Apeliacijos teise studentai naudojasi vangiai

Besibaigianti egzaminų sesija vieniems studentams atneša palengvėjimo atodūsį, o kitiems sukelia papildomų galvos skausmų. Kartais užtenka vieno neobjektyvaus dėstytojo įvertinimo, kad tektų mokėti už mokslą ir atsisveikinti su stipendija.

Pagal KU Studijų nuostatus, studentai, nesutinkantys su jų žinių įvertinimu, per dvi dienas turi teisę kreiptis į studijų dalyką dėstančios katedros vedėją ir paprašyti, kad egzaminas raštu būtų įvertintas iš naujo. Jei atsakinėta buvo žodžiu – yra suteikiama galimybė komisiją egzaminui perlaikyti.

Į egzamino komisiją katedros vedėjas turi skirti du dėstytojus, o pats jai vadovauja. Vienas komisijos narys turi būti tą dalyką dėstęs dėstytojas. Svarstant galutinį pažymį, yra atsižvelgiama ne tik į egzaminą, bet ir į viso semestro užduočių atlikimą: ar buvo atsiskaityti visi darbai, ar užduotys atliktos laiku ir t.t.

Skųstis nematė prasmės

Pagal nuostatus viskas skamba sąžiningai ir teisingai, tačiau niekada nėra tobulo įstatymo, kuris numatytų visus galimus atvejus.

Klaipėdos universiteto (KU) trečio kurso studentė Inga pasakojo, kad praėjusiais mokslo metais irgi planavo pateikti apeliaciją dėl, jos manymu, neteisingai įvertinto egzamino: „Anglų kalbos egzaminą, pasak dėstytojos, parašiau geriausiai iš grupės. Tačiau įvertinta buvau mažiausiu balu – esą buvo atsižvelgta į mano lankomumą, nors dėstytoja pati praleido ne vieną paskaitą.

Be to, tai buvo ne įprastas anglų kalbos kursas, o toks, kurio metu visas paskaitas sėdėjome prie kompiuterių ruošdamiesi TOEFL egzaminui. Namie turiu tokią pačią mokymo programą, taigi nemačiau didelio reikalo važiuoti į Gamtos ir matematikos mokslų fakultetą kiekvieną paskaitą, todėl porą trejetą gal ir praleidau, tačiau vien dėl to pažymį numušti dviem balais yra nelogiška, tuo labiau, kad buvau atsiskaičiuosi visus semestro darbus”, – piktinosi mergina.

Studentė ruošėsi pasinaudoti savo galimybe ir rašyti pareiškimą dėl apeliacijos, tačiau tokių savo veiksmų atsisakė – esą tuo nieko nebūtų pasiekusi.

„Pavarčiusi studijų nuostatus, pamačiau, kad skųstis dėl neobjektyvaus įvertinimo nėra prasmės – pareiškimą dėl blogo įvertinimo turėjau adresuoti tai pačiai dėstytojai, dėl kurios skundžiausi, nes ji – anglų kalbos centro vedėja. Dėl komisijos sudarymo spręstų taip pat ji, o sudarytai komisijai vadovautų vėlgi ta pati dėstytoja. Taigi, objektyvaus sprendimo laukti galėtų tik nepataisomas optimistas”, – pasakojo mergina, susidūrusi su spragomis studijų nuostatuose.

Ginčai spręstini kultūringai

KU Socialinių mokslų fakulteto dekanas doc. dr. Antanas Bučinskas, paklaustas apie apeliacijų nagrinėjimo tvarką jo vadovaujamame fakultete, teigė, kad problemų šiose srityje nėra: „Nei šiemet, nei pernai dekanatas nesulaukė nė vieno studento skundo.

Akademinė bendruomenė yra kultūringa, taigi jei yra skundžiamasi pačiu katedros vedėju, jis komisijoje turėtų savanoriškai turėtų atsisakyti dalyvauti, o apeliacija būtų nagrinėjama be jo.

Apskritai, visi klausimai universitete turėtų būti sprendžiami kolegiškai ir demokratiškai – čia juk ne valkatų bendruomenė, o išsilavinę žmonės. Visada sakiau ir sakysiu – gerai, kai studentas save vertina gerai, o dėl netenkinančio pažymio niekada nereikia bijoti kreiptis. Jei matysime, kad skundas – teisingas, jis tikrai bus patenkintas”,- sakė KU SMF dekanas.

KU studentų sąjungos (KUSS) prezidentė Goda Zobėlaitė teigė, kad studentų teisių, tarp jų ir teisės į egzamino pažymio peržiūrėjimą, gynimas ir saugojimas yra viena prioritetinių KUSS veiklos sričių.

„Šiuo metu ne visi studentai yra informuoti apie įvertinimo peržiūrėjimo galimybę, taigi kitais mokslo metais stengsimės, kad ši informacija pasiektų visus. Fakultetuose platinsime studentų teisų deklaraciją, taip pat stengsimės, kad informacija apie pagrindines teises, tokias kaip stipendijos ar sąžiningas egzaminų vertinimas būtų iškabinta informaciniuose stenduose ir su ja būtų supažindinti visi studijuojantys”, – sakė prezidentė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.