Kipro saulė ir jūra gundo ne tik turistus

Padirbėti į Kiprą išvykę lietuviai džiaugiasi vienu šūviu nušovę du zuikius – ir užsidirba, ir poilsiauja prie šiltos šią salą skalaujančios Viduržemio jūros.

Kipro kurortuose sezoninio darbo pasiūlymų netrūksta, o mūsų tautiečiai vietos darbdavių yra vertinami ir laukiami.

Po darbo – maudytis

„Čia ne taip, kaip Lietuvoje, kur turi būti jaunas, toks ar anoks. Čia nesvarbu, kiek tau metų, jei nori – dirbk registratūroje, nori – dar kitur”, – sakė Aja Napos kurorto viešbutyje dirbanti kaunietė Rita.

Į tėvynę iš Londono, kur dirbo penkis mėnesius, slaugyti mamos grįžusi moteris sulaukė pasiūlymo padirbėti Kipre ir sutiko – viliojo galimybė pagyventi prie Viduržemio jūros ir pažinti mūsų emigrantams dar ne tokį įprastą kraštą kaip, pavyzdžiui, Airija ar Ispanija.

Kaunietė pasirinko kambarinės darbą – galėjusi dirbti ir viešbučio registratūroje, tačiau šio pasiūlymo atsisakė dėl truputį per menkų anglų kalbos įgūdžių.

Rita bei kambarine kitame viešbutyje dirbanti kaunietė Regina sutinka, kad darbas čia nelengvas.

„Londone gavai 12-16 kambarių, kiek paskirstė, ir tvarkai juos. O čia dar papildomai – aplinkos tvarkymas, restoranas. Bet baigi darbą – ir prie jūros. Žmonės čia ilsisi, visi šypsosi”, – sakė Rita.

Viduržemio jūra sugundė ir elektrėniškį Tadą, prieš tai dirbusį lašišų perdirbimo fabrike Vokietijoje.

„Norisi prie šiltos jūros nuvažiuoti. Čia baigiu darbą ketvirtą valandą ir galiu laisvai „pliažintis” – džiaugėsi jau daugiau nei mėnesį Aja Napoje dirbantis lietuvis.

Keliolika metų Klaipėdos krašte gidu dirbęs Tadas apgailestavo, kad mėgstamo darbo teko atsisakyti dėl mažėjančios ekskursijų paklausos.

Darbą Kipre Tadas rado per skelbimą Lietuvos laikraštyje. Angliškai nekalbančiam vyrui buvo pasiūlyta dirbti viešbučio virtuvėje – čia jis plauna indus ir pro langą grožisi jūra.

Beje, anot Tado, vietinių kipriečių čia vos keli – viešbutyje pluša slovakai, lenkai, vengrai.

Įsidarbindavo norėdami turistauti

Anot lietuvių, viešbučių darbuotojams čia mokama nuo 250 Kipro svarų (apie 1500 litų) per mėnesį, darbdavys taip pat pasirūpino gyvenamąja vieta ir maitinimu. Regina, Rita ir Tadas yra apgyvendinti šalia istorinio Aja Napos vienuolyno, miesto centre, už maždaug 20 minučių kelio pėsčiomis nuo pajūryje įsikūrusių viešbučių.

Lietuviai triūsia po aštuonias valandas per dieną, šešias dienas per savaitę. Sutartys galioja iki spalio pabaigos, kol baigsis sezonas.

Kelionė namo, anot Ritos, taip pat bus beveik visiškai apmokėta – liks pridurti tik apie 100 litų.

„Anksčiau apmokėdavo ir kelionę į priekį, tačiau paskui nebe, nes buvo nemažai tokių, kurie taip čia atvažiuodavo paturistauti”, – sakė Rita, svarstydama, jog pasibaigus sutarčiai grįždama namo galbūt dar užsuks į Egiptą – juk iš Kipro kur kas arčiau.

Beje, Ritos teigimu, ji pagal susitarimą su darbdaviu gaunanti didesnį atlyginimą nei vietiniai, tačiau šie pluša ne po šešias, kaip atvykėliai, bet po penkias dienas per savaitę.

Lygindama darbą Kipre ir Londone Rita atkreipė dėmesį, jog Anglijos sostinėje teko nuomotis gyvenamąjį plotą. Tiems, kas susiranda darbą tiesiogiai, anot jos, ten yra gana gerai, tačiau jei per agentūrą – ši „viską susirenka”.

Žavi lietuvių paslaugumas

„Aqua Sol” viešbučių tinklo, turinčio viešbučius keturiuose turistų labiausiai lankomuose Kipro miestuose bei Rodo ir Kretos salose, pardavimo ir rinkodaros vadovas Michael Dymiotis pabrėžė, kad lietuviai čia – labai vertinami darbuotojai.

„Prieš dvejus metus pradėjome važinėti į Lietuvą ieškoti darbuotojų. Anksčiau buvo sudėtingiau, kol Lietuva nebuvo įstojusi į Europos Sąjungą. Lietuvoje mes radome labai puikaus personalo – paslaugaus ir profesionalaus, gerų manierų. Esame šiems žmonėms labai dėkingi ir džiaugiamės, kai jie kitą sezoną grįžta”, – sakė jis.

Šio tinklo viešbučiuose dar dirba bulgarai, rumunai, ukrainiečiai, slovakai, darbuotojų yra net ir iš Šri Lankos. Importuojama darbo jėga sudaro apie 50 proc. Visame tinkle, kuriame sezono metu dirba 1600 žmonių, lietuvių šiuo metu yra apie 80.

M. Dymiotis teigimu, sezonas Kipre tęsiasi nuo balandžio 1 dienos iki spalio pabaigos. Likusius kelis mėnesius dauguma viešbučių užsidaro, o likusieji išsiverčia su darbuotojais kipriečiais.

„Aja Napoje ne sezono metu nemažai atvykstančiųjų ilgam – 2-4 mėnesiams. Daugiausia tokiam ilgam laikui dėl gero klimato atvyksta žmonės iš Anglijos ir Skandinavijos šalių. Jų kraštuose, ypač Skandinavijoje, žiemą šildyti namus kainuoja brangiau”, – sakė M. Dymiotis.

Anot jo, minėtas viešbučių tinklas orientuotas į turistinius kaimelius – atvykusieji įsikuria nedideliuose apartamentuose su virtuvėlėmis. Čia apsistojantiesiems ilgam lengviau pasijausti lyg namuose nei įprastuose viešbučiuose.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.