarą apie regiono ateitį.

Seimo pirmininko Viktoro Muntiano ir jo vadovaujamos delegacijos vizitas Moldovoje užsitęs iki šeštadienio. Seimo delegacija, ketvirtadienį susitikusi su Moldovos parlamentu, dar susitiks su prezidentu Vladimiru Voroninu.

Po oficialių susitikimų Seimo delegacija apsilankys Lietuvos ambasadoje, kur susitiks su lietuvių bendruomenės atstovais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.