Pagal tėvą

Naujausi tyrimai parodė: jeigu mergaitės santykiai su tėvu vaikystėje buvo geri, ateityje ji bus linkusi išsirinkti partnerį, panašų į jį išoriškai.

Mokslininkai bandė išsiaiškinti, kokie vyro bruožai traukia moteris, ieškančias jai skirtojo. Buvo tiriami televizijos šou vedėjos N. Louson, radijo vedėjos Z. Bol ir praeityje žinomos dainininkės Kim Vaild – popdievaičio, populiaraus 20 a. 6-ajame dešimtmetyje, dukters, bei aktorės H. Fauler atvejai.

Psichologai pastebėjo stulbinamą Louson tėvo, buvusio finansų ministro, ir jos vyro galerininko Čarzo Saačio veido bruožų panašumą.

Centrinės veido dalies – nosies, smakro ir akių – panašumas buvo pastebėtas ir tarp Z. Bol tėvo Džonio Bolo bei jos vyro muzikanto Normano Kuko, pseudonimu Fatboy Slim.

Daremo universiteto mokslininkų grupės, bendradarbiavusios su dviem lenkų mokslo įstaigomis, tyrimo objektas buvo įrodyti hipotezę apie „seksualinį tėvų imprintingą (ankstyvojo išmokimo forma: per trumpą laiką smegenyse užfiksuojami svarbių objektų vaizdai ir su jais susijusios elgesio reakcijos. – Aut. past.)”.

Tyrime dalyvavo 49 mergaitės ir moterys nuo 15 iki 34 metų amžiaus – vyresniosios savo tėvų dukterys. Kiekviena buvo paprašyta parodyti patraukliausią jai fotografiją iš 15-os tarpusavyje nepanašių vyrų veidų. Nuotraukos buvo kruopščiai apkarpytos: už kadro liko ausys, plaukai, pečiai ir drabužiai.

Vyrų veidai buvo pamatuoti ir duomenys sulyginti su analogiškais eksperimento dalyvių tėvų veidų matmenimis.

Dukterų taip pat buvo paprašyta įvertinti savo santykius su tėvais nuo gimimo iki 7 metų amžiaus, atsižvelgiant, kiek laiko tėvas skirdavo jų priežiūrai, kiek daug prisidėjo prie tarpusavio santykių emocine prasme.

Paaiškėjo, kad moterys, gerai vertinančios savo santykius su tėvu vaikystėje, panašius į tėvo veidus laikė patraukliausiais.

Tos, kurios apie tėvą atsiliepė ne itin pozityviai, dažniau buvo linkusios jausti nepaaiškinamą antipatiją veidams, panašiems į tėvo.

Linda Butsroid iš Daremo universiteto Psichologijos katedros teigia: „Jeigu kuriam tėvui atrodo, kad žentas panašus į jį išoriškai, jis tai turėtų vertinti kaip komplimentą. Eksperimento rezultatai akivaizdžiai įrodo, kad dukters ir tėvo santykių kokybė turi įtakos, kuriuos vyrus dukra laikys išoriškai patraukliais.

Tai reiškia, kad žmogaus smegenys ne tik sukuria idealaus veido modelį, pagrįstą tuo, ką mes matome šalia savęs. Modelio prototipu tampa bruožai tų, su kuriais mus sieja pozityvūs santykiai.”

Yra žinoma, kad žmones vieną prie kito traukia bendros socialinės ir kultūrinės ypatybės, pasireiškiančios, be kita ko, ir materialiąja forma – drabužių bei šukuosenos. Butsroid mano, jog naujausias tyrimas, atliktas su Ekonominių ir socialinių tyrimų tarybos bei Karališkosios bendruomenės pagalba, nušviečia sudėtingą tam tikro žmonių prielankumo bei patrauklumo klausimą.

Tyrimo duomenys bus paskelbti liepos mėnesio žurnale „Evolution and Human Behaviour.”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Psichologija su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.