„Vilniaus vandenų” valdyba dėl lėšų iššvaistymo kreipiasi į prokurorus

Bendrovės „Vilniaus vandenys” lėšų švaistymo istorija pasiekė teisėsaugą. Įmonės valdyba ketvirtadienį priėmė sprendimą kreiptis į Generalinę prokuratūrą dėl išaiškėjusių faktų apie įmonėje švaistomas lėšas ištyrimo.

ELTA primena, kad „Vilniaus vandenų” valdybos pirmininkas Žilvinas Šilgalis trečiadienį išplatino informaciją, kurioje tvirtinama, jog įmonėje buvo vykdoma ydinga personalo politika, gyvavo bloga praktika, kuomet darbuotojai gaudavo papildomą apmokėjimą už darbus. Per pirmuosius penkis šių metų mėnesius už papildomus darbus išmokėta 848,236 tūkst. litų, su mokesčiais tai sudaro apie 1,2 mln. litų.

Pasak Ž. Šilgalio, ypač neskaidriai buvo vykdomi įmonės viešieji pirkimai. Pasak jo, pačių pirkimų smarkiai padaugėjo (nuo 18 pirkimų 2003 m. iki 44 pirkimų 2006 m.), tačiau nuolat mažėjo supaprastinto atviro konkurso būdu vykdomų prekių ir paslaugų pirkimų (nuo 9 pirkimų 2004 m. iki 1 pirkimo 2006 m.). Be to, pirkimai būdavo vykdomi ne pagal įstatymų reikalavimus.

Pavyzdžiui, pasiūlymus buvo leidžiama pateikti žodžiu, o tai Viešųjų pirkimų įstatymas draudžia pirkimams, kurių vertė viršija 10 tūkst. litų. Numatomų pirkimų vertė buvo skaičiuojama ne pagal Viešųjų pirkimų tarnybos patvirtintą metodiką, kuri griežtai ir be išimčių iki 2007 metų sausio 19 dienos reikalavo numatomo prekės pirkimo vertę skaičiuoti pagal pirmuosius 3 bendrojo prekių žodyno kodus. Bendrovė skaičiavo pagal 5 kodus, taip suskaldydama pirkimus ir pritaikydama mažiau įpareigojantį pirkimo būdą. Taip daryti draudžia Viešųjų pirkimų įstatymas, bet to nebuvo paisoma.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.