Vyrai, traukitės – moterys ateina

Saugos tarnybose dirbantiems vyrams laikas pasitempti. Jau porą metų dirbti apsaugininkėmis susigundo dailiosios lyties atstovės ir jų vis daugėja. Bendrovių vadovai teigia moterų darbą neretai vertinantys net geriau nei vyrų.

Darbas saugos tarnybose visada laikytas vyrišku. Ilgą laiką moterys ten nosies nekišo. Visuomenėje egzistavo tam tikras apsaugininko stereotipas: raumeningas vyras, kuriam svarbiausia – jėga. Moteris geriausiu atveju buvo sodinama prie pulto. Tačiau prieš porą metų padėtis ėmė keistis.

Vilniuje įsikūrusiose saugos bendrovėse pluša vis daugiau moterų. Jos dažniausiai budi postuose, įrengtuose prie įvairių saugomų objektų. „Moterys irgi žmonės”, – paklaustas apie moterų tarnybą kone pasipiktino „Falck security” Saugos departamento direktorius Aidas Sinkevičius. Jis negalėjo tiksliai pasakyti, kiek iš beveik 2 tūkst. bendrovės darbuotojų yra moterų, bet užtikrino, kad jų daug. Tiesa, ekipažuose – vien vyrai.

Ir alina, ir džiugina

35 metų Regina Jucevičienė linkusi manyti, kad saugos tarnyba – vyriškas darbas, tačiau tai jai labai patinka. Moteris kažkada norėjo stoti į Policijos akademiją, tačiau tam pasipriešino tėvai. R.Jucevičienė išbandė įvairias profesijas – dirbo siuvėja, drabužių modeliuotoja, kontroliere autobusų parke. Tačiau niekur nesijautė gerai. Prieš gerus metus ji nutarė išbandyti jėgas saugos bendrovėje.

Egzaminai buvo labai sunkūs, jau nekalbant apie fizinį pasirengimą, gebėjimą šaudyti penkių rūšių ginklais. Kietas riešutėlis buvo teorija. Kandidatai turėjo puikiai išmanyti įstatymus, sugebėti įvertinti žmogaus psichologiją. R.Jucevičienė puikiai išlaikė egzaminus ir šiuo metu dirba bendrovėje „Trikampis žiedas”.

„Mano vyras – buvęs policininkas, tad savigyną šiek tiek išmaniau, šaudyti taip pat mokėjau. Tačiau teorijos labai bijojau. Dvejus metus mokiausi psichologijos,” – prisipažino moteris.

Ji teigė, kad be galo didžiuojasi pasiekusi tai, ko norėjo.

Tačiau R.Jucevičienė prisipažino, kad jos darbas labai sunkus tiek fiziškai, tiek dėl nuolatinės psichologinės įtampos. Visą parą apsaugininkė negali nė trupučio susilpninti dėmesio. Ji privalo matyti viską, kas vyksta patikėtoje teritorijoje ir šalia jos, stebėti monitorių, priimti lankytojus. Moteris visada turi būti rimta – jokių emocijų ar juokelių. „Vyrai dažniausiai neištveria, – LŽ sakė Regina. – Čia, kur aš dirbu, labai sudėtingas objektas. Įtampa didžiulė, nes kad ir kokia konfliktinė situacija būtų, apsauga privalo iš jos išsisukti gražiai.” Tai padaryti dažnai būna labai sunku.

Į apsaugos darbuotojus dažnai kreipiasi iš gatvės atėję žmonės prašydami pagalbos. Jiems niekuomet neatsakoma. Regina prisimena, kaip kartą tramdė chuliganus, daužiusius mašinos langus. Incidentas vyko net ne jos saugomoje teritorijoje. Būdama poste moteris pamatė keturis girtus jaunuolius. Buvo akivaizdu, kad tarp jų plieskėsi konfliktas. „Apsaugininkas privalo numatyti, kas bus toliau. Supratau, kad paprastu pasistumdymu nesibaigs. Iškviečiau policiją,” – pasakojo LŽ R.Jucevičienė. Kol pareigūnai vyko į įvykio vietą, ji išėjusi laukan mėgino tramdyti automobilio langus pradėjusius daužyti chuliganus.

Moteris prisipažino, kad grįžta namo nualinta. Visiškai atsigauti jai reikia paros. Šeima dėl tokio varginančio darbo neprieštarauja. Vyras netgi patenkintas, mat išbudėjusi parą Regina turi tris laisvas paras ir gali laiką leisti namie. Siuvėjos specialybę įgijusi moteris šio amato nekentė, tad dabar džiaugiasi, kad į darbą pagaliau eina su džiaugsmu.

Pelnė kolegų pagarbą

Patogus grafikas, kai parą budėjus gaunamos trys laisvos dienos, į saugos tarnybą atviliojo 23 metų Aną Koroviną. Namie auga du sūnūs. Vienam – treji, kitam – ketveri. Moteris nusprendė, kad turėdama tris laisvas dienas galės ilgiau pabūti su vaikais ir ryžosi tokiai nemoteriškai tarnybai. Anos vyras iš pradžių apstulbo, o vėliau net susinervino. „Pavydėjo jis, – juokėsi A.Korovina. – Tačiau susipažinęs su mano pamainos vaikinais nurimo.” Gal iš to pavydo Anos vyras taip pat atėjo dirbti į „Trikampį žiedą” signalizacijos montuotoju. Jis patenkintas, kad dirba kartu su žmona, nors ir nelaksto į postą jos tikrinti.

A.Korovina teigė, jog iš pradžių vyrai į ją žiūrėjo ne kaip į kolegę, o kaip į moterį. Jie laidė juokelius, mirkčiojo. Bet po kurio laiko padėtis pasikeitė. „Tiesiog būtina atsiriboti nuo viso šito. Tada pradeda tave gerbti kaip bendradarbę. Mūsų visi vyrai elgiasi su manimi labai pagarbiai,” – LŽ sakė apsaugininkė.

A.Korovinos pamainos vyrai dažniau įsikiša ten, kur reikia fizinės jėgos, o moteris yra tarsi žaibolaidis. Ji gesina kylančius konfliktus, ramina įžūlius ar nepatenkintus lankytojus. Daugeliu atvejų tai vyrams sumažina darbo.

Tik pradėjusi dirbti Ana jausdavo didelę įtampą. Grįžusi namo ji dažnai negalėdavo užmigti. Tačiau dabar priprato ir sako, kad po paros budėjimo jai tereikia kelių valandų miego, kad atsigautų.

Jau metus saugos tarnyboje dirbanti A.Korovina dar nežino, ar pasiliks čia ilgam. Jai labai patinka kolektyvas. Moteris teigė apsispręsianti, kai berniukai paaugs. Abu sūnūs tiesiog sužavėti mamos darbo. „Vaikai visada sako: kai užaugsiu, būsiu apsaugininkas. Kaip mama,” – juokėsi Ana.

Patinka dėmesys

Oksana Dovgialo savo gyvenimą pakeisti nusprendė, kai mirė jos vaikelis. Ji dirbo moteriškame kolektyve ir, kaip pati sako, nuoširdžiai juo bjaurėjosi. „Nuolatinis pavydas, apkalbos. Būdavo, išgirsti apie save tai, ko niekada nebuvo,” – prisiminusi net purtėsi O.Dovgialo. Vyresnėms moterims didžiausią pavydą kėlė tai, kad trisdešimtmetė dirbo vadovaujamą darbą.

Oksana nusprendė išbandyti jėgas vyrų kolektyve. Tapti apsaugos darbuotoja ji nutarė spontaniškai. Parduotuvėje pamatė moterį, vilkinčią saugos bendrovės uniformą, ir susimąstė: „Kodėl aš negaliu?” O.Dovgialo jau anksčiau vis pasvajodavo apie darbą policijoje. „Kai pradėjau dirbti, supratau, kad pagaliau radau kažką savo. Esu be galo laiminga”, – sakė moteris.

Jai labai patinka dirbti su vyrais. Šie neplepa apie vaikus, vyrus, drabužius, neskleidžia nebūtų gandų. Atvirkščiai, Oksana visuomet jaučiasi apgaubta dėmesiu. Jai atrodo, kad vyrams daug maloniau dirbti, kai kolektyve yra moteris. Oksaną bendradarbiai nuolat pašnekina, paklausia, kaip ji laikosi, pažeria komplimentų. „Ateini į darbą ir taip gera. Kartais gal namie tiek dėmesio negauni, kiek norėtum,” – kalbėjo O.Dovgialo.

Komplimentų linksma ir maloni Oksana nuolat sulaukia ir iš lankytojų. Su jais saugos bendrovės darbuotoja visada maloni. „Man nesvarbu, ar tai senas žmogus, ar mažas vaikas. Visi jie labai mieli ir malonūs.

Kartais kokį senuką pašnekini, už rankos paimi ir žmogus nušvinta. Sako, kad net atjaunėjo,” – džiaugėsi O.Dovgialo.

Kai Oksana vyrui pranešė norinti dirbti saugos tarnyboje, šis išpūtė akis. Juk iki tol ji dirbo itin moterišką darbą, net vairuoti nemokėjo. Teištarė du žodžius: „Aš neįsivaizduoju.” Tačiau netrukus jis įsitikino, kad tai įmanoma. Prieš aštuonis mėnesius O.Dovgialo pradėjo dirbti „Trikampiame žiede” ir atgavo gyvenimo džiaugsmą.

Privertė pasitempti

Saugos bendrovių vadovai vis labiau įsitikina, kad moterys yra puikios darbuotojos. Jos ne tik pačios gerai dirba, bet verčia pasitempti ir vyrus. Nors dauguma jų iš pradžių į apsaugininkes žiūrėjo su pašaipėle, netrukus įsitikino, kad moterys dažnai ne tik nuo vyrų neatsilieka, bet juos ir lenkia.

Bendrovės „Komanda” apsaugos tarnybos direktorius Arūnas Jurevičius negailėjo komplimentų bendrovėje dirbančioms moterims. Pasak jo, vyrai į jas anksčiau reaguodavo ironiškai. Itin plačiai jie šypsojosi, kai viena mergina pradėjo dirbti su ekipažu. Iki tol moterys į ekipažus nebuvo skiriamos. Situacija, pasak A.Jurevičiaus, iš esmės pasikeitė per kelias savaites. Pamatę, kaip dirba minėta mergina, patys pradėjo stengtis dirbti kuo geriau. „Tada pamaniau, jog būtų gerai turėti daugiau tokių merginų. Pamatytumėte, kaip ji bendrauja, kaip dirba atvažiavusi prie objekto. Labai šaunu,” – susižavėjimo neslėpė A.Jurevičius. Kur reikėjo fizinės jėgos, ten dirbo vaikinai. Tiesa, direktorius pridūrė, kad mergina buvo lankiusi kovos menus, tačiau vis tik vyrai elgėsi džentelmeniškai ir jos į grumtynes neleisdavo.

Yra manančiųjų, kad moteris saugos tarnybų vadovai samdo iš bėdos. Esą jauni vyrai išvykę į užsienį ir tenka verstis, kaip išmanai. Tačiau visi kalbinti bendrovių direktoriai tai paneigė. Jie sakė, kad ateityje pageidautų matyti tarp savo darbuotojų dar daugiau moterų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.