Generalinė prokuratūra siekia apginti mažametės mergaitės interesus

Lietuvos Respublikos generalinis prokuroras siekia atnaujinti procesą civilinėje byloje ir sustabdyti Lietuvos apeliacinio teismo nutarties, pagal kurią mažametis vaikas turi būti grąžintas tėvui, gyvenančiam Vokietijoje, vykdymą. Generalinio prokuroro nuomone, teismas neteisingai aiškino ir taikė 1980 m. Hagos konvenciją dėl tarptautinio vaikų grobimo civilinių aspektų.
Š. m. kovo 15 dienos Lietuvos apeliacinio teismo nutartimi panaikinta pirmosios instancijos teismo nutartis, patenkintas tėvo apeliacinis skundas ir nuspręsta mergaitę sugrąžinti į Vokietijos Federacinę Respubliką. Šioje nutartyje pažymima, kad dvejų metų mergaitės grąžinimas gali jai sukelti psichologinių sunkumų, tačiau kartu konstatuojama, kad vaikui nebus padaryta žala. Dėl to teismas netaikė Hagos konvencijoje nustatytos išimties, pagal kurią neprivaloma grąžinti vaiko, jei yra didelė rizika, kad grąžinimas sukeltų jam fizinę ar psichinę žalą arba vaikas pakliūtų į kitą netoleruotiną situaciją.
Teismui pateiktame generalinio prokuroro prašyme teigiama, kad teismas, priėmęs galutinį procesinį sprendimą šioje civilinėje byloje, neteisingai aiškino ir taikė materialinės teisės normas bei neatsižvelgė į vaiko tikruosius interesus. Todėl sprendimas negali būti laikomas pagrįstu ir teisėtu.
Lietuvės ir vokiečio šeimoje gimusi mergaitė buvo prižiūrima motinos. Nuo jos gimimo praėjus dviem mėnesiams vyro iniciatyva sutuoktiniai pradėjo gyventi atskirai, tėvas dukrai išlaikyti kas mėnesį skyrė po 300 eurų. Su tokiomis pajamomis mergaitės motina kartu su savo sūnumi iš pirmosios santuokos negalėjo materialiai išgyventi svetimoje šalyje, todėl grįžo į Lietuvą. Vokietijos teismas praėjusių metų rugpjūtį laikiną dukters globą suteikė tik jos tėvui. Mergaitės motina su prašymu apginti dukros interesus š. m. gegužę kreipėsi į Generalinę prokuratūrą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.