Transporto priemonių vilkimas

Toliau nagrinėjame Kelių eismo taisyklių pakeitimus. Šį kartą pasakosime apie tai, kaip reikia vilkti transporto priemones.

Nors KET vilkimo sąvokos nėra, tai paprastai laikome atvejus, kai viena transporto priemonė tempia kitą. Tačiau vilkimu nevadiname priekabų, t. y. specialiai tik tempti skirtų transporto priemonių, transportavimą. Pakeitimų, reglamentuojančių vilkimą, esama nemažai: „253. Velkamą standžia arba lanksčia vilktimi motorinę transporto priemonę vairuoti gali tik asmuo, turintis teisę ją vairuoti. Transporto priemonė, kurios vairo mechanizmas sugedęs, vežama užkelta ant vilkiko platformos ar priekabos.”

Vairuotojas būtinas

Iš šio punkto išbrauktas anksčiau buvęs sakinys, nurodantis, kad velkant vairuotojas nebūtinas, jeigu standžios vilkties konstrukcija garantuoja velkamosios transporto priemonės vairavimą. Kaip suprasti šį pakeitimą, ar tai labai svarbu vairuotojui? Taip, pakeitimas svarbus, nes jis glaudžiai susijęs su kitu pakeistu KET punktu, kuriame nurodoma, jog vilkti draudžiama „257.3. tiek standžia, tiek lanksčia vilktimi transporto priemonę be velkamosios transporto priemonės vairuotojo”. Vadinasi, dabar jokių išimčių nebėra. Vairuotojas standžia vilktimi velkamoje transporto priemonėje turi būti, ir nesvarbu, kokia standžios vilkties konstrukcija bei jos galimybės vairuoti transporto priemonę.

Vilkti vežimėliu neleidžiama

Kitas svarbus pakeitimas susijęs su vilkimu naudojant vežimėlius. Kaip žinoma, anksčiau buvo leidžiama vilkti užkėlus velkamosios transporto priemonės dalį ant vežimėlio, tačiau reikalauta, kad velkamos transporto priemonės masė nebūtų didesnė už pusę velkančios transporto priemonės masės. Dabar šis punktas pakeistas iš esmės: „257. Vilkti draudžiama: …257.4. užkėlus velkamosios transporto priemonės dalį ant vežimėlio.” Taigi toks mūsų akiai įprastas vaizdelis, kai transporto priemonė velkama specialiu vežimėliu, tik užkėlus ant jo priekinius ratus, turėtų išnykti, nes tai dabar uždrausta.

Užkelti ant velkančios transporto priemonės

Vairuotojams, be abejo, kils kitas klausimas: ar galima vilkti transporto priemonę užkėlus jos dalį ne ant tempiamo vežimėlio, o ant pačios velkančios transporto priemonės? Galėtume atsakyti, jog tai, kas nedraudžiama, yra leidžiama. Šiuo atveju, matyt, taip ir bus, nes KET 239.4 punkte nurodoma, kokiais atvejais draudžiama vežti žmones, kai velkama užkėlus automobilio (transporto priemonės) priekį. Taigi mūsų išvada, kad taip vilkti leidžiama, yra logiška, nes toks vilkimo būdas KET ne tik neuždraustas, bet net paminėtas kaip galimas. Atidesniam KET skaitovui turėtų iškilti dar vienas klausimas. Mūsų jau minėtame 239.4 punkte apie žmonių vežimą rašoma ir apie vilkimą užkeliant automobilio priekį ne ant paties vilkiko, o ant vežimėlio. Gal yra pagrindo teigti, kad toks būdas taip pat galimas? Atsakymas į šį klausimą – tik neigiamas. Tai, jog toks vilkimo būdo paminėtas reglamentuojant žmonių vežimą, dar nereiškia, kad jis įteisintas, nes vilkti užkėlus velkamosios transporto priemonės dalį ant vežimėlio draudžia mūsų jau nagrinėtas KET 257.4 reikalavimas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Transporto priemonių vilkimas"

  1. edita

    😐 istikruju puse velnjo 😀

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.