Konservatoriai siūlo švelnesnius apribojimus „rezervininkams”

Tėvynės sąjunga antradienį įregistravo vadinamojo Liustracijos įstatymo pataisas, kurios numato švelnesnius apribojimus buvusiems sovietų specialiųjų tarnybų rezervo karininkams.

Įstatymo projekte numatoma, jog buvę sovietų specialiųjų tarnybų rezervo karininkai negalės eiti tik tokių pareigų, į kurias skiria prezidentas, Seimas, Vyriausybė ar ministras pirmininkas, taip pat viceministrų, ministerijos sekretorių bei valstybės institucijų vadovų ar jų pavaduotojų pareigų.

Taip pat būtų draudžiama eiti pareigas, susijusias su valstybės paslapties naudojimu ar jos apsauga. Tokie ribojimai rezervistams, taip pat ir įstatyme nustatyti ribojimai kadriniams KGB darbuotojams galiotų iki 2012 m. pabaigos.

„Neįsivaizduoju, kad kas nors, turintis sveiko proto, priešintųsi siūlymui riboti galimybę rezervistams būti ministrais ar VSD vadovais” – anksčiau yra teigęs A.Kubilius, vienas iš šio projekto iniciatorių.

Anksčiau siūlytomis Liustracijos įstatymo pataisomis buvo siekiama nustatyti tokius pat darbo apribojimus tiek vadinamiesiems „rezervininkams”, tiek ir buvusiems kadriniams darbuotojams.

Prezidentas V.Adamkus vetavo įstatymo pataisą, nes, jo manymu, papildžius įstatymą asmenų, kuriems taikomi apribojimai, sąrašą KGB rezervo karininkais, jiems būtų nustatyti žmogaus teisių ir laisvių apribojimai, kurie nėra adekvatūs siekiamam tikslui.

Be to, kaip akcentavo prezidento argumentus tuomet pristačiusi patarėja teisės klausimais Aušra Rauličkytė, darbo apribojimai buvusiems KGB rezervininkams būtų įvesti per vėlai – praėjus 17 metų po nepriklausomybės atkūrimo ir po 8 metų, kai įsigaliojo darbo apribojimai KGB darbuotojams.

Kai kurie parlamentarai bei žmogaus teisių gynėjai akcentavo, jog tokios pataisos Lietuvai gresia naujomis bylomis Europos Žmogaus teisių teisme Strasbūre bei sankcijomis, nes padaryti pakeitimas kertasi su su žmogaus teisėmis, o ankstesnės įstatymo ydos nepataisytos.

Dabartinės pataisos, kaip ir ankstesnės, tiesiogiai kirstų dviem konkretiems asmenims – šiuo metu atleidimo iš Valstybės saugumo departamento generalinio direktoriaus pareigų laukiančiam Arvydui Pociui ir Seimo nariui, buvusiam užsienio reikalų ministrui Antanui Valioniui, kurie sovietmečiu buvo įtraukti į KGB rezervo karininkų sąrašą.

A.Valionis yra pareiškęs norą grįžti į diplomatinę tarnybą. Seimo Užsienio reikalų komitetas (URK), svarstęs jo kandidatūrą į Lietuvos ambasadorius Argentinoje, jai nepritarė. Vienas URK motyvų – tuomet dar nebuvo galutinio sprendimo dėl Seime svarstomų darbo apribojimus KGB rezervininkams numatančių pataisų.

A.Pociaus ir A.Valionio priklausymą KGB rezervui prieš porą metų tyrė laikinoji Seimo komisija, konstatavusi, jog jų praeitis nekelia grėsmės nacionaliniam saugumui.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.