Lietuva išnaudoja vos 4,6 procento vėjo energijos potencialo

Lietuvoje išnaudojama vos 4,6 proc. vėjo energijos galimybių: šiuo metu Lietuvoje veikiančių vėjo elektrinių galia siekia apie 46 MW, kai potencialas, ekspertų vertinimu, viršija 1000 MW. Šios ir kitos aktualios vėjo energetikos problemos buvo nagrinėjamos Seime vykusios konferencijos metu. Ji buvo surengta pirmą kartą Lietuvoje ir Europoje minimos Vėjo energijos dienos proga. Renginio metu Europos ir Lietuvos ekspertai pristatė situaciją vėjo energetikos srityje, perspektyvas ir pagrindines kliūtis vėjo energetikos plėtrai.

Birželio 15 dieną Lietuvoje ir kitose Europos Sąjungos šalyse minimos Vėjo energijos dienos iniciatorė – Europos vėjo elektrinių asociacija (EWEA) – įtakingiausia europinė nevyriausybinė organizacija, siekianti atkreipti visuomenės dėmesį į vėjo energijos galimybes ir efektyvumą. Šiai dienai paminėti skirti renginiai vyksta ne tik Vilniuje, bet ir kituose didžiuosiuose Europos miestuose – Briuselyje, Kopenhagoje, Madride, Atėnuose, Vienoje, Londone. Europinės Vėjo energijos dienos renginius Lietuvoje organizuoja EWEA narė Lietuvos vėjo elektrinių asociacija.

„Prisijungdami prie europinės idėjos, visuomenei, politikams, žurnalistams ir visiems besidomintiems siekiame padėti daugiau sužinoti apie vėjo galimybes ir aktualiausias problemas. Juo labiau, kad susidomėjimas vėjo energetika akivaizdžiai auga visoje Europoje – tai lemia ir vis labiau juntami neigiami aplinkos pokyčiai, ir aktualėjantys investiciniai bei ekonominiai vėjo energijos gavybos veiksniai. Europinė Vėjo energijos diena – puiki proga pakviesti visuomenę ir politikus atvirai diskusijai”, – sakė Lietuvos vėjo elektrinių asociacijos (LVEA) prezidentas Alvydas Naujėkas.

Pasak jo, paskatą diskutuoti apie žaliosios energetikos perspektyvas šalyje suteikia ir Lietuvos įsipareigojimai ES – iki 2020 metų Lietuva įsipareigojusi pagaminti net 20 procentų elektros energijos iš atsinaujinančių šaltinių, tarp jų ir vėjo. Šiuo metu iš vėjo pagaminama vos 1 procentas visos šalyje sunaudojamos elektros energijos.

Europinei Vėjo energijos dienai paminėti Lietuvoje iš viso organizuojami net trys renginiai. Po konferencijos Seime birželio 16 dieną, šeštadienį Vėjo energijos dieną pratęs visos dienos trukmės šventė Palangoje. Be to, visą gegužės mėnesį Lietuvoje vyko kartu su Švietimo ir mokslo ministerija surengtas moksleivių rašinių konkursas vėjo energetikos tema „Augu su vėju”, kuriame dalyvavo per 120 moksleivių iš visos Lietuvos.

Planuojama, kad Vėjo energijos diena ilgainiui taps tradicine Europos švente. Iš viso šiemet Vėjo dienos proga Europoje bus surengta net 60 renginių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.