Į maisto produktus – pro padidinamąjį stiklą

Karšti orai verčia sukti galvą ne tik kaip atsivėsinti, bet ir kuo maitintis nerizikuojant sveikata. Klaipėdos miesto valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai šiomis dienomis pirkėjams pataria būti akylesniems nei įprasta.

VMVT specialistams patikrinus septynias nedideles maisto prekių parduotuves pietiniuose Klaipėdos mikrorajonuose buvo aptikta nuo karščio nukentėjusių produktų: netinkamoje temperatūroje laikomų konditerijos gaminių, aptirpusių bei aptižusių šokoladų.

Pasak VMVT Maisto skyriaus vedėjos Jūratės Mačiulienės, karštuoju metų laiku visada akcentuojamas teisingas produktų laikymas, tad šia intencija buvo tikrinamos nedidelės parduotuvės, nes prekybos centrų šaldytuvuose produktų laikymo sąlygos dažniausiai būna tinkamos.

Nustatyta, kad šios sąlygos buvo pažeistos dviejose iš septynių patikrintų parduotuvių. Vienoje jų užfiksuota temperatūra siekė 27 laipsnius – akivaizdu, kad tai blogai veikiančių šaldymo įrenginių rezultatas. Greitai gendantiems produktams ir konditerijos gaminiams laikyti reikalinga ne aukštesnė kaip +18 laipsnių temperatūra.

Parduotuvių savininkams nurodyta kuo greičiau pašalinti rastus trūkumus ir sumažinti asortimentą.

Anot J. Mačiulienės, karštuoju metų laiku parduotuvių savininkai turėtų labiau reguliuoti prekybą ir, jei negali įrengti kondicionierių, atsirinkti tokius produktus, kurių laikymo sąlygos nėra reglamentuotos: sumažinti asortimentą, tirpstančius bei tyžtančius produktus pakeisti sausais.

„Tikrintose nedidelėse parduotuvėse situacija nėra labai bloga, nes jau prieš keletą metų savininkai pradėjo rūpintis kondicionierių įrengimu”, – reziumavo pokalbininkė.

Paplūdimyje geriau nepirkti

J. Mačiulienė nesutiko, kad kioskelių ar mažesnių maisto prekių parduotuvių klientai labiau rizikuoja. Ji tiesiog siūlė būti atidesniems ir žiūrėti, kokį produktą įsigyja – jo konsistencija turėtų būti tvirta, – pažiūrėti, ar tinkamos laikymo sąlygos, nes esą ne visi prekybininkai būna sąžiningi.

Specialistai nepataria pirkti nelegaliose prekybos vietose, nes parduotuvėse produktų kokybė labiau užtikrinama – prekybos vietos registruojamos ir kontroliuojamos.

J. Mačiulienė įspėjo, kad nė vienas asmuo neturi leidimo prekiauti paplūdimyje, tad nei ten, nei jo prieigose nepatariama pirkti nefasuotų, kreminių produktų, nekalbant apie tradicinius „atributus” – čeburėkus.

Atšilus orams Smiltynėje, prie naujosios perkėlos, kai kurie prekeiviai įsigudrina prekiauti žuvimi, pasidėję ją tiesiog ant kėdutės.

Pasak VMVT atstovės, sukontroliuoti kaskart išdygstančius tokius nelegalius prekiautojus ne visada įmanoma, tad žmonėms ji patarė būti budriems ir nepirkti žuvies iš panašių siūlytojų.

„Galbūt sutaupysite kelis litus, bet karšto rūkymo žuvis turi būti laikoma tik šaldytuve. Pirkdami gatvėje stipriai rizikuojate užsikrėsti, o vėliau kur kas daugiau pinigų išleisti vaistams”, – įspėjo ji.

Geriau atsisakyti nei rizikuoti

Vyraujant karštiems orams, daugiau atidumo reikia perkant visus produktus, kurie laikomi šaldytuve.

Rizikos grupei priklauso įvairios mišrainės su mėsa, virtomis bulvėmis, konditerijos gaminiai su kremais, pieno produktai, patiekalai su virta bei malta mėsa (blyneliai, žemaičių blynai).

Anot J. Mačiulienės, jei maitinimo įstaigoje užsisakytas patiekalas kelia įtarimų, geriau jo atsisakyti.

Perkant ledus taip pat reiktų pasižiūrėti, kad vežimėlis nestovėtų saulėje, o porcija nebūtų aptirpusi, minkšta ar pakitusios formos. Jei taip pasitaiko, pirkėjui rekomenduojama paprašyti pakeisti ledus ir informuoti apie tai VMVT tarnybą.

„Parduotuvėje patikimiau”

Gatvėje sutiktų praeivių teiravomės, kuo karštą dieną jie maitinasi ir ar kreipia dėmesį į perkamų produktų kokybę.

Tamara

Nežiūriu į kokybę, nes tada reikia nešiotis kitus akinius. Man svarbiau kaina. Kaip ir visi pensininkai, žiūriu, kad būtų pigiau. Ką darysi, kad koks produktas gali būti ir pasenęs, valgyti vis tiek norisi. Karštą dieną stengiuosi gerti daugiau vandens ir žolelių arbatos.

Kristina

Žiūrime, kad maistas būtų sveikas ir skanus. Karštą dieną valgome ledų, jogurtą, daugiau daržovių ir vaisių. Geriau renkamės šaltibarščius, o ne karštą maistą. Daržovių ir vaisių gatvėje neperkame, geriau parduotuvėje, kur kokybė geresnė ir didesnis patikimumas.

Jurgita

Manau, kad pirkti parduotuvėje yra saugiau nei gatvėje, kur galbūt ne visada tikrinama kokybė. Nors ir parduotuvėje visada tikrinu produktų galiojimo laiką, o karštuoju laiku perku mažiau gendančius produktus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.