Žaibai degino pastatus ir žmonių turtą

Lietuvoje trečiadienio vakarą daug kur žaibavo ir griaudėjo perkūnija. Nuo žaibo iškrovos kilo du gaisrai, pranešė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas.
Nuo žaibo iškrovos Joniškio rajone užsiliepsnojo Stupurų kaimo gyventojos gyvenamasis namas.

Atvykus gelbėtojams, iš namo palėpės rūko dūmai.

Gaisro metu buvo sugadintas elektros apskaitos skydas, apsilydė elektros laidai, aprūko namo verandos sienos, apdegė medinės lubos.

Lazdijų rajono Vabalūnų kaime nuo žaibo iškrovos užsidegė garažas bei prie jo priblokuota malkinė ir vasaros virtuvė. Sudegė visų statinių stogai, apdegė sienos ir viduje buvęs turtas.

Šiemet nuo žaibo iškrovos Lietuvoje kilo daugiau nei dešimt gaisrų. Žmonių aukų išvengta. Dėl žaibo iškrovos kilusiuose gaisruose sudegė gyventojų namai, juose buvęs turtas ir ūkiniai pastatai.

Ugniagesiai pataria ant pastatų įsirengti žaibolaidžius, o jeigu jie jau yra, reikia patikrinti, ar jie gerai įžeminti, tvarkingi. Dėl žaibolaidžių įrengimo galima kreiptis į artimiausią miesto arba rajono priešgaisrinę gelbėjimo tarnybą, kurios pareigūnai patars, kaip juos galėtų pastatyti, patikrinti arba sutvarkyti.

Žaibuojant ir griaudžiant patariama pasilikti namuose, uždaryti langus, duris, dūmtraukių sklendes, ventiliacines angas, kad nebūtų skersvėjų, galinčių pritraukti kamuolinį žaibą.

Būtina išjungti visus elektros prietaisus, atjungti antenas.

Perkūnijos metu pavojinga liesti metalines pastato konstrukcijas, vamzdynus, būti arti elektros laidų, antenų, langų, durų, namo lauko sienų, už kurių auga dideli medžiai.

Nuo žaibo patikimai apsaugo ir automobilis, tik reikia įtraukti anteną, užsidaryti langus ir nesiliesti prie jo metalinių konstrukcijų.

Jeigu audra užklupo lauke, patariama nesislėpti po aukštais pavieniais medžiais, prie stulpų ar pastatų sienų, neieškoti prieglobsčio šalia žaibolaidžių, metalinių bokštų ar aukštų kaminų, vengti aukštesnių atvirų vietų. Geriausia pasislėpti krūmuose arba atsitūpti nuokalnėje, apėmus rankomis kelius.

Ugniagesiai sako, kad žaibuojant ypač pavojinga būti šalia vandens telkinių. Perkūnijai užklupus maudantis, žvejojant ar besiirstant valtimi, nedelsiant reikia skubėti į krantą.

Griaudžiant negalima bėgioti, važiuoti motociklu ar dviračiu, nelaikyti rankose metalinių daiktų, juos reikia palikti atokiau nuo savęs.

„Pamatę kamuolinį žaibą, elkitės ramiai, nejudėkite ir prie jo nesiartinkite, nebandykite paliesti jo kokiu nors daiktu, nes gali įvykti sprogimas. Taip pat nebandykite nuo jo bėgti, nes oro srovė gali jį pritraukti prie jūsų”, – įspėja gelbėtojai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.