Lietuvos gyventojai teigiamai įvertino ES paramos kaimo plėtrai naudą

Lietuvos gyventojai įsitikinę, kad pagal Kaimo plėtros 2004-2006 m. plano (KPP) priemones pastaruosius trejus metus skirstyta Europos Sąjungos parama žemės ūkiui ir kaimo plėtrai davė naudos tiek Lietuvos žemės ūkiui, tiek visiems Lietuvos gyventojams. Tai parodė šių metų gegužės viduryje visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus” atlikta visų Lietuvos gyventojų ir paramą pagal KPP priemones gavusių ūkininkų apklausa.
Net 93 proc. apklaustų ūkininkų teigė, kad pagal KPP priemonės skirta parama jiems buvo naudinga. 85 proc. ūkininkų mano, kad KPP priemonės bus naudingos visiems Lietuvos žmonėms. Reprezentatyvios Lietuvos gyventojų apklausos metu, į klausimą, ar Lietuvos žmonės pajuto pagal KPP priemones skirstomos Europos Sąjungos naudą, teigiamai atsakė 55 proc. apklaustųjų, 22 proc. neturėjo aiškios nuomonės. Tuo tarpu prieš dvejus metus teigiamai į minėtą klausimą atsakė 37 proc. apklaustųjų.

Praėjus porai metų nuo analogiškai atliktos apklausos smarkiai išaugo skaičius teigiančiųjų, jog gauti Europos Sąjungos paramą pagal KPP priemones yra nesudėtinga. Taip šiemet mano 74 proc. apklaustų ūkininkų, prieš du metus taip manančiųjų buvo 42 proc. Taip pat padaugėjo ūkininkų, kurie paraiškas gauti paramą sugebėjo parengti patys, be konsultantų pagalbos. Šiemet taip teigė 41 proc. apklaustųjų, prieš du metus patys paraiškas pildė 37 proc. apklaustų žemdirbių. 91 proc. apklaustų ūkininkų nurodė, kad gauti informaciją apie KPP priemones buvo „visiškai lengva” arba „greičiau, kad lengva”.

Tyrimas taip pat parodė, jog dauguma Lietuvos gyventojų teigiamai vertina pagrindines KPP nuostatas. Dauguma apklaustųjų mano, kad vyresnio amžiaus ūkininkai turėtų nutraukti prekinę žemės ūkio gamybą ir perleisti žemės ūkio veiklą jaunesniems. Lietuvos gyventojai taip pat pritaria, jog reikia skatinti žemės ūkio paskirties žemės apželdinimą mišku, ekologinį ūkininkavimą. Kasmet daugėja manančiųjų, jog šalies žemės ūkis turi atitikti Europos Sąjungos standartus, o maži ūkiai neturi didelių perspektyvų.

Europos Sąjungos parama ūkininkams buvo skiriama pagal 6 KPP priemones. Jos skatino ankstyvą vyresnio amžiaus ūkininkų pasitraukimą iš prekinės žemės ūkio gamybos, ekologinį ūkininkavimą, retų lietuviškų veislių gyvulių ir paukščių auginimą, kraštovaizdžio priežiūrą, žemės ūkio paskirties žemės apželdinimą mišku, smulkių pusiau natūrinių ūkių restruktūrizavimą, pieno ir gyvulių ūkių modernizavimą pagal Europos Sąjungos Nitratų ir Pieno direktyvas, ūkininkavimą ir mažiau palankiose žemdirbystei vietovėse.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.