Gedintys artimieji draskomi dėl pinigų

Mirus žmogui, netekties skausmą išgyvenantiems ir laidotuvėms besiruošiantiems artimiesiems tenka susidurti su aršiai dėl milžiniško pelno tarpusavyje konkuruojančių ritualinių paslaugų tiekėjų kova.

Ginčai dėl to, kas, kaip ir už kiek pasirūpins žmogaus palaikais, kyla jau tada, kai kūną siekiama pasiimti iš biudžetinei įstaigai – Mykolo Riomerio universiteto Teismo medicinos institutui (MRUTMI) – priklausančio Klaipėdos morgo.

„Vakarų ekspresą” pasiekė skundas, kad morgo darbuotojai, atlikę skrodimą ir atiduodami artimiesiems mirusįjį, verčia artimuosius susimokėti už kūno aprengimo paslaugą.

Prievartinis aprengimas

Tėčio netekusi Šilutės gyventoja Jolanta „Vakarų ekspresui” pasakojo, kad laidotuvėms ėmė ruoštis su giminaičiais pasitarusi ir nusprendusi pasinaudoti bendrovės „Šilutės modemas” teikiamomis ritualinėmis paslaugomis. Viena jų – velionio kūno parvežimas iš uostamiesčio į Šilutę. Artimieji mirusį žmogų pageidavo aprengti jau Šilutėje.

Tačiau minėtos bendrovės, kuriai priklauso Šilutės laidojimo namai, direktorius Juozas Treigys mūsų dienraščiui tvirtino, jog Klaipėdos morge jam buvo pasakyta, kad mirusio žmogaus palaikai bus atiduoti tik su drabužiais.

J. Treigys, esantis Lietuvos ritualinių paslaugų asociacijos nariu, teigė, kad palaikų aprengimo paslauga brukama per prievartą, siekiant pasipelnyti.

„Klaipėdos morge ši paslauga gali būti teikiama, ir tai įtvirtinta atitinkamose teisinėse normose, tačiau ar ja naudotis, ar ne, gali nuspręsti tik mirusiojo šeimos nariai”, – aiškino J. Treigys.

Anot jo, šilutiškio artimieji kūno aprengimo paslaugą nusprendė pirkti iš jo įmonės, tačiau morgo darbuotojams esą tai nerūpi: „Jie aiškina, kad visiems atiduoda ne nuogus žmonių palaikus, o aprengtus”.

Reikalavimo nėra

Kadangi Teismo medicinos instituto Klaipėdos skyriaus vadovas šiuo metu atostogauja, paaiškinti susidariusią konfliktinę situaciją prašėme MRUTMI direktoriaus Alvydo Rimanto Pauliukevičiaus.

Telefonu iš Vilniaus šios įstaigos vadovas aiškino, kad norminiai aktai morgų darbuotojus įpareigoja žmogaus palaikus po atliktų tyrimų atiduoti ne nuogus, o aprengtus.

Vėliau jo pavaduotojas patikslino, kad vis dėlto jokiuose aktuose tokios griežtos nuostatos vis dėlto nėra, o kur mirusysis bus aprengtas – morge ar kitur, yra jo artimųjų apsisprendimo reikalas.

Vis tiek teks mokėti

Tiek mirusiojo šilutiškio šeimos nariai, tiek J. Treigys baiminosi, kad atsiimant palaikus Klaipėdos morge kils ginčai ir kūno atsiėmimas užtruks bei suteiks mirusiojo artimiesiems papildomo skausmo.

Tačiau „Vakarų ekspreso” žurnalistai, atvykę į morgą kartu su šilutiškiais, patys įsitikino ten dirbančių žmonių operatyvumu. Be to, vakar popiet kūnas buvo atiduotas taip, kaip pageidavo artimieji – neaprengtas.

Tiesa, išrašius mirties liudijimą, šilutiškiams vis tiek buvo įteikta 70 litų sąskaita už suteiktas paslaugas. Morge jiems buvo pateiktas pasirašyti kasos pajamų orderis, kuriuo jie patys prašo morgo priimti grynuosius pinigus.

Būtent tiek – 70 litų – pagal patvirtintus įkainius reikia sumokėti už palaikų tualetą ir aprengimą, nors pastaroji paslauga ir nebuvo suteikta. Morgo darbuotojai aiškino, kad tik vadinamoji tualeto paslauga sąraše nėra išskirta, ir vis tiek reikia mokėti nurodytą sumą.

Sutrikę šilutiškio artimieji taip ir liko nieko nesupratę. Jie ėmė svarstyti, ar po laidotuvių nepaieškoti teisybės teisme.

Tuo metu A. R. Pauliukevičius pabrėžė, kad ateityje tokio pobūdžio nesusipratimai nebeturėtų kilti, nes šiuo metu Sveikatos apsaugos ministerija rengia naują higienos normų redakciją.

„Mūsų pozicija bus griežta: instituto ekspertai atlieka savo medicinines funkcijas, iš morgo atiduoda kūną baltame vokelyje ir jokiais aprengimais, balzamavimais ar makiažais nebeužsiima”, – teigė MRUTMI vadovas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.