Nuo rytojaus didėja muitinei deklaruojamų pinigų suma

Nuo šių metų birželio 15 dienos, t. y. nuo rytojaus, keleiviai, įveždami grynuosius pinigus į Bendrijos teritoriją iš trečiųjų šalių ar išveždami iš jos į trečiąsias šalis, privalės juos deklaruoti Grynųjų pinigų deklaracijoje pasienio muitinės poste, jeigu gabenamų pinigų vertė bus ne mažesnė kaip 10 000 eurų.

Naująją grynųjų pinigų vežimo tvarką Europos Sąjungoje nustato Europos parlamento ir Tarybos Reglamentas (EB) Nr. 1889/2005. Šis teisės aktas siekia įvesti bendrą ES mastu grynųjų pinigų judėjimo iš ir į ES tvarką. Jis papildo ES pinigų plovimo direktyvą, kuri įtvirtino kredito ir finansinių įstaigų atliekamų operacijų priežiūrą.

„Naujosios taisyklės apsunkins teroristų atvykimą ir išvykimą iš Bendrijos su grynaisiais pinigais, kurie reikalingi finansuoti neteisėtą veiklą, ir, tuo pat metu, neproporcingais administraciniais formalumais neapsunkins didžiosios daugumos keliaujančių ir prekybininkų, kadangi 10 000 eurų suma yra pakankamai didelė”, – sakė Mokesčių ir Muitų Sąjungos komisaras László Kovács. „Bendra, nesudėtinga tokio pobūdžio sistema taip pat bus teisingesnė sąžiningų keliautojų atžvilgiu, kadangi jiems nebereikės susidurti su kontrolės priemonėmis, kurios skiriasi priklausomai nuo to, kurioje vietoje jie atvyksta ar išvyksta iš Bendrijos”.

Pagal naująsias taisykles muitinės įstaigos yra įgaliotos vykdyti asmenų ir jų bagažo kontrolę ir sulaikyti grynuosius pinigus, kurie nėra deklaruoti.

Grynųjų pinigų deklaracijos forma lietuvių, anglų ir rusų kalbomis bei jos pildymas ir muitinis įforminimas patvirtintas Muitinės departamento generalinio direktoriaus 2006 m. gruodžio 29 d. įsakymu Nr.1B – 891. Jis atitinka Europos Parlamento ir Tarybos 2005 m. spalio 26 d. reglamento (EB) Nr.1889/2005 dėl grynųjų pinigų, įvežamų į Bendriją ar išvežamų iš jos, kontrolės nuostatas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.