Ką vaikai sužino apie pinigus iš savo tėvų?

Vaikai labai imlūs juos supančiam pasauliui ir visada stengiasi būti panašūs į suaugusiuosius. Kai tėvai reaguoja į tam tikrus įvykius, vaikas jaučia jų nuotaiką ir panaudoja gautas žinias saviugdai. Tai pasakytina ir apie pinigus.

Jeigu jūs namuose demonstruojate savo negatyvų santykį į finansinių reikalų tvarkymą, jūsų vaikas gali užaugti žmogumi, kuris gyvens nuo algos iki algos.

Kaip sužinoti, kokį požiūrį į finansus jūs skiepijate savo atžaloms?

Daugeliui žmonių prireikia geležinės savitvardos, kad, pamatę sąskaitą, susilaikytų neaiktelėję, nedūsautų ją apmokėdami ir nekeiktų viso pasaulio, kai per televizorių kalba finansų analitikas. Jeigu finansiniai klausimai jums sukelia negatyvius jausmus, vaikas iš jūsų išmoksta tokią pamoką: pinigai – tai vien nemalonumai, kuriuos verčiau aplenkti.

Ko jūs mokote vaikus?

Kad suprastumėte, kokį požiūrį skiepijate savo vaikams, pateikite sau šiuos klausimus:

1. Ar jūs išmetate sąskaitas ir čekius?
2. Ar tuomet, kai gaunate naują korespondenciją, sąskaitas tikrinate galiausiai?
3. Ar turite griežtai nustatytą laiką šeimos biudžetui sudaryti?
4. Ar namuose yra speciali vieta, kur laikomos sąskaitos ir mokėjimų išrašai?
5. Ar jūs kur nors investuojate pinigus?
6. Jeigu taip, ar dažnai namuose skundžiatės blogu vertybinių popierių portfelio sudarymu?
7. Ar įgyvendinate monitoringą, taikote korektyvas savo investicijoms specialiai tam numatytu laiku?

Iš visų šių klausimų svarbiausias yra pirmas. Psichologai teigia, kad jeigu tėvai vengia aptarinėti finansinius reikalus, vaikas perima su pinigais susijusį nerimo ir baimės jausmą.

Kiti punktai priklauso nuo jūsų asmeninės iniciatyvos, kuri vienaip ar kitaip veikia būsimus jūsų vaiko finansinius sugebėjimus.

Nors tai nėra taip jau paprasta, tačiau tėvams būtina išmokti į pinigus žiūrėti pozityviai. Išlaikykite šį pozityvų požiūrį ir tada, kai vaiko nėra šalia. Tikite ar ne, tačiau pradėję pinigus vertinti pozityviai, jūs netruksite pajusti gana apčiuopiamus šio požiūrio pliusus. Ši permaina bus naudinga tiek jums patiems, tiek jūsų vaikams.

Problemą spręskite, o ne jos kratykitės

Jeigu į mėnesio sąskaitas, biudžeto arba vertybinių popierių portfelio sudarymą jūs žiūrite kaip į sudėtingą, tačiau įveikiamą uždavinį, jūs turite pozityvų nusiteikimą priimti teisingus sprendimus. Jūsų požiūris veikia sprendimo kokybę.

Žmonėms, visiškai atsiribojusiems nuo piniginių reikalų, bet kuri finansinė problema atrodo neišsprendžiama. Tai tikrai nepadeda sukurti tvirto finansinio pagrindo jūsų vaikams.

Tam tikru etapu leiskite vaikui prisidėti prie šeimos biudžeto derinimo ir girkite jo idėjas dėl pinigų ekonomijos. Galbūt daugelis tų idėjų ir nebus realios dabar, tačiau kai vaikas paaugs, jis galės savarankiškai apskaičiuoti savo biudžetą. Svarbiausia – jis turės įdiegtą pozityvų požiūrį į finansus.

P.S.

Jeigu jūs finansus vertinate negatyviai, jūsų vaikas veikiausiai užaugs žmogumi, „tempiančiu” nuo algos iki algos. Jis gali vengti atlėšinėti vokus su sąskaitomis, nes tai jam kels nerimą. Kitaip tariant, iškilus finansinėms problemoms, jis neieškos sprendimo, o tarsi strutis kiš galvą į smėlį.

Jeigu jūs turite bėdų dėl pinigų, galimas daiktas, jums labai praverstų finansų specialisto konsultacija.

Daugelis žmonių, turinčių „chroniškų finansinių ligų”, mano, jog kreiptis į tokį specialistą yra prabanga, prieinama tik turtuoliams. Tačiau tą patį galima pasakyti ir apie sveikatos bėdas. Argi į medikus kreipiasi tik sveikieji?

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vaikai su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.