Panevėžio medikas ligonius gydė klasta

Pasaulines vaistų kompanijas panevėžietis gydytojas mėgino įtikinti, kad jų eksperimentiniai vaistai padeda net lavonams. Tačiau bus aiškinamasi, ar tokie medikamentai nepagreitino kai kurių pacientų kelionės anapilin. LŽ susitiko su eksperimento auka.

Tikėtina, kad Valstybinei vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) laiku spėjus prigriebti Panevėžio ligoninės gydytoją Rimantą Pakšį ligoniai Lietuvoje ir užsienyje bus apsaugoti nuo nepatikimų vaistų. Šioje ligoninėje porą metų vykdytos R.Pakšio vadovaujamos eksperimentinės naujų vaistų tyrimo kampanijos rezultatai buvo klastojami.

Tyrimus užsakiusias pasaulines vaistų firmas gydytojas mulkino teikdamas duomenis apie esą nuo jų vaistų sveikstančius pacientus, kurių iš tiesų jau nebuvo tarp gyvųjų. Kita vertus, neatmetama galimybė, kad R.Pakšio skirti eksperimentiniai vaistai kai kuriuos ligonius tiesiog nuvarė į kapus.

Per ligoninėje atliktą tyrimą paaiškėjo, jog buvo klastojami pacientų duomenys ir parašai, jie nebuvo informuoti apie tai, jog yra gydomi bandomaisiais, dar neregistruotais vaistais.

Tapo bandomaisiais triušiais

„Apie tai, kad R.Pakšys vykdo eksperimentą – skiepija vakcina, turinčia apsaugoti mane nuo gripo dešimt metų, sužinojau 2005-ųjų žiemą”, – LŽ pasakojo vienos Panevėžio įstaigos vadovė Laima S. (vardas pašnekovės prašymu pakeistas – aut.). Ji prisiminė, kaip kartu su bendradarbėmis ir visų sutuoktiniais nuvyko į R.Pakšio vadovaujamą skyrių, kur buvo paskiepyti. Kad vakcina eksperimentinė, jų niekas neįspėjo.

„Su gydytoju tuomet nesusitikome, mus skiepijo skyriaus seselės. Už skiepą mokėti nereikėjo, negana to, dovanų gavau nėštumo testą ir termometrą, kuris pasirodė esąs sugedęs”, – LŽ tvirtino ponia Laima S. Ji teigė žinanti, kad šia vakcina buvo paskiepyta nemažai Panevėžio medikų ir jų šeimų narių.

Nutraukė kampaniją

Panevėžio ligoninės vyriausiojo gydytojo pavaduotoja Violeta Smilgienė LŽ teigė apie R.Pakšio vykdytą eksperimentą nieko nežinanti. Pasak jos, ligoninė yra oficialiai pasirašiusi sutartį dalyvauti keturiose vaistinių preparatų tyrimo kampanijose.

Per dvi iš jų nuo 2005 metų skirtingais eksperimentiniais vaistais nuo reumatoidinio artrito buvo gydomi 23 pacientai. Dar viena kampanija turėjo pagelbėti 58 osteoporoze sergantiems ligoniams. Ketvirtąją kampaniją ketinta vykdyti 2007-ųjų vasarį. Tačiau paskiepyti nuo gripo spėta tik 300 žmonių.

Šią kampaniją nutraukė Lietuvos bioetikos komitetas. Jis pastebėjo, kad R.Pakšys iškabino nemokšiškai parašytus, klaidingą informaciją skelbiančius pranešimus apie galimybę pasiskiepyti.

Ėmėsi savivalės

Panevėžyje ir Panevėžio rajone R.Pakšio iniciatyva šių metų žiemą išplatintuose skelbimuose buvo rašoma, kad 2007 metų sausio 30 dieną Panevėžio ligoninėje pradėta studija, per kurią 18-60 metų asmenys galės itališka vakcina nemokamai pasiskiepyti nuo gripo ir… PAUKŠČIŲ GRIPO (tokia vakcina pasaulyje apskritai dar neišrasta – aut.).

Aiškinta, kad skiepijama dukart į žastą, kraujo tyrimas neatliekamas, ir žadėta 50 litų išmoka, kuri vadinta kelionės išlaidų kompensavimu.

Lietuvos bioetikos komitetas tvirtino, kad tokia informacija buvo išplatinta be jo žinios, nors tai padaryti privalu pagal įstatymus.

Uždraudė eksperimentus

Šių metų kovą VVKT uždraudė Panevėžio ligoninei bet kokius eksperimentus su pacientais. Naujų medikamentų, skirtų gydyti reumatoidiniam artritui ir osteoporozei, tyrimo kampanijose dalyvavę pacientai nebegavo. Eksperimento dalyviai toliau gydyti Lietuvoje registruotais vaistais.

Tačiau labiausiai apgauti pasijuto žmonės, R.Pakšio sugundyti pasiskiepyti nuo gripo ir paukščių gripo. Dėl gydytojo kaltės jie negavo antrosios skiepo dozės, kuris būtinas, kad eksperimentinė vakcina turėtų teigiamą poveikį.

V.Smilgienė LŽ sakė, kad šiuos žmones šiuo metu stebi Panevėžio apskrities infekcinės ligoninės specialistai.

Įtaria nusikaltimą

Kai R.Pakšį prigriebė Lietuvos bioetikos komitetas, 27 metų gydytojo darbo stažą turintis medikas buvo atleistas iš skyriaus vedėjo pareigų. Neetiškai pasielgęs gydytojas į ligonę pritraukė nemažą tikrintojų būrį.

VVKT Ikiklinikinių ir klinikinių tyrimų skyrius nustatė, kad R.Pakšio vadovautame Panevėžio ligoninės tyrimų centre surinkti duomenys yra nepatikimi, todėl jais negalima vadovautis vertinant tiriamojo preparato veiksmingumą ir saugumą. R.Pakšio veiklą vertinę specialistai įsitikinę, kad šis medikas pamynė gydytojo priesaiką padėti nuo ligų kenčiantiems žmonėms.

Įtariama, kad R.Pakšys padarė nusikaltimą, dėl kurio tyrimo vakar kreiptasi į Generalinę prokuratūrą. Panevėžio ligoninė informavo, kad nuo gegužės mėnesio nedarbingumo lapelį turinčiam, neseniai paties vadovautame Panevėžio ligoninės 2-ajame terapijos skyriuje besigydančiam R.Pakšiui siūlys perlaikyti egzaminus, reikalingus patvirtinti jo turimoms gydytojo licencijoms.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.