Šimto litų epopėja dar gali sulaukti tęsinio

Vakar Administraciniame teisme vykęs posėdis, kuriame buvo nagrinėjamas politiko Vytauto Stepono Buterlevičiaus skundas dėl policijos jam skirtos už avariją 100 litų baudos, baigėsi vos prasidėjęs. Paaiškėjus, jog skundas paduotas per vėlai, o V.S.Buterlevičiui atsisakė rašyti motyvuotą prašymą skundo padavimo terminui atstatyti, teisėja priėmė politikui nepalankią nutartį.

Vytautas Steponas Buterlevičius į teismą kreipėsi dėl Vyriausiojo policijos komisariato Eismo priežiūros skyriaus viršininko skirtos nuobaudos panaikinimo. Avarija įvyko kovo 30 dieną, kuomet politiko vairuojamas automobilis sankryžoje įsirėžė į kitą mašiną. Tačiau vakar teisėja Nijolė Čekanauskienė pareiškė, jog, prieš pradedant nagrinėti bylą, būtina iš esmės išspręsti vieną procesinį klausimą.

Klausimas, kaip vėliau paaiškėjo, iškilo tik dėl minėtoje avarijoje nukentėjusiojo panevėžiečio Simono Brazausko budrumo.

Pavėlavo

Būtent S.Brazauskas atkreipė teismo dėmesį į tai, kad savo teise apskųsti teismui baudos skyrimą V.S.Buterlevičius pasinaudojo pavėluotai.

Eismo priežiūros skyriaus viršininko balandžio 25 dieną skirtą 100 litų baudą politikas Administraciniam teismui galėjo apskųsti per dešimt dienų. Tačiau skundą parašė ir užregistravo tik gegužės 8 dieną, nors pagal įstatymą privalėjo tą padaryti iki gegužės 5-osios. Tai buvo šeštadienis, tačiau darbo diena.

Teisėjai N.Čekanauskienei sunkiai sekėsi įrodyti politikui, kad jis praleido terminą skundui paduoti.

„Aš juk skundą į raštinę atnešiau antradienį, gegužės 8-ąją. Ten man jį priėmė, užregistravo ir nieko nesakė”, – įrodinėjo savo teisumą V.S.Buterlevičius.

Teisėjai teko aiškinti politikui, kad teismo raštinėje dokumentai tik priimami ir registruojami, o ne vertinami. Įstatyme numatyta, jog tuo atveju, kai praleidžiamas skundo padavimo terminas, teismo proceso metu aiškinamasi, dėl ko taip įvyko. Pavėlavęs skundą paduoti asmuo turi teisę rašyti prašymą terminui atnaujinti, tačiau privalo jame nurodyti svarbias priežastis, dėl kurių pavėlavo.

Dėl „cirko” kaltino žiniasklaidą

Į klausimą, ar sutinka dabar parašyti pareiškimą dėl termino atnaujinimo ir nurodyti vėlavimo priežastis, politikas numojo ranka: „Man nesvarbu. Manau, turėjo iš karto raštinėj tą pasakyti. O dabar padarėt čia cirką, sukvietėt žiniasklaidą. Išvarykit žiniasklaidą ir padarykit uždarą teismo posėdį!”

Į tokį politiko reikalavimą teisėja atsakė, jog teismo posėdis yra viešas ir jame gali dalyvauti kas tik nori. Teisėja dar kartą pasiteiravo, ar V.S.Buterlevičius rašys prašymą, šis pakartojo: „Aš parašiau pareiškimą. Jūs priėmėt. Jums spręsti”.

Po trumpo pasitarimo teisėja N.Čekanauskienė paskelbė, jog teismo sprendimu V.S.Buterlevičiaus skundas dėl nuobaudos panaikinimo nutraukiamas.

Sprendimas per 7 dienas atskiruoju skundu gali būti skundžiamas Vyriausiajam administraciniam teismui, skundą paduodant Administraciniame teisme.

Galės skųstis dar kartą

PB jau rašė apie kovo 30 dieną per pietus įvykusią avariją Aukštaičių ir Ramygalos gatvių sankryžoje. Naujutėlaitį automobilį „Opel Meriva” vairavęs V.S.Buterlevičius, sukdamas į kairę, į Ramygalos gatvę, susidūrė su jauno panevėžiečio Simono Brazausko vairuojamu „Rover 220”.

Per susidūrimą buvo gerokai apgadinti abu automobiliai. Per avariją nukentėjęs S.Brazauskas iki šiol dar negavo draudimo išmokos už sulamdytą Lietuvoje retą automobilį.

Abiejų avarijos dalyvių parodymai buvo prieštaringi, tačiau medžiagą išnagrinėjęs ir sprendimą priėmęs VPK Eismo priežiūros skyriaus viršininkas Virginijus Mačėnas nustatė, kad Kelių eismo taisykles pažeidė V.S.Buterlevičius. Politikui už tai buvo skirta minimali 100 litų bauda, nes, kaip rašoma policijos dokumentuose, jis „pripažino savo kaltę ir nuoširdžiai gailėjosi”.

Tačiau Administraciniam teismui rašytame ir vakar panaikintame skunde V.S.Buterlevičius kaltės jau nebepripažino ir prašė panaikinti policijos pareigūnų priimtą nutarimą.

Vakar teismas politikui suteikė dar vieną galimybę skųstis teismui.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.