Slaptuose CŽV kalėjimuose tebelaikomi 39 žmonės

Šešios žmogaus teisių gynimo organizacijos ketvirtadienį paskelbė 39 žmonių, kurių buvimo vieta yra nežinoma ir kurie, kaip manoma, laikomi slaptuose CŽV kalėjimuose, sąrašą, nors Jungtinės Valstijos teigia, kad tie kalėjimai tušti.

Britų organizacijos „Amnesty International”, „Cageprisoners” ir „Reprieve”, taip pat – amerikiečių organizacijos „Human Rights Watch” (HRW), „Center for Constitutional Rights” (CCR) ir „Center for Human Rights and Global Justice” (CHRGJ) paskelbė 21 puslapio ataskaitą pavadinimu „Neskelbtina: JAV atsakomybė už dingimo atvejus per „karą su teroru” (Off the Record: US Responsibility for Enforced Disappearances in the ‘War on Terror’).

Į savo sąrašą šios organizacijos įtraukė ir keturių žmonių, kurie pirmą kartą minimi kaip dingę asmenys, pavardes. Iš viso jame pateikiami duomenys apie 39 žmones iš Egipto, Kenijos, Libijos, Maroko, Pakistano ir Ispanijos.

Ataskaitoje atskleidžiami CŽV įtariamųjų sulaikymo programos aspektai, kuriuos JAV vyriausybė labai stengėsi nuslėpti, pavyzdžiui, vietos, kuriose kaliniai gali būti laikomi, tai, ką jiems teko patirti, ir šalys, į kurias jie galėjo būti perkelti, sakoma minėtų organizacijų pranešime.

JAV prezidentas George’as W.Bushas (Džordžas V.Bušas) rugsėjį pripažino, kad slaptų kalėjimų programa egzistavo, bet jo administracija tvirtino, kad, perkėlus į Gvantanamą Kuboje 14 su „al Qaeda” siejamų įtariamųjų, CŽV daugiau nebelaiko jokių kalinių.

Ataskaitoje taip pat sakoma, kad slaptuose kalėjimuose laikomų asmenų artimieji, įskaitant žmonas ir vaikus, kurių kai kuriems – septyneri metai, taip pat kažkur slapta laikomi.

„Amnesty International”, CCR ir Niujorko universiteto Teisės mokyklos Tarptautinė žmogaus teisių klinika ketvirtadienį taip pat paskelbė, jog iškėlė bylą JAV federaliniame teisme, kuria siekia, kad pagal informacijos laisvės įstatymus būtų atskleistos detalės apie slapta laikomus kalinius.

Slapti CŽV kalėjimai, apie kurių buvimą 2005 metais paskelbė laikraštis „The Washington Post”, sujaudino visą pasaulį, ypač – Europą, kur du atlikti tyrimai parodė, kad vykdant šią programą bendradarbiavo kelios valstybės.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.