Etikos sargai pagrūmojo generolui

Valstybės tarnyboje besiglaudžiantys giminių klanai netelpa į įstatymo rėmus.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo (PAGD) departamento direktorių Remigijų Baniulį į viešųjų ir privačių interesų konfliktą vieną dieną gali pastūmėti jo artimieji. 44 metų vidaus tarnybos generolo vadovaujamoje tarnyboje dirba net keturios jam brangios moterys: žmona Renata, sesuo Inga Razgaitienė, pusseserės Rita Baniulytė ir Jovita Lapėnaitė. Nei sutuoktinė, nei kitos giminaitės R.Baniuliui nėra tiesiogiai pavaldžios. PAGD vadovu jis buvo paskirtas 2006 metų kovą. R.Baniulis pats kreipėsi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK) klausdamas, kaip jam elgtis toliau.

Kyla pavojus

Vakar VTEK konstatavo, kad R.Baniuliui einant pareigas egzistuoja grėsmė kilti viešųjų ir privačių interesų konfliktui dėl jo sutuoktinės bei kitų jam artimų žmonių tarnybos departamente. Etikos sargai pareigūnui rekomendavo nusišalinti ir nedalyvauti sprendžiant departamente bet kokius interesų konfliktą sukeliančius klausimus.

„Duomenų apie tai, kad eidamas departamento vadovo pareigas R.Baniulis priėmė savo artimiesiems palankius sprendimus, nėra. Todėl generolo veiksmuose įžvelgti įstatymo pažeidimą nėra teisinio pagrindo”, – vakar LŽ sakė VTEK vadovė Jolanta Petkevičienė.

Tačiau komisija mano, kad skiriant R.Baniulį vadovauti departamentui įstatymo reikalavimai buvo įvykdyti netinkamai, neišspręsta, kaip apsisaugoti nuo galimo interesų konflikto.

Pasak J.Petkevičienės, informacija, kad artimi R.Baniulio žmonės dirba departamente, buvo žinoma viešai. Todėl turėjo būti parengtos rašytinės rekomendacijos, kaip jam išvengti interesų konflikto.

VTEK sprendimas ir rekomendacijos bus išsiųstos tiesioginiam R.Baniulio vadovui vidaus reikalų ministrui Raimondui Šukiui, kad šis pasirinktų priimtiniausią išeitį.

Giminių klanai

Žiniasklaida jau seniai atkreipė dėmesį, kad PAGD su visais savo padaliniais – ypatinga tarnyba. Čia savo giminėmis rūpinasi ne tik departamento vadovas, bet ir kiti didesni ar mažesni viršininkai. „Jei vaikai eina tėvų pėdomis, pasirenka jų profesiją, visame pasaulyje tai laikoma pagirtinu dalyku. Pas mus viską bandoma išversti į kitą pusę ir ieškoti etikos pažeidimų, viešųjų ir privačių ryšių supainiojimo”, – vakar LŽ sakė R.Baniulis.

J.Petkevičienės teigimu, komisija atkreipė dėmesį į tai, kad gausus būrys vienoje vietoje dirbančių giminaičių, kuriems dar vadovauja ir jiems artimas asmuo, visuomenei daro neigiamą įspūdį.

R.Baniulis vakar LŽ prisipažino nesijaučiąs nusižengęs nei teisiškai, nei moraliai. Pasak generolo, jo artimieji dirba ne departamente, kuriam jis vadovauja, o visiškai skirtingose savarankiškose institucijose. „Pateikiama taip, tarsi jos yra man tiesiogiai pavaldžios”, – apgailestavo PAGD vadovas. Jis tvirtino, kad apie savo giminystės ryšius visus, tarp jų ir vidaus reikalų ministrą, informavęs prieš jį skiriant departamento vadovu.

Pasak R.Baniulio, jo žmona į PAGD atėjo daugiau kaip prieš dešimtmetį, kai tarnybai labai trūko žmonių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.