Šengenas atsivers kitąmet

Europos Parlamentas vakar vienbalsiai nusprendė leisti naujosioms Europos Sąjungos narėms įsidiegti laikiną informacinę sistemą ir pagreitinti jų įsiliejimą į Šengeno erdvę.

Europos Parlamentas vakar balsavimu pritarė pernai Europos Sąjungos (ES) teisingumo ir vidaus reikalų ministrų tarybos sprendimui leisti ES naujokėms prisijungti prie centrinės Šengeno informacinės sistemos.

Tai garantija, jog Lietuvai ir kitoms naujoms bendrijos narėms nereikės laukti 2008 metų birželio, kol Europos Komisija pagaliau įdiegs naujosios kartos centrinę Šengeno informacinę sistemą SIS II.

Tai ketinta padaryti šių metų pavasarį, tačiau sprendimas atidėtas. „Negalėjome laiku prisijungti ne dėl savo kaltės – EK turėjo problemų su darbų vykdytojais, rangovais. Visos naujosios valstybės sukilo, nes jau paruošti specialistai, supirkta reikalinga technika, ji sensta. Jau nekalbant apie žalą žmonėms ir verslui, mat vėl nukelta data, kuomet galėsime nevaržomai, be dokumentų patikros judėti ES”, – sakė LŽ europarlamentarė Danutė Budreikaitė.

Tarpinis sprendimas

Ekonominė nauda įsiliejus į Šengeno erdvę bus vien jau ta, kad krovinių judėjimo tarp šalių neribos dokumentų patikra. Žmonės taip pat galės keliauti nevaržomai. Teisėsaugos institucijoms atsivers naujos galimybės kovoti su terorizmu, pinigų plovimu ir organizuotu nusikalstamumu.

Prisijungimas prie Šengeno informacinės sistemos garantuoja priėjimą prie visų Šengeno erdvei priklausančių šalių duomenų bazių. Ši sistema leidžia atsisakyti vidinių sienų kontrolės ir efektyviau prižiūrėti Šengeno išorines sienas.

Sutrikus SIS II diegimo darbams ES naujokės būtų praradusios metus laiko. „Labai draugiškai pernai pasielgė Podrtugalija, pasiūliusi „SISone 4all” projektą. Sistema perduota nemokamai, o šalys narės turi ją prisitaikyti už savo lėšas. Tai pirmas žingsnis link sienų atidarymo”, – kalbėjo D.Budreikaitė.

Portugališkasis Šengeno plėtros variantas yra tarpinis sprendimas, kol bus sukurta naujoji Šengeno informacinė sistema SIS II. Jį įgyvendinus, 2008 m. pradžioje bus atvertos jūros ir sausumos, o kovo mėnesį bus panaikinta ir oro sienų kontrolė.

Laikosi grafiko

Šalių pasirengimas jungtis prie Šengeno informacinės sistemos kitą savaitę bus aptartas Liuksemburge, ES teisingumo ir vidaus reikalų ministrų tarybos posėdyje.

Pasak vidaus reikalų ministro Raimondo Šukio, Lietuva namų darbus vykdo griežtai pagal grafiką. „Pernai iki gruodžio 31 dienos įsisavinome 100 proc. lėšų, skirtų pasirengti įsilieti į Šengeno erdvę. Šiemet pinigus turime paversti darbais, paslaugomis, pastatais. Tai vyksta nuolat – naujos užkardos, sraigtasparniai, auga Medininkų pasieniečių mokykla. Šiandien jau atlikta 45 proc. darbų, už juos atsiskaityta”, – sakė R.Šukys.

Anot ministro, iki rugsėjo 30 d. bus įvykdyti net ir tokie didžiuliai projektai kaip 100 mln. litų vertės skaitmeninio mobilaus radijo ryšio sistemos įdiegimas. Minėta data yra terminas, kuomet visi darbai turi būti pabaigti, o iki gruodžio 31 dienos reikia sumokėti pinigus.

Jeigu šį rudenį EK ekspertai teigiamai įvertins pasirengimą prisijungti prie Šengeno informacinės sistemos, Lietuva ir kitos tam pasirengusios šalys jau kitų metų pradžioje įsilies į Šengeno erdvę.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.