Mūsų soduose auga labai daug augalų, kuriais galima pakeisti egzotiškus prieskonius.
Čiobreliu skaninamos virtos, keptuvėje ir ant grotelių keptos žuvys, žuvų apkepai, austrės, sepijos, jautiena, veršiena, kiauliena, malta mėsa, tamsi paukštiena, žvėriena ir jos troškiniai su daržovėmis, bulvienės, pupelių, pomidorų ir mišrios daržovių sriubos, pomidorų, žalumynų, mišrainių ir maltos mėsos padažai, pupelių, bulvių, pomidorų salotos ir mišrainės, bulvių, grūdų valgiai, grūdų kotletai, plakti kiaušiniai, suflė, omletas.
Gelsvė tinka gardinti žuvienes, keptas žuvis, virtą jautieną, vištieną ir veršieną, troškintus kepsnius, troškinius, bulvių, ankštinių ir kitų daržovių sriubas, žalumynų, kepsnių padažus, lapines ir mišrias salotas, daržovių troškinius. Skaninami ryžių ir sūrių patiekalai, sviestas ir varškė su žalumynais, plakti kiaušiniai.
Dašis tinka gardinti keptas ir troškintas jūros žuvis, ėrienos troškinius, kiaulienos kepsnius, maltą mėsą, žvėrienos troškinius. Skaninamos ankštinių augalų, daržovių ir bulvių sriubos, pupelių, agurkų, bulvių mišrainės ir lapinės salotos, kepiniai su sūriu, dešros, keptos bulvės, kaimiška kiaušinienė, kepti kiaušiniai, omletas su žalumynais.
Baziliku gardinamos keptos ir virtos gėlavandenės žuvys, žuvys folijoje, trumpai kepta veršiena, ėriena ir kiauliena, kepti ir troškinti viščiukai, kalakutienos pjausniai, ankštinių augalų ir pomidorų sriubos, žuvienės, pomidorų, žalumynų ir mėsos kepinių padažai, salotos, ankštinės daržovės. Taip pat – pica, tešlos ir rupių miltų valgiai, bulvės su prieskoniais, sviestas su prieskoniais, plakti kiaušiniai, omletas su sūriu, kaimiška kiaušinienė, suflė.
Kadagys tinka žuvienėms ir marinatams, jautienos troškiniams, keptai jautienai ir kiaulienai, marinuotos mėsos kepsniams, marinatams, žvėrienos marinatams, padažams ir troškiniams su daržovėmis, raugintų kopūstų patiekalams gardinti.
Kmynai nepakeičiami, kai reikia pagardinti žuvų nuovirą, verdamus vėžius, kiaulieną, marinuotą jautieną, troškinius, keptas žąsis, šernieną ir kitą žvėrieną, burokėlių, kopūstų, bulvių salotas, mišraines su dešra ir sūriu.
Kalendra skaninamos keptos žuvys, ungurių, kiaulienos ir jautienos patiekalai, ėriena, triušiena, paštetai, paukštienos įdarai, paukštienos ir žvėrienos paštetai, žvėrienos marinatai, mėsinės, ankštinių augalų sriubos, tamsieji padažai, burokėlių ir kopūstų mišrainės, duona, bandelės, figūriniai kepiniai su prieskoniais, tešlainiai, meduoliai.
Mairūnu gardinamos troškintos arba keptos riebios žuvys, visa riebi mėsa, kepenys, kotletai, mėsos įdarai, troškiniai. Taip pat bulvių, pomidorų, daržovių, ankštinių daržovių sriubos, sriubos su žvėriena, kepsnių, grietinėlės ir pomidorų padažai, padažai su žalumynais, bulvių salotos ir mišrainės su žuvimi ir dešra, ankštinių daržovių, pupelių, žirnių, svogūnų patiekalai, pica, įvairūs kukuliai, neprinokusių grūdų patiekalai, grūdų kotletai, keptos bulvės, sviestas su žalumynais, omletas su sūriu.
Melisa skaninamos veršienos, ėrienos troškiniai su daržovėmis, pomidorų, daržovių sriubos, žalumynų, mišrainių padažai, užpilai, lapinės, agurkų salotos, žalių daržovių patiekalai, saldžiarūgščių daržovių konservai, varškų su žalumynais, kukulių, cepelinų įdarai.
Raudonėlis tinka skaninti troškintoms jūros žuvims, kiaulienos, jautienos, veršienos ir ėrienos troškiniams, faršams, padažams ir įdarams, laukinių paukščių patiekalams. Taip pat – pomidorų, žalumynų, mišrainių ir maltos mėsos padažams, pupelių, pomidorų, lapinės salotoms ir mišrainėms, paprikos, pomidorų, baklažanų, cukinijų, svogūnų patiekalams, picai.