Tūkstančiams vaikų lieka šeši darželiai

Vakar Švietimo skyriaus specialistai ir visų miesto ikimokyklinių įstaigų vadovai dar kartą aptarė vasaros darbo grafiką. Nuo liepos 2 dienos iš trisdešimt dviejų Panevėžyje esančių vaikų lopšelių-darželių lieka dirbti tik šeši.

Daugelis ikimokyklinio amžiaus vaikus auginančių ir liepos bei rugpjūčio mėnesiais neatostogausiančių tėvų savo atžalas turės patikėti kitų, gerokai toliau nuo namų esančių lopšelių-darželių globai. Dvidešimt šeši vaikų lopšeliai-darželiai du vasaros mėnesius nedirbs.

Tokiomis permainomis daugumos mažylių tėvai nepatenkinti. Jie ir vasarą norėtų vesti vaikus į tuos pačius darželius, nes abejoja, ar naujoje vietoje vaikai gerai jausis, ar pripras. Ne vienas jau išsakė priekaištus lankomų darželių vadovams. Jauna šeima kreipėsi ir į PB redakciją. „Šiemet vėl reikės ieškoti išeities, kur dėti per vasarą vaikus, – skundėsi dviejų vaikų mama. – Sakoma, kad vasarą darželius lanko mažiau vaikų, todėl jie ir uždaromi. Vaikų darželiuose lieka mažiau todėl, kad tėvai, žinodami, jog mažiesiems reikės eiti į kitą darželį, nenori jų vesti kitur, traumuoti – tiesiog nerašo prašymų likti per vasarą ir skausmingai ieško kitų išeičių,”

Pagal gyvenamąjį rajoną

Pasak Švietimo skyriaus vyresniosios specialistės Zitos Satkauskienės, tokia praktika, kai vasarą mažinamas dirbančių ikimokyklinių įstaigų skaičius, taikoma jau keletą metų. Kai buvo gerokai sumažėję ikimokyklines įstaigas lankančių vaikų, per vasarą dirbdavo vos keli vaikų darželiai, dabar vaikų daugėja. „2003 metais vasarą dirbo 4, po metų – 5 vaikų lopšeliai-darželiai, šiemet jau paliekame 6, – sako miesto Švietimo skyriaus vyriausioji specialistė Zita Satkauskienė, – Kiekviename miesto gyvenamajame rajone dirbs bent po vieną vaikų lopšelį-darželį”.

Aukštaičių ir Žemaičių gatvių rajone gyvenančios šeimos vaikus galės vesti į lopšelį-darželį „Ąžuoliukas” (Žemaičių g. 23), centro gyventojai – į „Žilvitį” (Dainavos g. 13), Tulpių ir Klaipėdos gatvių rajone gyvenantieji – į „Aušrą” (Statybininkų g. 9), Kniaudiškių gatvės rajone – į „Purieną” (Kniaudiškių g. 57), Smėlynės gatvės rajone – į „Saulutę” (Trumpoji g. 1) ir „Žiburėlį” (Vilties g. 10)

Nežino kaip sutalpinti

Liekančių vasarą dirbti lopšelių-darželių direktorės nebenumano, kaip vaduotis iš tokios nepavydėtinos padėties – vaikų, kuriuos joms reikėtų priimti, antplūdis didžiulis. Vadovės įsitikinusios, kad palikti mieste dirbti tik šešis darželius – neapgalvotas sprendimas, ir karštligiškai ieško išeities.

„Lankyti vasarą mūsų darželį jau parašyta 400 prašymų, – sako lopšelio-darželio „Aušra” direktorė Alytė Juškienė. – O galėtume priimti tik apie 200 vaikų. Situacija labai sudėtinga ir neaišku, kaip pavyks iš jos išsikapstyti. Vasarą budinčių darželių turėtų būti tikrai daugiau.”

„Neužteks nei kėdučių, nei stalų, nei darbo rankų, jeigu visi užsirašę vaikai per vasarą eis į darželį. Nepatenkinti vaikų tėvai nežino, ką daryti darželio darbuotojoms, – sako „Ąžuoliuko” direktorė Marija Skipitienė. – Jeigu visus užrašytus vaikus atves, dirbti bus labai sunku, o tiksliau – neįmanoma.”

Darželių uždarymo vajus skaudžiausiai gali atsiliepti mažiesiems jų lankytojams – priversti grūstis po keliasdešimt vienoje grupėje vaikai nebus saugūs, nepailsės.

Darželiai keičiami

Pasak Z.Satkauskienės, vasaromis dirba ne tie patys, o vis kiti vaikų lopšeliai-darželiai. „Tiems, kurie lieka dirbti, tenka didžiulis krūvis. Į talką kviečiami uždarytų darželių darbuotojai, ateina dirbti Panevėžio kolegijos studentai, – sako vyriausioji specialistė. – Tiems darželiams, kurie nedirba – dviguba nauda: ir darbuotojai, kaip visi pedagogai, atostogaus vasarą, ir darželio patalpas galima suremontuoti.”

Šiuo metu Panevėžyje esančius 32 vaikų lopšelius-darželius lanko per 4400 vaikų. Liepos ir rugpjūčio mėnesiais juose liks maždaug 1600 vaikų. Jų tėveliai jau parašė prašymus. Tie vaikai ir bus išskirstyti į likusius 6 darželius.

Lanko ne visi

„Abejojame, ar visi, pareiškę norą vasarą lankyti darželius, taip ir darys. Vakar su įstaigų direktorėmis dar kartą aptarėme komplektavimo problemas, – sako Z.Satkauskienė. – Pernai vasarą vietų pageidavo 1350 vaikų tėvai, o iš tikrųjų du atostogų mėnesius darželius lankė tik apie 900 vaikų. Buvo laikoma apie 400 tuščių vietų. Šiemet norėtųsi, kad taip neatsitiktų.”

Lopšelių-darželių direktorėms kol kas lieka tik viltis, kad visi vaikai nelankys. „Taip buvo, kai mes dirbome prieš trejetą metų. Buvo užsirašę 260, lankė 160, – sako lopšelio-darželio „Puriena” direktorė Zita Kuncienė. – Šiemet užrašyta per 340, ir nebeišmanome, kaip juos išskirstyti. Nors turime Švietimo skyriaus vedėjo raštą formuoti didesnes grupes, tačiau neaišku, ar turėsime galimybę visus priimti”.

Artimiausiu metu lopšelių-darželių direktorės ketina kviesti tėvų susirinkimus, aiškintis tikslų lankysiančių vaikų skaičių, dar kartą tartis su Švietimo skyriaus specialistais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vaikai su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.