Roko veteranai drebina Europą

Praėjus lygiai 45 metams nuo legendinės grupės „The Rolling Stones” susikūrimo nepailstantys rokeriai – Mickas Jaggeris, Keithas Richardsas, Charlie Wattsas ir Ronas Woodas – pradėjo visą vasarą truksiančias gastroles po Europą

Kaip visada, apsieiti be trenksmo „The Rolling Stones” negali. Jau pirmas koncertas birželio 5 dieną Verchteryje sutraukė 33 tūkst. gerbėjų ir sukėlė 50 km ilgio transporto spūstį Belgijoje. Kai kurie roko mėgėjai valandų valandas praleido įstrigę kelyje ir dar buvo nepasiekę koncerto vietos, kai 63 metų Mickas Jaggeris įaudrino publiką jos taip mėgstama daina „Start Me Up”.

Šią vasarą grupė surengs Europoje apie 30 koncertų, pirmą kartą gros tokiose vietose kaip Belgradas (Serbija) ir Sankt Peterburgas (Rusija), kur dar nėra buvęs nė vienas grupės narys. Be pasirodymų Rytų Europoje, jie koncertuos Vokietijoje, Prancūzijoje, Ispanijoje, Šveicarijoje, Skandinavijos šalyse; jau grojo Olandijoje, o rugpjūčio pabaigoje surengs koncertą Airijoje ir galiausiai baigs gastroles trimis pasirodymais Londone.

„Daug naujų teritorijų. Kiekvienas pasirodymas vis kitoks, – sakė tarptautinei žiniasklaidai M.Jaggeris. – Europa labai įvairi, atvykęs į kitą miestą kaskart susiduri su kita kalba ir kultūra. Gastroliuoti po Europą vasarą man tikras malonumas.”

„Jis galės lavinti savo kalbinius įgūdžius”, – pasišaipė iš M.Jaggerio bosistas R.Woodas.

Gros iki karsto lentos

Šie koncertai – dalis „The Rolling Stones” pasaulinio turo „A Bigger Bang”. Ankstesnis gastrolių etapas, pasibaigęs pernai rudenį, tapo pelningiausiu per visą istoriją. Susišlavusi šimtus milijonų dolerių grupė pakliuvo į „Forbes” kasmetinio daugiausia uždirbančių muzikantų sąrašo pirmąją vietą.

Nors legendinis ketvertas (jį papildo kiti muzikantai ir pritariantieji balsai) koncertuoja jau daugybę metų, muzikantai neprarado entuziazmo. „Tai malonus laiko leidimas, – aiškino seras Mickas. – Gana keista, nes gyveni nuo vieno koncerto iki kito, kuris gali būti jau rytoj, visą laiką repetuoji ir ruošiesi, o galiausiai viskas pasibaigia per porą valandų.”

Būgnininkui C.Wattsui auditorijos dydis nebeturi reikšmės: „Mes vienodai gerai leidžiame laiką ir iki išnaktų repetuodami vieni, ir pasirodydami milžiniškai auditorijai.”

Pastabusis K.Richardsas sako, kad vis daugiau žilstančių „The Rolling Stones” gerbėjų atsiveda į koncertus savo anūkus. „Tikrai nežinau, kas tai yra, kas juos traukia. Tikriausiai dėl to kalta muzika”, – sakė 63 metų gitaristas ir patikino, jog gros net ir tada, kai nukaršęs sėdės invalido vežimėlyje.

Stipresnis už regbio komandą!

Tačiau senatvė tikrai ne ta tema, kurią mėgsta „The Rolling Stones”. Praėjusį sekmadienį (birželio 10 d.) grupė pirmą kartą po 31 metų pasirodė per festivalį Didžiojoje Britanijoje, ir Mickas dainavo scenoje duetu su kylančiomis britų jaunimo žvaigždėmis Paolo Nutini ir Amy Winehouse.

20 metų P.Nutini neteko amo, kai šeštadienio popietę jam paskambinęs M.Jaggeris pakvietė į festivalį kartu sudainuoti klasikinį bliuzą „Love in Vain”. „Kas galėjo pamanyti: aš ir „The Rolling Stones”? – vėliau stebėjosi jaunasis škotas. – Galėjau tik svajoti, kad sėdėsiu, plepėsiu ir juokausiu su „The Rolling Stones” jų persirengimo kambaryje. Keithas, kaip visada, pūtė miglą, bet labai šauniai.”

„The Rolling Stones” pasirodymas per baigiamąjį festivalio Vaito saloje (Isle of Wight) koncertą truko pusantros valandos ir sukėlė tikrą 60 tūkst. gerbėjų minios furorą. Rokeriai privertė publiką laukti 20 minučių, paskui Mickas scenoje juokavo: „Manau, mes dvidešimt pirmi – tai labai daug pasirodymų. Tikiuosi, jūsų bakai dar neišseko.”

„The Rolling Stones” atliko tokius hitus kaip „Satisfaction”, „Sympathy for the Devil”, „Brown Sugar”, išėjo teleskopiniu taku į mažesnę sceną pagroti vidury publikos. Visą koncertą Mickas tryško neįtikėtina energija, be paliovos šoko, bėgiojo ir bendravo su publika.

„Vienas Dievas težino, kaip jis gali tiek daug lakstyti. Jis stipresnis už visą Anglijos regbio komandą”, – stebėjosi vienas gerbėjas dainininku, kuriam liepos 26 dieną sukaks 64 metai.

Išlikimo formulė

Nors ne visi atvyko į Vaito salą dėl „The Rolling Stones” (pasirodė tokios grupės kaip „Keane”, „The Fratellis”, „Muse”, „Snow Patrol”, „Groove Armada” ir „Kasabian”, o paauglės alpo, kad pamatytų tokias žvaigždes kaip Johnny Deppas, Kate Moss ir Sienna Miller, kurios, kalbama, buvo tarp publikos), roko veteranai pasiglemžė visą dėmesį nuo pat savo atvykimo. Kaip tikros roko žvaigždės, jie atplaukė milžinišku privačiai išsinuomotu keleiviniu laivu, į kurį tilpo su visa 200 žmonių palyda, asmenine apsauga ir 5 vilkiniais įrangos.

Žurnalistai ir gerbėjai apspito K.Richardsą ir M.Jaggerį. Šis pareiškė, jog dainavimo pamokos daug prisidėjo pastaruoju metu jam atgaunant puikią formą. Paklausti, ar muzikantų netrikdo, kad jie tebėra geriausi pasaulyje, abu atsakė, jog tikisi, kad tai ilgai nebetruks, tačiau lojalumas ir praktika yra svarbiausi dalykai – kartu grojanti grupė išlieka.

Vis dėlto festivalio epilogas gerokai apkartino įspūdį kai kuriems gerbėjams. Mat šimtai jų nebegalėjo pirmadienį grįžti iš Vaito salos, nes „The Rolling Stones” užėmė visą „Wightlink” keltą ir išplaukė į Limingtoną. Ant kranto liko net tie, kurie iš anksto buvo nusipirkę bilietus, nors apie pusė iš 500 vietų kelte buvo laisvos.

„Prieš kelias valandas aš juos dievinau, o dabar prakeikiu”, – piktinosi vienas „The Rolling Stones” 36 metų gerbėjas.

Kompanija atsiprašė keleivių, bet ne M.Jaggeris. Mandagios manieros niekada nebuvo jo skiriamasis ženklas.

Kaip karjeros pradžioje

Ir dar viena pikantiška naujiena „The Rolling Stones” gerbėjams.

Menkai žinomas muzikantas Chrisas Jaggeris daugybę metų vis kartojo, kad garsusis jo vyresnysis brolis Mickas kada nors prisidės prie jo scenoje. Praėjusį mėnesį pagaliau tai ir atsitiko.

Broliai dainavo į vieną mikrofoną maždaug 40 žmonių auditorijai „Bull’s Head” aludėje upės krantinėje pietvakarių Londone. Šio stebėtino numerio įrašą, kažkieno nufilmuotą mobiliuoju telefonu, galima pamatyti YouTube.com interneto svetainėje.

M.Jaggeris aplankė savo buvusią žmoną Jerry Hall ir jųdviejų vaikus gretimame Ričmonde, o paskui prasmuko į aludę ir po pertraukos prisidėjo prie gitara skambinančio 59 metų Chriso „Atcha!” bliuzo grupės. M.Jaggeris vilkėjo violetinį džemperį ir kartu su broliu apstulbusiam būreliui lankytojų scenoje sudainavo „Dead Flowers” iš „The Rolling Stones” albumo „Sticky Fingers”.

„Iš pradžių jis nenorėjo, – pasakojo Chrisas, – bet aš jį įkalbėjau sakydamas: tavęs laukia gastrolės, tau reikia praktikuotis.”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.