Šiuolaikinės knygų lentynos

Bibliotekų būna įvairių. Įvairūs ir knygų laikymo būdai. Šiuolaikiniame interjere atsiranda lengvos konstrukcijos, stelažai, etažerės, lentynos, o čia sudėtos knygos – jau ne tik žinių šaltinis, bet ir namų puošmena.

Čia atsiskleidžia knygų antroji paskirtis – greta kitų gražių, ne buičiai skirtų, daiktų, būti interjero detale. Kai kurie skaitytojai pasipiktins: „Na štai – knygos baldams”. Bet jei tokios šiuolaikinės visuomenės tendencijos, į tai atsižvelgdami dizaineriai ir gamintojai tenkina atsiradusį poreikį ir gamina tam skirtus baldus.

Paradoksas, bet šiuolaikinė biblioteka tiesiogine prasme konstruktyviai kovoja su požiūriu į knygą, kaip į kažką sunkaus arba sunkiai pasiekiamo. Šiuolaikinėje bibliotekoje knygos nematuojamos kubiniais metrais jau vien dėl to, kad sunku išlaikyti jų svorį. Be to, pasak žinovų, knygoms kenkia, kai jos sudėtos per ankštai, taip pat labai nepatogu jas pasiimti.

Šiuolaikinėse lentynose knygos ne suspaustos, o laisvai „kvėpuoja” ir yra matomos iš visų pusių, tiesiog prašosi paimamos į rankas net tada, kai didelio noro skaityti nėra. Šiaip sau, einant prošal, galima minutėlei stabtelėjus paimti į rankas tomą, atsiversti atsitiktinį puslapį ir perskaityti kelias eilutes. Ir praskaidrinti sielą mintimi, kad turi vertybę, apie kurią skubėdami gyventi kartais pamirštame. Čia visada viskas po ranka, visiška demokratija ir jokios hierarchijos. Nemarus klasikas puikiai atrodys postmodernisto kompanijoje, dailininko klasiko piešinių albumas – su aršiausiu pop-arto šalininku.

Pastarieji metai pažymėti audringos universaliųjų saugojimo sistemų evoliucijos. Daugelis kompanijų konstrukcijos pagrindu siūlo lengvą aliuminio karkasą, kurį esant poreikiui galima „aplenkti” korpusiniais elementais. Arba karkasą palikti tokį, koks yra – bus madinga vitrina, kurioje užteks vietos ir namų bibliotekai, ir aparatūrai.

Jaunatviško high-tech stiliaus bibliotekos dabar vis labiau primena internetinio puslapio rodyklės sandarą. Jos virtualios, besvorės, lengvai suvokiamos.

Vos kelios knygos kambariui gali suteikti unikalių erdvinių, stilistinių akcentų, jei išmoningai ir su meile išdėliosime jas ant plačios lentynos arba tuščiame stelaže. Pavyzdžiui, estetiškoje stiklinėje etažerėje trisdešimties Č. Dikenso tomų nesudėsi, bet pakanka padėti keletą meninių albumų, dovanotą jubiliejinį tomą – ir jūs jau subtilaus grožio vertintojas.

O tiems žmonėms, kurie daug skaito ir nori turėti didelę biblioteką taip pat yra naujų idėjų. Pavyzdžiui, erdvioje spintoje paslėpta biblioteka – vizualiai atrodys erdviau. Arba lengvas lentynėles pakabinti ant sienos, sukuriant erdvų knygų vernisažą.

Stelažais-transformeriais galime keisti kambario erdvę taip, kaip mes norime, pagal nuotaiką. Vitrinų kombinacija, bibliotekos ir aparatūros stovai – laikmečio dvelksmas.

Dar vienas kardinalus architektūrinis sprendinys – įmontuoti stelažai, leidžiantys teisingai ir efektyviai sudėlioti augančią knygų kolekciją. O mobilūs stelažai tikrai patiks tiems, kurie mėgsta permainas ir negali ilgai tverti neperstatę baldų. Be to, net ir siauras tarpelis sienoje nebebus tuščias, jei jūs išsirinksite tokį stelažą.

Praktiškųjų vokiečių išmonė tiems, kurie nesivaiko surinkti kolekcijų, bet mėgsta paprasčiausiai paskaityti gerą knygą prieš miegą – besisukanti aplink savo ašį knygų spinta.

Mansardos interjerui idealiai tiks erdvi korpusinė konstrukcija su paneliu sienoje. Tai ne tik patogi, bet neįprasta, išvaizdi interjero puošmena.

Čia mes jus supažindinome su keliais būdais, kaip šiuolaikiškai išdėlioti knygas, kad jos būtų ne tik žinių šaltinis, bet ir papuoštų interjerą. Jums reikia tik apsispręsti, kokia turi būtų jūsų namų biblioteka, ir suprasti, kokių baldų knygoms jums reikia.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Interjeras su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.