Palangos gelbėtojus sudrebino permainos

Palangos valdžia šią vasarą ėmėsi ryžtingų permainų ir paplūdimių gelbėtojų funkcijas perdavė į privačias rankas.

Nuo šiol kurorto poilsiautojų gyvybes vandenyje sergės Palangos vandens motociklų sporto klubo atstovai. Laimėję konkursą, naujieji gelbėtojai dirbti pradėjo nuo birželio 1 dienos.

Šią vasarą, užuot leidus pinigus brangiam gelbėtojų stoties ir jų darbuotojų išlaikymui, kurorto valdžia nusprendė geriau stiprinti materialinę gelbėtojų padėtį bei turimą jų techniką.

Neūkiškumas atsibodo

Pasak Palangos miesto mero pavaduotojo Rimanto Garolio, būtinybė imtis permainų iškilo jau pernai.

Priešingai nei kitų pajūrio miestų savivaldybės, palangiškiai gelbėtojams išlaikyti finansavimą kurortas skyrė visus metus – per 400 tūkstančių litų, nors praktiškai 14-18 žmonių dirbo kelis mėnesius per metus.

Anot mero pavaduotojo, ne tik toks neūkiškumas, bet ir kiti faktoriai – blogai organizuojamas darbas, profesionalių gelbėtojų stoka ir paplūdimių Mėlynosios vėliavos statusas – vertė ieškoti išeities iš susidariusios situacijos.

Anot R. Garolio, pernai permainų nesiimta dėl ryžto ir laiko stokos. Pasibaigus praėjusių metų vasaros sezonui, imta domėtis kitų šalių ir miestų patirtimi šioje srityje.

Prieita ir prie diskusijų: kas – valstybė ar Savivaldybė – turėtų perimti gelbėtojų funkcijas. Pasak pavaduotojo, nustačius, jog tai – ne Savivaldybės funkcija, pavasarį su Vidaus reikalų ministerija kalbėta apie galimybę, jog poilsiautojus per vasarą kurorte gelbėtų profesionalai.

Šiemet Palangos paplūdimiuose jų nepamatysite, tačiau kurorto valdžia nepraranda vilties, jog ir čia palaipsniui sulauks Vyriausybės paramos.

Pasak R. Garolio, šių metų sprendimas – pereinamojo laikotarpio. Pasibaigus šių metų sezonui, bus ieškoma išeičių, kaip toliau spręsti gelbėtojų problemą.

„Baimės buvo ir yra. Neaišku, kaip gelbėtojams seksis šią vasarą. Pabandysime, pažiūrėsime, kaip čia geriau daryti. Tačiau taip, kaip buvo, tikrai nebebus”, – nerimo neslėpė pavaduotojas.

Nebeliko slaugytojų

Perėmusio gelbėtojų pareigas vandens motociklų sporto klubo prezidentas Jonas Pirožnikas tikino, kad gelbėtojų darbe permainų bus – viskas bus keičiama iš pagrindų.

Pirmoji naujovė – paplūdimyje nebeliko slaugytojų. Pirmąją medicinos pagalbą dabar taip pat teiks gelbėtojai.

Mero pavaduotojas tokią permainą sutiko palankiai: „Iki šiol kartu su gelbėtojais dirbo pagyvenusios, 50-55 metų medicinos sesutės, kurių klasifikacija ne retai nebeatitiko reikalavimų. Jos ir teisės leisti žmogui vaistų neturi – o jeigu jis alergiškas? Skendusiam žmogui pirmą pagalbą vis tiek teikia gelbėtojas, o kol pagyvenusi moteris nubėgs iki nelaimės vietos, gali būti vėlu”.

Jis pridūrė, kad nė vienoje Europos Sąjungos šalyje slaugytojos kartu su gelbėtojais nedirba.

J. Pirožnikas teigė, kad kurorto poilsiautojus saugos profesionalūs gelbėtojai, turintys patirties, tačiau iki šiol šį darbą dirbę visuomeniniais pagrindais.

Išbandymai – nuo pirmos dienos

Beje, jau pirmąją savo darbo dieną gelbėtojams teko ir pirmasis išbandymas – teko gelbėti jūroje pasiklydusius septynis žvejus, išplaukusius be navigacijos įrangos.

Po daugiau kaip dvi valandas trukusių paieškų žvejai buvo pargabenti į krantą. „Neklausėme, iš kur jie, bet turbūt žinomi žmonės”, – spėjo J. Pirožnikas.

Dėl šalto vandens norinčiųjų maudytis vos vienas kitas, tad dabar gelbėtojams dažniau tenka padėti pasiklydusiems vaikams surasti tėvus.

Buvęs ilgametis Palangos gelbėtojų stoties viršininkas Jonas Vigelis nuo šios vasaros kartu su kitais buvusiais 14 kurorto gelbėtojų budės Šventojoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.