Prano Domšaičio „Amžinieji keleiviai”

Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus
A. Žmuidzinavičiaus kūrinių ir rinkinių muziejuje, V. Putvinskio g. 64, birželio 21 d., ketvirtadienį, 17 val., įvyks dailininko Prano Domšaičio (1880-1965) kūrinių parodos „Amžinieji keleiviai” atidarymas.
Parodoje „Amžinieji keleiviai” eksponuojami lietuvių tapytojo ekspresionisto Prano Domšaičio paveikslai -Lietuvių fondo (JAV) dovana Lietuvai. Iš JAV atsiųsta 135 kūrinių kolekcija Kaune rodoma pirmą kartą.
Visas šio savito ir ryškaus tapytojo ekspresionisto kūrybos palikimas sudaro daugiau kaip 900 vienetų. Dalis jo kūrinių prarasta, kiti pasklidę po pasaulio muziejus arba yra privačiose kolekcijose Vokietijoje, Austrijoje, Kanadoje, JAV, Izraelyje, Australijoje, Pietų Afrikos Respublikoje.
Pradėjęs nuo idiliškų, tikroviškų kaimo vaizdų, dailininkas pamažu visiškai atsisakė kasdieniškų detalių, jo kūrybos raiška tapo paprasta ir taupi. Paslaptis, jausmingumas ir religinis misticizmas dominuoja jo brandžiojoje kūryboje. Dėl P. Domšaičio paveikslų dvasingumo, nematerialaus spalvų švytėjimo ir gilaus simbolizmo vėlyvieji dailininko darbai dažnai lyginami su viduramžių menu. Visos menininko kūrybos leitmotyvu tapo kelio, kelionės tema, kurioje randame ir paties kūrėjo neramaus gyvenimo atspindį ir išgyvenimus, tekusius jo amžininkams, patyrusiems pabėgėlių, emigrantų, amžinųjų keleivių dalią.
Dailininkas gimė 1880 m. Kropynų kaime (dab. Gajevas, Kaliningrado sr.). Baigęs Karaliaučiaus meno akademiją, tobulinosi Berlyne, Loviso Korinto dirbtuvėje, bendravo Osle su Edvardu Munchu. Pripažinimo Vokietijoje P. Domšaitis sulaukė 1919 m., Berlyne ir Breslau surengęs pirmąsias individualias kūrybos parodas. Kaip išgarsėjęs peizažų ir religinių kompozicijų meistras dalyvavo parodose Vokietijoje bei kitose Europos šalyse kartu su įžymiais to meto dailininkais modernistais Pauliumi Klė, Emiliu Nolde, Oskaru Kokoška ir kt. Prasidėjus Antrajam pasauliniam karui, P. Domšaitis pasitraukė į Austriją, kur susitiko lietuvių dailininkus emigrantus Telesforą Valių, Paulių Augių ir su jais pirmą kartą dalyvavo emigrantų dailės parodose kaip lietuvių menininkas. 1949 m. P. Domšaitis su žmona dainininke Adelhaide Armhold apsigyveno Pietų Afrikos Respublikoje.
Penkiolika paskutiniųjų Domšaičio kūrybos metų Keiptaune buvo itin produktyvūs. Dailininkas daug tapė, rengė savo parodas, keliavo po šalį. Domšaičio kūrinius įvertino Pietų Afrikos meno kritika, pabrėžusi tapytojo gebėjimą sieti Europos moderniosios dailės ir Afrikos meno tradicijas. XX a. karų ir suiručių blaškyto menininko gyvenimui baigiantis toli nuo Lietuvos (Domšaitis mirė PAR 1965 m. lapkričio 14 d.), tapytojas nepamiršo gimtinės, jos vaizdai inspiravo daugelio jo tapytų paveikslų temas, koloritą, kompoziciją.
Menininkas teigė: „Mano tapybos esmė yra magiškas realybės atsivėrimas – savybė, paveldėta iš tolimosios baltiškosios Tėvynės”.
Parodoje eksponuojami kūriniai iš Lietuvos dailės muziejaus rinkinių.

Paroda veiks: 2007 06 21- 2007 09 02

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.