Prisilinksminęs teisėjas dingo kaip į vandenį

Vilniaus apygardos teismo teisėją Zenoną Birštoną policijos patruliai naktį rado gatvėje vos paeinantį. Neblaivus Temidės tarnas buvo pristatytas į policijos komisariatą, vėliau nuvežtas namo. Rytą jis atėjo į darbą, bet netrukus nežinia kur dingo.

Vėlų pirmadienio vakarą, likus maždaug pusvalandžiui iki vidurnakčio, sostinės policijos patruliai Antakalnio gatvėje, šalia SEB Vilniaus banko skyriaus ir kavinės, pastebėjo stovintį ir svyruojantį vyrą. Kaip LŽ pasakojo pareigūnai, vyriškis „sunkiai judėjo”. Priėję arčiau policininkai pajuto stiprų alkoholio kvapą.

Svaigalų padauginęs žmogus nesipriešino, kai buvo vežamas į Vilniaus 1-ąjį policijos komisariatą (5-asis policijos komisariatas, kuriam priskirtas Antakalnis, naktį nedirba). Paaiškėjo, kad atvežtasis yra teisėjas Zenonas Birštonas. Komisariate jis išbuvo kelias valandas. Policininkai vakar vengė kalbėti apie įvykį, jie neįvardijo, kiek tiksliai promilių parodė alkoholio matuoklis. Tačiau pareigūnai patvirtino, kad „teisėjas pripūtė kaip reikiant”. Komisariate Z.Birštonas kiek prablaivėjo, tada buvo nuvežtas namo.

Pagal įstatymus policija negali bausti teisėjų. Todėl su įvykiu susijusią medžiagą Vilniaus 1-asis policijos komisariatas perdavė 5-ajam komisariatui. Pastarojo viršininkas Vytautas Baublys LŽ patvirtino, jog tą pačią dieną medžiaga buvo išsiųsta į Vilniaus apygardos teismą.

Rytą – į tarnybą

Vakar apie 11 valandą LŽ pavyko Z.Birštoną telefonu rasti darbo vietoje ir šiek tiek pakalbinti.

– Girdėjome, kad šiąnakt mieste turėjote nemalonumų.

– Gali būti. Gali būti.

– Gal papasakotumėte, kas nutiko?

– Ne. Gal geriau susitinkame.

– Ateiti į teismą?

– Gerai, ačiū.

– Ar ateiti?

– Palaukit, tai… Palaukit… Kaip čia? Jūs nenorite pas mus užsukti?

– Gerai. Galiu užeiti.

Netrukus teisėjas pasiūlė atvykti pas jį 12 valandą. Tačiau atėjus į teismą paaiškėjo, kad Z.Birštono darbe nėra. Teisme jis nepasirodė ir po pietų.

Tai nustebino Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininką Vladą Nikitiną, dar nieko nežinojusį apie pavaldinio nakties nuotykius. „Jis šiandien budėjo. Rytą pratęsė vieną kardomąją priemonę”, – LŽ sakė V.Nikitinas.

Z.Birštonas vakar turėjo budėti nuo 8 iki 17 valandos. V.Nikitinas teigė aiškinsiąsis, kur ir kodėl teisėjas dingo per budėjimą.

Pirmininkui aišku

Aukščiausiojo Teismo pirmininkas Vytautas Greičius, vakar viešėjęs Latvijoje, apie nemalonų įvykį irgi dar nebuvo girdėjęs. Iš LŽ sužinojęs, kas nutiko, tepasakė: „Aišku.”

Teisėjų tarybos pirmininkė Laima Garnelienė vakar buvo Briuselyje. Sužinojusi apie Z.Birštono nemalonumus ji reagavo emocingai: „O, Dieve! Košmaras. Jūs čia man naujieną pasakėte. Galiu tik atsidusti.” Pasak L.Garnelienės, Vilniaus apygardos teismo pirmininkas, gavęs policijos medžiagą, turės kreiptis į Teisėjų etikos ir drausmės komisiją ir prašyti iškelti drausmės bylą. Vėliau Garbės teismas turėtų skirti nuobaudą.

„Pažeidimas negražus, jei galima vartoti tokį žodį. Bausmė gali būti griežta. Be to, prezidentas gali savarankiškai, be jokio Garbės teismo teikimo, atleisti jį iš einamų pareigų”, – aiškino Teisėjų tarybos pirmininkė.

Anksčiau apie Z.Birštoną ne kartą buvo rašyta spaudoje dėl jo prieštaringai vertinamų sprendimų kriminalinių garsenybių bylose (Enriko Daktaro paleidimas į laisvę ir kt.). Tačiau iki šiol teisėjas nė karto nebuvo svarstomas nei Teisėjų taryboje, nei Teisėjų etikos ir drausmės komisijoje.

Nacionalinės teismų administracijos direktoriaus pavaduotojas Romas Laurinavičius prisiminė, kad 2004-aisiais dėl abejotinų teisėjų sprendimų Teisėjų taryboje buvo sudaryta darbo grupė, turėjusi suvienodinti nutarčių praktiką. Šios darbo grupės sukūrimo pretekstu, pasak R.Laurinavičiaus, buvo Z.Birštono skiriamos kardomosios priemonės panašiais nusikaltimais įtariamiems asmenims: vienus teisėjas suimdavo, kitiems būdavo daug švelnesnis.

Temidės tarnai irgi žmonės

Prezidento patarėja teisės klausimais Aušra Rauličkytė vakar nesiėmė komentuoti incidento, nes nežinojo visų aplinkybių. „Teisėjai irgi žmonės, jiems visko atsitinka. Teisėjų etikos ir drausmės komisija turi spręsti, ar Z.Birštonas pažemino teisėjo vardą”, – kalbėjo prezidento patarėja.

Vilniaus apygardos teismo pirmininkas A.Šumskas LŽ sakė, jog iki šiol Z.Birštonas problemų nekėlė: „Tiesa, spaudoje buvo rašoma apie jį dėl bylų nagrinėjimo, bet tai buvo seniai, prieš kelerius metus.” Pirmininkas tikėjosi, kad Z.Birštonas šiandien pasirodys darbo vietoje ir pasiaiškins vadovybei.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.