Į pirmą klasę – šešerių, septynerių ar aštuonerių?

Balandžio-rugpjūčio mėnesiais mokyklose komplektuojamos pirmosios klasės – rūpestis ne tik pedagogams, bet ir tėvams. Pastariesiems teks apsispręsti, ar jų mažosios atžalos jau pasirengusios nerūpestingus žaidimus iškeisti į mokyklinį suolą.

Švietimo įstatyme numatyta, kad vaikas privalo pradėti lankyti mokyklą, kai jam tais kalendoriniais metais sukanka septyneri metai. Jei pedagoginės psichologinės tarnybos specialistai pritaria tėvų pageidavimui į mokyklą vaiką leisti anksčiau, į pirmą klasę priimami ir šešiamečiai.

Be to, naujuose 2007-2008 metų bendruosiuose ugdymo planuose numatyta ir kita galimybė – tėvams pageidaujant ir gydytojui bei pedagoginei psichologinei tarnybai rekomenduojant specialiųjų poreikių turintis septynmetis dar vienerius metus gali būti ugdomas ikimokyklinio ugdymo įstaigoje arba namie.

Nuo kokio amžiaus geriausia leisti vaiką į pirmą klasę, „Vakarų ekspresas” teiravosi uostamiesčio pedagogų bei psichologų.

Nereikia atimti vaikystės

Klaipėdos miesto pradinių klasių mokytojų metodinio būrelio pirmininkė Laima Širokich įsitikinusi, jog tinkamiausias laikas pradėti krimsti mokslus – nuo septynerių metų.

Pati ugdžiusi ne vieną šešiametį pirmokėlį pedagogė tvirtina, kad šių vaikų poreikiai skiriasi. Anot jos, šešiamečiai paprastai sunkiau adaptuojasi naujoje aplinkoje, kitokie ir jų pomėgiai – šiems vaikams reikia daugiau laiko žaidimams.

„Būna tėvų, kurie primygtinai reikalauja priimti į pirmą klasę jaunesnį vaiką. Stengiamės atsižvelgti į jų pageidavimus, padėti. Tačiau, mano nuomone, nereikėtų per anksti iš vaiko atimti vaikystės. Psichologai taip pat rekomenduoja neankstinti mokslo pradžios ir neišgąsdinti vaikų”, – sakė pokalbininkė.

Galimybę vėlinti vaiko atėjimą į mokyklą L. Širokich vertina atsargiai. Anot jos, tam turi būti labai svarbi priežastis – rimti sutrikimai. Tada dar vienerius metus praleidęs įprastoje aplinkoje vaikas į mokyklą ateis brandesnis, jam seksis žymiai geriau.

Į mokyklą – kuo anksčiau

Tuo metu kita „Vakarų ekspreso” kalbinta pedagogė, uostamiesčio rusų kalba dėstomų mokyklų pradinių klasių mokytojų metodinio būrelio pirmininkė Tatjana Novickaja laikosi kitos nuomonės.

„Mano nuomone, pradėti lankyti mokyklą reikia kuo anksčiau. Aš už šešiamečius pirmokėlius”, – tvirtino pokalbininkė.

Pedagogės teigimu, dabartiniai vaikai subręsta greičiau ir turi pakankamai žinių. Šešiamečiai be vargo prisitaiko prie naujos aplinkos ir griežtesnio režimo, lengviau susidraugauja su bendraklasiais. Beje, tėvų, pageidaujančių savo atžalas į mokyklą išleisti anksčiau, anot T. Novickajos, mokykla kasmet sulaukia vis daugiau.

Kita vertus, pedagogei teko susidurti ir su tokiais atvejais, kai tėvai be rimtos priežasties pavėluoja ir į pirmą klasę atveda jau aštuonmetį. Anot T. Novickajos, toks suaugusiųjų aplaidumas nedovanotinas.

„Kiekvieno amžiaus tarpsnio fiziologija ir psichologija skiriasi. Aštuonmečiai tarp jaunesnių jaučiasi nejaukiai, sunkiau randa bendrą kalbą, nes juos domina jau visai kiti dalykai. Visai kas kita, jei vaikas turi specialiųjų poreikių. Tada į ateiti į pirmą klasę nevėlu ir devynerių”, – aiškino pedagogė.

Svarbiausia – vaiko branda

Tėvus vaiko brandos klausimais konsultuojanti uostamiesčio Pedagoginė psichologinė tarnyba jau gegužės mėnesį sulaukė penkiamečius bei šešiamečius auginančių tėvų antplūdžio.

Anot tarnybos psichologo Mindaugo Radušio, Klaipėda tėvų, pageidaujančių į priešmokyklines grupes ar pirmą klasę vaikus leisti anksčiau, skaičiumi gerokai lenkia kitus miestus ir rajonus. Tačiau priimant tokį sprendimą, specialisto teigimu, svarbu ne tik tėvų pageidavimai, bet ir paties vaiko norai bei jo branda.

„Šiuolaikiniai vaikai skaito, rašo, moka naudotis kompiuteriu. Tačiau intelektinė branda nėra priežastis skubinti atėjimą į mokyklą. Labai svarbu įvertinti ir vaiko socialinę bei emocinę brandą”, – aiškino M. Radušis.

Jo nuomone, tinkamiausias laikas pradėti lankyti mokyklą – nuo septynerių metų. Kita vertus, specialistas sako nematantis jokių kliūčių į pirmą klasę atvesti ir šešiametį, jei jis yra pakankamai brandus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.