Sulaikyti asmenys, gaminę netikrus litus

Kauno m. vyriausiojo vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos Nusikaltimų tyrimo tarnybos Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnai surengė sėkmingą operaciją, kurios metu sulaikė grupę asmenų ir pareiškė jiems įtarimus dėl netikrų pinigų gaminimo, laikymo ir realizavimo.

Pasak ENTS 2-ojo poskyrio viršininko Arūno Čepkausko, operatyvinis tyrimas truko beveik metus. Visą tą laiką buvo renkama informacija apie į apyvartą patenkančius netikrus 100, 50 ir 20 litų nominalų banknotus.

Praėjusį penktadienį buvo sulaikyti ir į areštinę uždaryti šeši asmenys, gaminę ir platinę kokybiškai pagamintus netikrus lietuviškus pinigus. Atliktos šešios kratos Kaune ir Jonavoje, įtariamųjų sulaikymo metu rasta ir paimta 214 vienetų netikrų 100 litų vertės banknotų ir įranga jiems gaminti: multifunkcinis įrenginys banknotams spausdinti, spaudai bei trafaretiniai įrenginiai, kurie buvo naudojami imituoti banknotų apsaugos požymius. Taip pat rasta ultravioletinių rašiklių, pjaustymo peilių. Tyrimo metu nustatyta, kad netikri pinigai apie pusantrų metų buvo gaminami viename daugiabučio namo bute Jonavoje.

Pagrindinį šios nusikalstamos veiklos organizatorių ir netikrų pinigų gamintoją A.Ž. (g. 1974), nuo teisėsaugos dėl pareikštų įtarimų už analogišką veiklą besislapstantį nuo 2001 metų, teismas leido suimti 2 mėnesiams, jam talkinusį V.M. (g. 1971) – dešimties dienų laikotarpiui. Kitiems – L.F.(g. 1987), A.M. (g. 1974) bei dviem moterims A.V. (g. 1976) bei V. P.(g. 1989) po dviejų parų laikino sulaikymo skirtos kitos kardomosios priemonės: dokumentų paėmimas, registravimasis policijos įstaigoje, pasižadėjimas neišvykti. Dviem iš sulaikytųjų asmenų jau buvo anksčiau paskelbta oficiali respublikinė paieška, trečiajam pernai paskelbta operatyvinė paieška.

Pasak tyrimą atliekančių pareigūnų, atlikus 2006 ir 2007 metais iš apyvartos išimtų netikrų 100 litų vertės banknotų ekspertizių analizę, palyginus jų padirbimo požymius, banknotų identifikacinius numerius, galima daryti išvadą, kad įtariamieji vien tik Kauno mieste galėjo išplatinti ne mažiau kaip 200-300 vnt. netikrų 100 litų nominalo banknotų. Didžiąją jų dalį iš apyvartos išėmė UAB „Falc Security” inkasatoriai, o tai reiškia, kad geros kokybės netikri pinigai jau buvo patekę į įvairių bankų padalinių darbuotojų, prekybos tinklų kasininkų, pardavėjų rankas.

Pareigūnai neatmeta, kad tokie pinigai galėjo būti paleidžiami į apyvartą visoje šalyje, todėl tyrimas tęsiamas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.