Dulkių siurblys padės ir virtuvėje, ir vonioje

Šiuolaikiniai dulkių siurbliai – nepakeičiami pagalbininkai net ir tiems, kurie namuose neturi kilimų ar kiliminių dangų.

Siurbliu galima išvalyti ne tik kilimus, bet ir minkštus baldus bei užuolaidas, kietą grindų dangą, įvairius plyšius ir netgi išplauti tarpus tarp plytelių. Be to, kai kurie iš šių prietaisų rekomenduojami ir alergiškiems žmonėms.

Vienkartinis – ne vienam kartui

Pasak bendrovės „Avitela” buitinės technikos vadybininkės Astos Ežerinskienės, gana dažnai pirkėjai baiminasi dulkių siurblių su popieriniais, vadinamaisiais vienkartiniais maišeliais.

„Tai nereiškia, kad vienkartinis maišelis yra skirtas naudoti tik kartą. Siurbiant du kartus per savaitę komplekto, kuriame paprastai būna 5-6 maišeliai, užteks pusei metų”, – sakė ji.

Be to, siurblys su vienkartiniais maišeliais atgal į aplinką išpučia kur kas mažiau dulkių nei įprastiniai, turintieji medžiaginius maišelius. Popieriniai „clinic bag” maišeliai sulaiko net iki 99,5 proc. dulkių, ir yra rekomenduojami alergiškiems žmonėms.

Bendrovės „Technikos sala” vyriausiasis vadybininkas Žydrūnas Eidėjus dėl mažo dulkių patekimo atgal į aplinką pataria ir cikloninius siurblius – nešvarumai juose surenkami ne į maišelius, o į kolbas, kurios vėliau tiesiog nuimamos ir išvalomos.

Dulkes puikiai sulaiko ir vandens filtrą turintys siurbliai. Anot A. Ežerinskienės, jie taip pat rekomenduojami alergiškiems žmonėms.

Ž. Eidėjaus teigimu, tokie dulkių siurbliai populiarėja, o minusas būtų nebent tas, kad jie sunkesni ir kiekvienąkart reikia „žaisti” – prieš naudojantis į specialų rezervuarą įpilti vandens, paskui – išpilti.

Dulkių siurblio pranašumu Ž. Eidėjus laiko ir vadinamąjį hepa filtrą, ypač plaunamą. Tokie filtrai taip pat sulaiko iki 99,5 proc. dulkių.

Gyvenantieji individualiuose namuose mėgsta garų funkciją turinčius dulkių siurblius. Tokie prietaisai puikiai išvalo, pavyzdžiui, plyšelius tarp plytelių vonioje ar virtuvėje.

Rotacinis – laikantiems gyvūnus

Dulkių siurbliai gali būti plaunamieji ir sauso valymo.

Plaunamieji turi specialius antgalius plauti baldams, kilimams, kietai dangai, taip pat – šampūnus. A. Ežerinskienė perspėja, kad tokiems siurbliams tinka tik specialūs, skirti dulkių siurbliams, neputojantys šampūnai – kitokio valiklio putos gali užlieti variklį ir prietaisą sugadinti.

Sausu būdu valantys siurbliai turi antgalius plyšiams, baldams, kilimui bei kietai dangai – valant kiliminę dangą šereliai pakeliami, o parketą ar laminatą – nuleidžiami, kad antgalis nebraižytų grindų.

Patogu, anot Ž. Eidėjaus, jei siurblys turi rotacinį, dar vadinamą turbo-, antgalį.

„Toks antgalis nuo kilimo pakelia visus nešvarumus, plaukus, ir yra ypač patogus tiems, kurie laiko naminius gyvūnus”, – sakė ir A. Ežerinskienė.

Dulkių siurbliai gali turėti du metalinius sujungiamus vamzdžius arba vieną teleskopinį. Pastarasis užima mažiau vietos ir yra patogus tuo, kad galima reguliuoti pagal siurbiančiojo ūgį.

Nepamainomais padėjėjais virtuvėje vadinami maži rankiniai siurbliukai. Šeimininkei patogu tokiu prietaisu greitai susiurbti išbyrėjusį cukrų, žemes aplink gėlės vazoną ir pan. Šie kompaktiški siurbliukai paprastai turi akumuliatorius, o nešvarumai kaupiami ilgalaikiuose dulkių surinkimo rezervuaruose.

Kai kurie rankiniai siurbliai turi specialius antgalius pavalyti minkštam virtuvės kampui, tačiau siurbti kiliminėms dangoms šie prietaisai netinka.

Statybvietėje – profesionalūs

Renkantis dulkių siurblį A. Ežerinskienė pataria atkreipti dėmesį ir į prietaiso galingumą bei ištraukimo galią.

„Anksčiau būdavo 1100-1200 W galingumo siurbliai, o dabar į tokius jau nebežiūrima, turi būti bent 1400 W. Dažniausiai galingumas reguliuojamas – didesnis yra kilimams, mažesnis, pavyzdžiui, užuolaidoms. Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį į ištraukimo galią, kad ji nebūtų mažesnė nei 250-300 W”, – sakė ji.

Beje, vadybininkė taip pat perspėja, kad buitiniai dulkių siurbliai neskirti statybinėms atliekoms – cementui, medžio drožlėms, pjuvenoms – siurbti. Siurbiant smulkias šiukšles po remonto nieko bloga gal ir nenutiks, tačiau remonto ir statybos vietoms valyti skirti profesionalūs ar pusiau profesionalūs siurbliai su specialiais rezervuarais ir filtrais. Buitinį siurblį sugadinti gali ir siurbiamas skystis, jei prietaisas neskirtas surinkti skysčiams.

A. Ežerinskienė taip pat patarė nepamiršti, kad naudojant siurblį su vandens filtru dideliems ar labai nešvariems plotams, reikėtų dažniau pakeisti vandenį, kad šis pernelyg neužsiterštų. Priešingu atveju gali užsikimšti filtrai, pro juos nebepraeis oras, ir prietaiso variklis gali perkaisti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Šeima ir namai su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.