Lietuviai labiau susirūpinę klimato kaita nei kaimynai estai, latviai ir lenkai

Lietuviai yra labiau susirūpinę klimato kaita ir aplinkos problemomis nei kaimyninių valstybių – Latvijos, Estijos ir Lenkijos gyventojai, paaiškėjo internetu apklausus 47 valstybių piliečius.
Tyrimas, kurį atliko rinkos tyrimų kompanija „AC Nielsen Baltics” kartu su Oksfordo universiteto Aplinkos pokyčių tyrimų institutu, buvo atliktas atsižvelgiant į birželį vykusį Didžiojo aštuoneto (G-8) šalių vadovų susitikimą, kurio pagrindinė programos tema buvo klimato kaita.

Anot tyrimo duomenų, pasaulio vartotojų susirūpinimas klimato atšilimu per pastaruosius šešis mėnesius ženkliai išaugo. Be to, gyventojai visuose regionuose išreiškė nuomonę, kad valstybių vyriausybės privalo imtis atsakomybės ir aktyvių veiksmų spręsti šią problemą.

Baltijos šalyse labiausiai klimato pokyčiais susirūpinę Lietuvos gyventojai. Lietuva pagal susirūpinimą klimato atšilimu užima 41 vietą tarp 47 tyrime dalyvavusių šalių, joje globalinis klimato atšilimas kelia nerimą 6 proc. gyventojų.

Lietuviai aplenkė lenkus, latvius ir estus: globalinis atšilimas rūpi 5 proc. Lenkijos tyrimo dalyvių, tiek pat Estijos ir 4 proc. Latvijos gyventojų.

Tuo tarpu labiausiai klimato kaita besirūpinančioje Šveicarijoje susirūpinimą šia problema išreiškė net 36 proc. gyventojų.

Per pirmąjį šių metų pusmetį lietuvių susirūpinimas klimato atšilimu išaugo nuo 2 iki 6 proc. – tai yra padidėjo 4 procentiniais punktais, Estijoje jis padidėjo 2 proc., Latvijoje – 1 proc.

Pasaulyje iš visų apklausoje dalyvavusių respondentų susirūpinimą klimato problemomis pareiškė 16 proc. žmonių, tuo tarpu prieš pusmetį jų buvo vos 7 proc.

Baltijos šalių vartotojams vis dar atrodo, kad yra daug rimtesnių problemų nei klimato kaita – juos dabar labiausiai domina darbo perspektyvos, ekonomikos ir kitos problemos.

Per tyrimą paaiškėjo, kad net du iš penkių apklaustųjų pasaulyje nori, kad vyriausybės apribotų anglies dvideginio išskyrimą į aplinką ir investuotų į tyrimus, padėsiančius rasti mažiau kenksmingus ir energiją taupančius sprendimus.

Kaip teigia tyrimo iniciatoriai, toks didelis visuomenės dėmesys klimato pokyčiams nebuvo užfiksuotas nuo 1980-ųjų metų. Manoma, jog tam įtakos turėjo pastaruoju metu užregistruota neįprastų gamtos reiškinių gausa, pavyzdžiui – potvyniai pietinėje Europos dalyje ar mažiau sniego Šveicarijos Alpėse.

Remiantis šio, du kartus per metus „AC Nielsen Baltics” kompanijos atliekamo tyrimo duomenimis, globalinis atšilimas šiuo metu užima ketvirtąją vietą tarp labiausiai visuomenės susirūpinimą keliančių problemų, tarp kurių yra ir ekonomika, sveikata bei baimė prarasti darbą.

2007 metų balandį atliktame internetiniame tyrime dalyvavo 26 486 interneto vartotojai iš 47 Šiaurės Amerikos, Europos, Azijos ir Ramiojo vandenyno, Lotynų Amerikos, Afrikos ir Vidurio Rytų regionų šalių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.