Naudinga parduoti butą ir pirkti namą

Europoje butų ir namų kainų atotrūkis yra žymus, o šiuo metu Lietuvoje namai šalia miestų, palyginti su butais, yra pigesni ir po 5–10 metų atsipirks su kaupu. Finansų ir nekilnojamojo turto konsultacijų bendrovės „Re&Solution” ekspertų teigimu, mažiau kainuojantys užmiesčio namai, – perspektyvi investicija į ilgametį turtą.

Butų kainų miestuose kilimo tempas ateityje „Re&Solution” ekspertų vertinimu bus sąlyginai nedidelis ir sieks vidutiniškai 7–10 proc., o namų užmiesčio gyvenvietėse – 30–40 proc. „Šiandieną atskirose Vilniaus miesto dalyse butų vertė kyla, tačiau tai labiau susiję su infliacijos augimu, o namų vertės kilimas tik prasideda”, – sako „Re&Solution” pardavimų padalinio vadovas Giedriaus Ragaišis.

70–80 kv. m dydžio buto miesto centro prieigose kaina svyruoja nuo 700 iki 800 tūkst. Lt, o 150–160 kv. m dydžio namo priemiestyje, esančio 15–20 km atstumu nuo miesto Centrinio pašto, kaina yra 800–900 tūkst. Lt. Įsigyjamas dvigubai didesnio ploto būstas, o paskolos grąžinimo įmokos padidėjimas tėra pora šimtų litų didesnis.

Namų užmiesčio gyvenvietėse sąlyginai panašios kainos ir gerokai didesnio ploto derinys masina verslininkus, tarnautojus, bankininkus ir kitus apie 30–40 metų aktyviai dirbančius žmones. Stereotipinio mąstymo atsisakantys miestiečiai dairosi komfortiškesnių, saugesnių būstų, aplink kuriuos būtų mažesnis triukšmingumo lygis. Persikėlus iš miesto išlaikomi visi gyvenimo patogumai (gamtinės dujos, artezinio gręžinio vanduo, elektra, nuotekų šalinimo sistemos, skaitmeninė televizija, internetas, telefono ryšys ir kt.) bei įgyjama papildomų pranašumų prieš daugiabučius: dažas, miškas, žalia veja šalia namų, patogi parkavimo vieta, saugumas ir kt. Nekilnojamojo turto vystytojai sprendžia ir papildomus keblumus, pavyzdžiui, Trakų apylinkėse kylančios „Bičiulių gyvenvietės” vaikus į mokyklas ir darželius gabens saugiu autobusiuku.

Atsainiai ir paskubomis statomi butai miestuose kokybe gerokai nusileidžia technologiškai sudėtingiau statomiems namams. „Re&Solution” pardavimų padalinio vadovo Giedriaus Ragaišio teigimu, mūsų NT rinkoje susiklosčiusi paradoksali situacija, kad miestuose butų paklausa ir kaina yra labai didelė, suteikia progą už geresnė kainą įsigyti patikimai įrengtą namą. Namo vertė visose Europos šalyse yra nepalyginamai didesnė nei buto, tad ši kainų susilyginimo akistata Lietuvoje kelia nuostabą.

Sostinės gyventojus parduoti butus kaina ir kokybe vilioja Trakų kryptimi statomi namai, kadangi tai ne tik ežeringa, patraukli, bet ir nuo miesto 15–20 minučių kelio atstumu esanti vietovė. Finansų ir nekilnojamojo turto konsultacijų bendrovės „Re&Solution” atlikto tyrimo duomenimis, rytinio piko metu važiuojant iš Molėtų, Utenos ir Trakų krypties mažiausiai laiko iki miesto centro užtrunka gyvenantieji Trakų kryptimi, kadangi judėjimas yra priešingas automobilių spūsčių srautams. Trakų kryptyje šiuo metu tik pradeda formuotis namų gyvenvietės, kurių vertė po poros metų ženkliai pakils.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , .

2 atsiliepimai į "Naudinga parduoti butą ir pirkti namą"

  1. X

    😯 naudinga numirt nereiks nieko

  2. Z

    pardaviau nama,nusipirkau buta ir visiems patarnavimams pinigu bus ir jokio vargo nei kurent,nei sniego kast,nei kiemo pjaut.Atsibodo juodai tie istisi darbai tarnauti namui.Tiesiog jauciu bute ramybe,kai noriu nuvaziuoju i kaima,prie ezero ar i soda,kuriame tik zolyte auga ir keli dekoratyviniai krumai ir namelis su pavesine ir supynemis.Na tiesiog mums taip labai patinka.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.