F.Zappos aukcionui vertėjo rinktis pajūrį

Franko Zappos klubo sumanytas aukcionas, per kurį gautos lėšos būtų skirtos legendinio Amerikos muzikanto paminklui jo gimtojoje Baltimorėje pastatyti, nesulaukė nė vieno pirkėjo

Vienintelis pasaulyje Franko Zappos (1940-1993) paminklas 1995 metais buvo pastatytas Vilniuje, V.Kalinausko gatvės skverelyje. Jau sutarta, kad šiek tiek pakeistas skulptoriaus Konstantino Bogdano sukurtas F.Zappos portretinis biustas ant nerūdijančio plieno kolonos iškils ir žymaus XX amžiaus Amerikos kompozitoriaus, gitaristo ir dainininko gimtinėje Baltimorėje (JAV).

Kaip sakė F.Zappos klubo pirmininkas Saulius Pilinkus, jau padarytas vilniškio portretinio biusto modelis. Dabar skulptorius K.Bogdanas jį šiek tiek keičia, kad paminklas Baltimorėje nebūtų visiškai identiškas. Iš „Achemos” bendrovės už simbolinę 100 litų kainą gauta tokia pat nerūdijančio plieno kolona. Su trimis logistikos bendrovėmis aptartas paminklo gabenimas į Ameriką.

Kitą savaitę turi būti pradėti F.Zappos portretinio biusto liejimo darbai. Per aukcioną, antradienį surengtą svečių namuose „Domus Maria” Vilniuje, tikėtasi surinkti jiems 14-16 tūkst. litų.

Pasak S.Pilinkaus, šiam aukcionui pavyko sukaupti du kartus daugiau meno kūrinių nei pirmajam, prieš pusantro mėnesio surengtam senojoje Vilniaus elektrinėje. Tada vienas iš dviejų aukciono dalyvių buvo F.Zappos klubo narys Artūras Baublys, norėjęs tiesiog parodyti pavyzdį.

Svečių namų „Domus Maria” Freskų salėje rengiamame aukcione buvo pažadėję dalyvauti trys Lietuvos piliečiai ir būrelis amerikiečių. Atėjo tik Amerikos centro vadovas Carlosas Aranaga, grupelė smalsuolių ir žurnalistų. Vis dėlto F.Zappos klubo pirmininkas pamėgino surengti bent simbolinį aukcioną. Pirmiausia buvo pasirinkti palyginti nebrangūs kūriniai. Pradinė F.Zappos paminklo eskizo, 1995 metais sukurto architekto Valdo Ozerinsko, kaina buvo 200 litų, tačiau istorinę vertę turintis darbas nesulaukė nė vieno pirkėjo, panorusio jį įsigyti. Fotomenininko Sauliaus Paukščio peizažų pradinė kaina buvo 300 litų, tačiau niekas nepanoro įsigyti ir šių Vilniaus iš paukščio skrydžio kolekcijos fotografijų, darytų skrendant pasienio sraigtasparniu.

Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato Antano Sutkaus darbas iš ciklo „Jeanas Paulis Sartre’as ir Simone de Beauvoir Lietuvoje. 1965” buvo įvertintas pradine 1700 litų kaina. Kai ir fotografijos klasiko kūryba nesudomino publikos, aukciono vedėjas S.Pilinkus pasiūlė įsigyti prof. K.Bogdano 1995 metais sukurtą F.Zappos portretinio biusto eskizą. Meninę ir istorinę vertę turinčio piešinio pradinė kaina buvo tūkstantis litų. Galiausiai aukciono rengėjai sutiko jį parduoti bent už 117 litų, tačiau pirkėjų neatsirado.

„Paskutinis kantrybės bandymas, – paskelbė aukciono vedėjas, – vienas iš septynių Nacionalinės premijos laureato Mikalojaus Vilučio kūrinių. Spalvoto piešinio ir kompiuterinės grafikos darbo pradinė kaina – 300 litų.”

Kai publikos nesudomino ir gyvasis klasikas, aukciono rengėjai suabejojo, ar neturėtų važiuoti į Palangą ar Nidą. Bet kuriuo atveju jie buvo pasiryžę per šią savaitę apvažiuoti visus, kurių nesulaukė renginyje, ir padaryti tai, ko nepavyko padaryti antradienį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.