Lietuvos auditorių rūmai pažeidė Konkurencijos įstatymą

Konkurencijos taryba Lietuvos auditorių rūmams (LAR) skyrė 30 tūkst. litų baudą. Buvo nustatyta, kad LAR pažeidė Konkurencijos įstatymo reikalavimus dėl pateiktų suderintų Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų paramos lėšų audito paslaugų minimalių kainų, darbo laiko sąnaudų minimalių normatyvų, vienos valandos minimalaus įkainio.

ES struktūrinių fondų paramos lėšų auditas yra platesnis negu įmonių finansinės atskaitomybės auditas ir yra ypač svarbus siekiant ES struktūrinių fondų paramos lėšų Lietuvai tinkamo panaudojimo. LAR yra vienintelė asociacija, vienijanti visus atestuotus auditorius (daugiau nei 400) ir audito įmones (daugiau nei 200) bei įgyvendinanti jų savivaldą visoje Lietuvos teritorijoje.

Tyrimo metu buvo aiškinamasi, ar LAR prezidiumas, nustatydamas ES struktūrinių fondų paramos lėšų audito minimalias kainas, minimalias darbo laiko sąnaudas bei minimalų valandinį įkainį, neribojo konkurencijos, piktnaudžiaudamas savo administracinio poveikio priemonėmis, tai yra primesdamas auditoriams ir audito įmonėms audito paslaugų teikimo kainas.

Tyrimo metu nustatyta, kad 2004 m. LAR tinklalapyje buvo paskelbta informacija apie ES struktūrinių fondų paramos lėšų audito minimalias kainas auditoriams ir audito įmonėms. Paskelbta tokio pobūdžio informacija sudarė prielaidų riboti konkurenciją teikiant ES struktūrinių fondų paramos lėšų audito paslaugas Lietuvoje, nes ūkio subjektai, teikiantys šias paslaugas, ir ūkio subjektai, planuojantys pirkti minėtas audito paslaugas, naudojosi LAR parengtomis ir tinklalapyje paskelbtomis minimaliomis audito kainomis, nors jos ir buvo rekomendacinio pobūdžio. Tokiu būdu LAR pažeidė Konkurencijos įstatymo punktą, kuris draudžia susitarimą tiesiogiai ar netiesiogiai nustatyti (fiksuoti) tam tikros prekės kainas arba kitas pirkimo ir pardavimo sąlygas.

Be to, LAR prezidiumas, 2006 m. sausį patvirtinęs projektų, finansuojamų įgyvendinant Lietuvos 2004-2006 m. bendrojo programavimo dokumento priemones, audito atlikimo rekomenduotinus minimalius darbo laiko sąnaudų normatyvus ir išsiuntęs juos bei darbo laiko sąnaudų planą auditoriams ir audito įmonėms, taip pat pažeidė Konkurencijos įstatymo reikalavimus.

Nustatyta, kad LAR prezidiumas, keisdamas audito įmonių atrinkimo patikrinimui metodiką, siekė, jog audito įmonės, norėdamos išvengti reguliarių patikrinimų, padidintų kainas už teikiamas audito paslaugas. LAR naudojo ir kitas priemones (raštus, svarstymus posėdžiuose ir kt.), kuriomis buvo siekiama, kad audito įmonės didintų audito paslaugų kainas ir tai darytų pagal LAR parengtus minimus dokumentus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.